Proč jsme zaspali dva tisíce let, než jsme přišli k počítačům?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Proč jsme zaspali dva tisíce let, než jsme přišli k počítačům?

Proč jsme zaspali dva tisíce let, než jsme přišli k počítačům? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 8. 2014 12:00 46

Seznam kapitol

1. (Ne)historie japonských počítačů 2. Naše dva tisíce let s počítači (minimálně) 3. Středověké kalkulačky 4. Dva tisíce let úspěchů v boji proti digitální demenci
5. Vymakané organické počítače 6. Když nemá prostý lid čas na ptákoviny 7. Věci se hýbou, až když teče do bot 8. Dokud na to máte lidi...

Moderní společnost si bez počítačů nelze vůbec představit. Považujeme je za absolutní samozřejmost, přitom před sto lety vůbec neexistovaly. Přemýšleli jste někdy o tom, jak jsme se k nim vlastně dostali? A proč se to stalo až ve 20. století a ne dříve? Proč lidem trvalo tak dlouho, než se rozhodli práci s čísly a daty automatizovat?

Reklama

V historii lze identifikovat alespoň čtyři okamžiky, kdy jsme se realisticky blížili vytvoření počítače. Poprvé to bylo v hellénistickém období, kdy se objevily automatické stroje a zvláště astroláby. Absolutně zásadním a překvapivě pokročilým strojem byl mechanismus z Antikythéry, který vznikl někde mezi lety 150–100 před naším letopočtem a teprve před několika lety se podařilo objevit, že šlo o první mechanický počítač.

Stroj objevený na počátku 20. století byl tak pokročilý, že po většinu 20. století panovaly pouze spekulace o tom, co to přesně může být. Bylo jasné, že ta bronzová velice zkorodovaná a nekompletní věc, kterou vylovili z antického vraku, bude docela důležitá, protože do souboru antických nálezů nepatřila. Bylo to překvapení, asi jako byste ve vraku vikingské lodi objevili něco, co vypadá jako automatický kanón. Nikdo ale nechápal, jestli se dívá na hodiny, anebo na navigační přístroj. Teprve s moderními nástroji, jako jsou materiálové rentgeny a schopnost tvořit 3D rekonstrukce z neúplných objektů, ukázaly, že jde o jednoúčelový analogový počítač, který dokáže určovat polohy nebeských těles a předpovídat zatmění Měsíce.

Proč jsme zaspali dva tisíce let, než jsme přišli k počítačům?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zjevně nešlo o jediný stroj svého druhu, zdá se, že objeven byl pokročilý „miniaturizovaný“ model a originál byl podstatně starší, vzniklý zřejmě už za časů Archiméda (kolem 300 před naším letopočtem). Tyto přístroje ve své době představovaly patrně zajímavost, raritu, nevyráběly se sériově a kupodivu se ani nijak zvlášť nezlepšovaly. Není to jediný zajímavý stroj, řadu automatů navrhl a sestavil Heron Alexandrijský, který navrhl automatické varhany, požární pumpu, reaktivní parní motor, automat na vodu anebo měřič ujeté vzdálenosti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama