Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR  #TYDEN 28. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR #TYDEN 28. srpna

Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR #TYDEN 28. srpna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

28. 8. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Elon Musk konzultuje s Kremlem. AnonFiles po dvou letech končí. Microsoft přináší do Excelu Python. Dropbox končí s neomezenou možností. Instagram: drogy, ukradené kreditní karty, hacknuté účty..

Reklama

Sociální sítě

Zase ten Musk: Zdá se, že X smazala všechny obrázky zveřejněné v letech 2011 až 2014. Odkazy, které používaly nativní službu zkracování Twitteru, jsou také nefunkční. (Forbes)

X tvrdí, že o víkendu opravila chybu, která bránila zobrazování mnoha snímků z období před rokem 2014, a že „nedošlo ke ztrátě žádných snímků ani dat“. (The Verge)

Zdroje: Meta plánuje spustit webovou verzi Threads začátkem tohoto týdne (WSJ)

Někteří lékaři se domnívají, že nerealistické zobrazení disociativní poruchy identity na TikToku ovlivňuje mladé lidi, aby si poruchu sami diagnostikovali nebo ji napodobovali. Komunita lidí s disociativní poruchou identity na TikToku si myslí, že lékaři nevědí, co se děje. V éře léčení rakoviny bělidlem bazénu to nemůže překvapit. (The Verge)

BeReal nahrazuje kanál Discovery kanálem Friends of Friends, přidává připnuté příspěvky na profil a zmínky a tvrdí, že aplikace si drží stabilní počet uživatelů (DAU) ~20 milionů. (The Verge)

Další potlačování médií: Elon Musk říká, že X odstraní titulky z náhledů odkazů v příspěvcích se zpravodajskými články, takže se v náhledech zobrazí pouze hlavní obrázek a adresa URL zpravodajského webu. Vzkaz je asi jasný, chcete-li být vidět, plaťte si reklamu. (Fortune)

Nick Clegg říká, že Meta nyní umožňuje uživatelům Instagramu a Facebooku odhlásit se z doporučovacích algoritmů pro Reels, Stories, Search a další, aby vyhověla požadavkům EU DSA. (TheVerge, Meta)

Threads jsou konečně k dispozici na webu. Možná se budete moci obejít bez mobilní aplikace. Pokud jste ale v EU, tak máte smůlu jak na webu, tak v aplikaci. (Life Hacker)

Většina mých reklam na Instagramu je na drogy, ukradené kreditní karty, hacknuté účty, falešné peníze a zbraně. Tyto reklamy jsou oknem do zjevně nelegální šedé ekonomiky, kterou společnost Meta nejenže nedokáže moderovat, ale aktivně z ní profituje a vkládá ji do kanálů uživatelů. (404)

Zdroj: TikTok plánuje zakázat odkazy na Amazon a další e-shopy, aby donutil lidi používat TikTok Shop. Podle zdroje přijde TikTok Shop v USA v roce 2023 o více než 500 milionů dolarů. (The information)

Vstupuje v platnost nařízení EU o ochraně osobních údajů, které nutí platformy jako Facebook, Instagram, YouTube a TikTok, aby umožnily uživatelům odhlásit se z doporučování obsahu na základě profilování. Hodně štěstí, až nový „feed“ budete chtít najít na Facebooku nebo Instagramu (už měsíc by tam měl být). (TechCrunch)

Meta a YouTube, které se potýkají s válkami o moderování obsahu, následují společnost X a ustupují od kontroly politických dezinformací, což vyvolává obavy z voleb v USA v roce 2024. (Washington Post)


Startupy a ekonomika

Banka pro mezinárodní platby: Kryptoměny spíše posílily než snížily finanční rizika v méně rozvinutých ekonomikách a nabízejí pouze „iluzorní“ přitažlivost. (FT)

Jak The New York Times, New York Magazine, The Sun, The Independent a další vydavatelé využívají jiné než zpravodajské vertikály k růstu příjmů, návštěvnosti a počtu předplatitelů? (Press Gazette)

Nvidia dosáhla téměř 1000% (asi 823 %) zisku na grafických procesorech H100. V dolarech to znamená, že akcelerátory Nvidia s cenou kolem 25 000 až 30 000 dolarů za každý z těchto akcelerátorů pro vysoce výkonné výpočty (HPC) více než pokrývá odhadované náklady 3 320 USD na čip a periferní (vestavěné) komponenty. (Tom’s Hardware)

Zdroje: Nvidia plánuje v roce 2024 nejméně ztrojnásobit výrobu H100 a předpovídá dodávky 1,5 až 2 milionů kusů oproti 500 tisícům v roce 2023. (FT)

Nvidia oznámila meziroční nárůst tržeb za 2. čtvrtletí o 101 % na 13,51 miliardy dolarů oproti odhadovaným 11,22 miliardy dolarů , nárůst tržeb z datových center o 171 % na 10,32 miliardy dolarů a schválila zpětný odkup v hodnotě 25 miliard dolarů. NVDA vyskočila o více než 6 %. (CNBC)

Vyšetřování: Navzdory omezení činnosti v Rusku v roce 2022 společnost Binance nadále obchoduje s velkým množstvím rublů a pomáhá klientům vyhýbat se sankcím prostřednictvím zprostředkovatelů. Binance tvrdí, že dodržuje globální sankční pravidla a že pro svou peer-to-peer službu nemá nikde žádné bankovní vztahy. (WSJ)

Mastercard a Binance plánují 22. září ukončit partnerství v oblasti platebních karet v Latinské Americe a na Blízkém východě. Visa přestala v červenci vydávat karty Binance v Evropě. (Bloomberg)

Yahoo kupuje sociální platformu CommonStock, která byla spuštěna v roce 2020 a slouží drobným investorům ke sdílení poznatků na základě informací propojených s jejich makléřskými účty. (Axios)

OnlyFans hlásí, že příjmy za účetní období do 30. listopadu 2022 meziročně vzrostly o 17 % na 1,1 miliardy dolarů, zisk meziročně vzrostl o 24 % na 404 milionů dolarů, počet tvůrců meziročně vzrostl o 47 % na 3,2 milionu a uživatelé utratili 5,6 miliardy dolarů. (Insider)


E-knihy a podcasty

Spotify představuje nové nástroje pro vydavatele podcastů, včetně přizpůsobených stránek, analýzy imprese, ovládacích prvků pro náhledy a nového ovládacího panelu pro vydavatele Megaphone. (Tech Crunch)

Představujeme analytiku předplatného, další partnery pro delegované doručování a Linkfire pro podcasty (Apple, Mac Stories)

YouTube potvrzuje plány na zavedení podpory nahrávání RSS pro podcastery a zpřístupnění podcastů v aplikaci YouTube Music po celém světě do konce roku 2023. (9to5Google)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz, Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama