Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR  #TYDEN 28. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR #TYDEN 28. srpna

Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR #TYDEN 28. srpna | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

28. 8. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Elon Musk konzultuje s Kremlem. AnonFiles po dvou letech končí. Microsoft přináší do Excelu Python. Dropbox končí s neomezenou možností. Instagram: drogy, ukradené kreditní karty, hacknuté účty..

Reklama

Marketing, komunikace

Investiční společnost Ethical Capital Partners, která v březnu 2023 koupila společnost MindGeek, přejmenovává majitele Pornhubu na Aylo a snaží se po sérii skandálů „začít znovu“. (New York Post)

Zatímco Elon Musk podepsal otevřený dopis, aby „pozastavil obří experimenty s umělou inteligencí“, v tichosti pracoval na budování vlastního podniku s umělou inteligencí, píše The New Yorker. Musk v březnu podepsal otevřený dopis, v němž vyzval k šestiměsíční pauze ve výcviku umělé inteligence. O čtyři měsíce později oznámil svou nejnovější společnost: xAI. (Insider)

LinkedIn těží z nedávných otřesů na sociálních sítích a prudce zvyšuje počet sdílení, přičemž využívá své pozice místa, kde stále funguje stará škola sebepropagace. (Bloomberg)

Boomeři, „Zetka“, mileniálové. Z výzkumu generací se stal clickbait a vytváření umělých konfliktů. Mileniálové prý „nechtějí rodiny“ a boomeři zase „zničili planetu“. Nálepkování generací je rozšířené a přitom nevědecké a společensky kontraproduktivní. (Hlídací Pes)

1,3 milionu lidí si nyní každý den přečte zpravodaje na LinkedIn. Nutno dodat, že je to velmi málo, ale odpovídá to nízkému počtu aktivních uživatelů na Linkedin. LinkedIn aktualizuje uživatelské rozhraní pro tvorbu newsletterů a přidává možnost hostovat více newsletterů (Social Media Today)

X tvrdí, že rozhovor Tuckera Carlsona s Donaldem Trumpem zaznamenal více než 74 milionů zhlédnutí, ale toto číslo zahrnuje i uživatele, kteří video přelétli nebo se dívali jen několik sekund. A takto je to s měřením videí na sociálních sítích dlouhodobě. Zásadní nadhodnocování čísel, které už roky slouží jako argument pro navyšování útrat za videa. (Reuters)


Bezpečnost, soukromí, právo

Chyba ve WinRAR umožňuje hackerům spouštět programy při otevírání archivů RAR. Chyba je sledována jako CVE-2023-40477 a může vzdáleným útočníkům umožnit spuštění libovolného kódu na cílovém systému po otevření speciálně vytvořeného souboru RAR. (BleepingComputer)

Bezpečnostní problém WinRARu je rozsáhlejší, než se myslelo. 🔀 Nedávno odhalený bezpečnostní problém v archivačním softwaru WinRAR se týká i dalších programů. Zranitelné jsou také knihovny unrar.dll a unrar64.dll používané aplikacemi třetích stran. (gHacks.net)

Podívejte se na podvody při online obchodování, které evropské spotřebitele stály miliardy a které páchají podvodníci pracující v call centrech, tzv. „kotelnách“. Největší evropská ekonomika, Německo, se stala klíčovým cílem v Evropě. (Bloomberg)

Výrobce 3D tiskáren Bambu Lab viní výpadek cloudu z problému, který způsobil, že zařízení některých zákazníků začala tisknout bez jejich souhlasu. 15. srpna řada majitelů 3D tiskáren Bambu Lab oznámila, že jejich zařízení začalo tisknout bez jejich souhlasu. Nezáleželo na tom, zda zmíněný tisk vedl k ohnutým nebo zlomeným tryskám či jiným součástem nebo zda šlo o tisk projektu na jiný. Jedna otázka ale zůstává, proč by 3D tiskárna měla být závislá a ovladatelná cloudem výrobce? (ArsTechnica, Bambu Lab, The Messenger)

Únik dat společnosti Duolingo odhalil údaje 2,6 milionu uživatelů. Únik dat vedl k tomu, že uniklá data byla zveřejněna na hackerském fóru, což pro postižené uživatele představuje značné riziko. (gHacks.net)

Blokování IP adres zakázáno po soudním příkazu proti pirátství, který zasáhl společnost Cloudflare. V roce 2022 získali držitelé práv v Rakousku povolení zablokovat několik domén pirátských stránek. Poskytovatelé internetových služeb neměli jinou možnost než vyhovět pokynům soudu, což vyřadilo z provozu nespočet zákazníků společnosti Cloudflare v Rakousku, protože předané IP adresy patřily Cloudflare. Podle přezkumů provedených místním telekomunikačním regulátorem TKK blokování IP adres porušovalo předpisy o síťové neutralitě a nebude nadále povoleno. (Torrent Freak)

Studie: v květnu 2023 se na 30 webech objevilo ~150 tisíc nekonsensuálních pornografických deepfakes s celkovým počtem zhlédnutí 3,8 miliardy, což je 9× více než v roce 2019, k čemuž přispěly služby velkých technologických společností. (Bloomberg)

Emsisoft: narušení zabezpečení MOVEit Transfer dosud zasáhlo více než 1 000 známých organizací, z nichž 83,9 % sídlí v USA, a více než 60 milionů jednotlivců. (TechCrunch)

Vědci našli na X (dříve Twitter) více než 1 000 spamových botů s umělou inteligencí, kteří se snaží podvést lidi a ukrást jejich profily na sociálních sítích. Podrobněji ve studii Anatomy of an AI-powered malicious social botnet (Insider)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama