Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR  #TYDEN 28. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR #TYDEN 28. srpna

Přichází autokratická realita. Nebezpečný WinRAR #TYDEN 28. srpna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

28. 8. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Elon Musk konzultuje s Kremlem. AnonFiles po dvou letech končí. Microsoft přináší do Excelu Python. Dropbox končí s neomezenou možností. Instagram: drogy, ukradené kreditní karty, hacknuté účty..

Reklama

Umělá inteligence

Analýza: Books3, datová sada používaná k tréninku Llama od Mety, BloombergGPT a EleutherAI's GPT-J, obsahuje více než 170 tisíc knih od Stephena Kinga a dalších autorů. (The Atlantic)

Jak se Science, Nature a další odborné časopisy potýkají s náčrty, návrhy nebo články, které autoři napsali pomocí generativní umělé inteligence, aniž by to přiznali. (Wired)

Když hloupý učí hloupého: Hloupne AI, hloupnou lidé. Pokusy s tím, že AI učí jinou AI, nevypadají úplně dobře. To by ale asi nepřekvapilo žádného rodiče, který nechává vzdělávání svých ratolestí nevzdělancům na TikToku a dalších sociálních sítích. (PC Tuning)

Zdá se, že nedávná analýza o politických předsudcích ChatGPT má mnoho nedostatků, včetně testování staršího modelu a typů výzev, ale širší téma si zaslouží výzkum. (AI Snake Oil)

Microsoft stáhl řadu trapných článků o cestování vytvořených pomocí „algoritmických technik“. Ale tvrdí, že problém není v umělé inteligenci. Společnost Microsoft uvedla, že články nebyly zveřejněny pomocí „neřízené umělé inteligence“, a obvinila „lidskou chybu“. Rozsah chyb by však měl čtenáře znepokojit. (insider)

Meta představuje SeamlessM4T, multimodální model AI pro překlady řeči a textu. Tento jediný model dokáže provádět převod řeči na text, převod řeči na řeč, převod textu na řeč a převod textu na text až pro 100 jazyků v závislosti na úloze. (Meta, TechCrunch, The Verge)

Pohled na CivitAI, stránky pro sdílení modelů AI, které generují obrázky většinou vyškolené na materiálu pořízeném bez souhlasu. Včetně množící se pornografie s umělou inteligencí bez souhlasu. (404)

IBM tvrdí, že 40 % celosvětové pracovní síly se bude muset v příštích třech letech naučit nové dovednosti kvůli zavádění umělé inteligence. 🔀 „Umělá inteligence nenahradí lidi – ale lidé, kteří ji používají, nahradí lidi, kteří ji nepoužívají.“ (Tech Spot)

LLM, transformery a difuzní modely představují zcela novou éru umělé inteligence a přerušení dosavadních možností světa CNN/RNN/GAN. (Elad Blog)

Analýza 37 webů využívajících AI chatboty k přepisování zpravodajských článků, které se poprvé objevily v médiích , jako jsou CNN, NYT a Reuters, aniž by jim byly připsány zásluhy. Jinými slovy, obsahové farmy využívají umělou inteligenci k přepisování tisíců článků z mainstreamových zpravodajských zdrojů bez uvedení autorství. Mnohé z nich byly naprogramovaný tak, aby vyhledávaly, přepisovaly a publikovaly automaticky – bez lidského dohledu. (NewsGuard)

Meta vydává Code Llama, nástroj postavený nad Llama 2  pro generování kódu a ladění lidmi napsané práce, pod stejnou komunitní licencí jako Llama 2. (The Verge)

NYT, CNN a některé další zpravodajské servery blokují přístup k crawleru GPTBot společnosti OpenAI. Některé z nich zablokovaly také CCBot společnosti Common Crawl Foundation. Blokování je pomoci robots.txt stejně jako je možné blokovat přístup vyhledávacím strojům. (The Guardian)

NYT, CNN a některé další zpravodajské servery blokují přístup k crawleru GPTBot společnosti OpenAI.
i Zdroj: PCTuning.cz
NYT, CNN a některé další zpravodajské servery blokují přístup k crawleru GPTBot společnosti OpenAI.

Stephen King se zamýšlí nad využitím svých knih pro výcvik umělé inteligence a tvrdí, že součet je zatím menší než jeho části, protože kreativita se neobejde bez vnímání. (The Atlantic)


Software

OpenAI přidává do GPT-3.5 Turbo jemné doladění a umožňuje vývojářům za poplatek upravit modely pomocí vlastních dat tak, aby lépe vyhovovaly jejich případům použití. Společnost OpenAI tvrdí, že vyladěné verze GPT-3.5 se mohou vyrovnat základním možnostem GPT-4, nebo je dokonce překonat. Úloha jemného doladění GPT-3.5 s tréninkovým souborem o 100 000 tokenech, tedy asi 75 000 slov, by podle společnosti OpenAI stála přibližně 2,40 dolarů.

Uživatelé prohlížeče Edge v USA mají nyní přístup k aplikaci Microsoft Designer z postranního panelu prohlížeče. Takže pokud se časem bude Microsoft divit proč se z Edge stává nepoužitelné monstrum, tak tady má jeden z mnoha důvodů. (The Verge)

Microsoft přináší do Excelu populární Python. Dnes je k dispozici veřejný náhled této funkce, která uživatelům Excelu umožňuje manipulovat s daty a analyzovat je z jazyka Python. (The Verge, Microsoft)

Dropbox končí s neomezenou možností a omezuje svůj plán „veškerý prostor, který potřebujete“ na 5 TB poté, co někteří zneužívají tuto úroveň sdružováním úložišť, přeprodáváním a dalšími způsoby. (Dropbox)


Mobilní aplikace

Threads už má webovou verzi, ale nenechte se mýlit dostupným přihlášením i pro Česko/EU. Potřebujete aplikaci, ta ale pro EU ani Česko stále dostupná není.

Threads už má webovou verzi
i Zdroj: PCTuning.cz
Threads už má webovou verzi

Nejoblíbenější zpravodajské aplikace ve Velké Británii: Placené Times a Telegraph hlásí nejvíce času stráveného na jednoho uživatele (Press Gazette)

Mobilní telefon s otevřeným zdrojovým kódem založený na ESP32 (Hackaday)


Hry

Aby společnost Microsoft uklidnila Spojené království, restrukturalizuje dohodu se společností Activision a souhlasí s prodejem práv na cloudové hry Activision společnosti Ubisoft. Britský úřad CMA bude nyní vyšetřovat. (TheVerge)

Elden Ring Film ► Věk hvězd

Řekni „přítel“ a vejdi. The Lord of the Rings: Return to Moria prozrazuje říjnové datum vydání (Hrej)

Neuvěřitelný nový trailer na hru s otevřeným světem Crimson Desert vypadá příliš dobře na to, aby to byla pravda (TechSpot)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama