Proč se hádáme nad věcmi, které nemůžeme mít?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Proč se hádáme nad věcmi, které nemůžeme mít?

Proč se hádáme nad věcmi, které nemůžeme mít? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 11. 2020 03:00 61

Seznam kapitol

1. GeForce nebo Radeon? 2. Auta na baterky? 3. Je to přece k ničemu 4. Hlavně si to zdůvodnit 5. Tak proč to, sakra, děláme?

Jedna z největších záhad, která mě nepřestává fascinovat, je kontinuální flamewar nad drahými a často zcela nedostupnými produkty. Začalo to už v osmdesátkách, ale pokračuje to dodnes. Je to drahé? Není to vůbec dostupné? Nevadí, pojďme se pohádat, co je lepší!

Reklama

Tak proč to, sakra, děláme?

Evoluční teorie říká, že veškeré spory mezi samci jsou projevem boje o samice – a měly by vést k uspořádání sociální struktury, kde navrchu jsou dominantní samci a dole ti, kteří se podrobí. V technologických debatách jsou jistě nahoře vítězové a dole poražení – ale co z toho?

Vede k vyššímu reprodukčnímu úspěchu to, že zvítězíte v debatě o to, který procesor nové generace má vyšší poměr cena výkon? Opravdu? Vážně?

Co to je? Kde jsme se to ocitli? Chápu, že když se vedou debaty o tom, kdo si koupil luxusnější auto, hodinky anebo dražší televizi, má to nějaký evoluční smysl. Ten, kdo si koupil Bentley, je jistě lepší, než ten, kdo má ojetinu na CNG. Tam je hierarchie jasná. Ale k čemu je situace, že ten, kdo má ojetinu na CNG, argumentuje, že je mnohem rozumnější než ten, kdo si koupil Bentley?

Je to něco jako lež, která má oklamat ženy, které nerozlišují mezi tím, kdo co má – a kdo se jenom tváří, že něco má – a případně vysvětluje, proč to nemá?

Anebo je to nějaká evoluční novinka, kde si hrajeme na toho lepšího a horšího čistě mezi sebou, vedeme pozérskou válku, snažíme se o dominanci – aniž by to mělo jakýkoliv vztah k reálnému světu...?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama