Project CARS: Rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Project CARS: Rozbor hry a nastavení detailů

Project CARS: Rozbor hry a nastavení detailů | Kapitola 11

Petr Diviš

Petr Diviš

18. 5. 2015 03:00 39

Seznam kapitol

1. Závodní hra s nejlepší grafikou? 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Vliv nastavení Performance – rozlišení, textury, AF, v-sync 4. Vliv nastavení Performance – anti-aliasing 5. Vliv nastavení Performance – odrazy, objekty a prostředí 6. Vliv nastavení Performance – motion blur, částice, tráva
7. Vliv nastavení Visual FX – postprocessing, flares, bloom 8. Vliv nastavení Visual FX – expozice, déšť, paprsky 9. Maximální vs. minimální detaily 10. „Advanced tweaking“ – vylepšení grafiky přes ovladače 11. Závěr

Project CARS je výborný závodní simulátor, který byl z větší části financovaný komunitou, a tak jeho vývoj hlavně zpočátku nebyl jednoduchý. Pokud jste hru sledovali, jistě vás i zaujala detailní a špičková grafika. Jak vypadá výsledek, jak plynule to běží a jaké jsou možnosti nastavení grafiky? To vše se dozvíte v našem rozboru.

Reklama

Závěr

Project CARS: Rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Project CARS je hra, u které je jasně vidět, na co se autoři zaměřili – na tvorbu jednoho z nejlepších závodních simulátorů. Hra nabízí neuvěřitelné možnosti nastavení vozů, u kterých většinou vůbec nerozumím tomu, na co by mohly mít vliv. Mohu tedy jen odhadovat a podle herních recenzí si i myslet, že fanoušci závodních simulátorů si přijdou na své. Mě hra potěšila tím, že může vypadat přesně tak, jak ukazovala různá videa a obrázky před vydáním. Hra má úžasně detailní modely aut, a i tratě odpovídají svým originálním předlohám (i když má hodně tratí kvůli licenci jiný název), a tak hra má v tomhle ohledu tu správnou atmosféru.

Bohužel, dekorace kolem tratí (hlavně stromy), vypadají občas příšerně. Zatímco modely aut mají údajně až 300 000 polygonů, některé stromy kolem tratí jsou řešeny prehistorickou technikou dvou skřížených 2D placek (4 polygony) přes sebe. Na takový model je jen nanesena textura fotky stromu a je hotovo. Výsledek? Ve vysoké rychlosti s motion-blurem si ničeho nevšimnete, ale po zastavení tohle zjednodušení doslova praští do očí.

Project CARS: Rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

I efekty počasí se hodně povedly. Hra má plně dynamický cyklus počasí, který si můžete na závod upravit jak chcete. Východy a západy slunce, déšť nebo mlha... to vše vypadá dobře. Bohužel různé počasí výrazně ovlivňuje nejen chování vozů (to je dobře – podle reality), ale také výkon a plynulost hry. V tomhle ohledu je hra hodně nevyvážená. Pokud si například budete chtít zkusit závod 24h LeMans, tak pozor na to. Můžete sice odpoledne startovat za hezkého počasí při 60 fps, ale pak přijde noc s bouřkou a máte po legraci. Doporučuji tedy určitě nastavovat detaily podle nějakého nočního závodu za deště. Detaily sice budete muset ořezat výrazněji, ale hra vás aspoň nepřekvapí nehratelným propadem výkonu.

Project CARS: Rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední a největší problém hry je její chování na grafických kartách AMD. I když jsem krátce zkusil Radeona R9 290X v sestavě s procesorem i7-2600K, problém s s nízkým využitím GPU přetrvával. Problém je tedy hlavně na straně hry a AMD ovladačů. Špatná optimalizace (ve smyslu nevyrovnaného výkonu) není dobrá vizitka ani pro Nvidii, protože ta má ve hře hromadu reklam. Většina majitelů grafik AMD kvůli tomu bude možná házet špínu na Nvidii kvůli záměrné de-optimalizaci hry, i když k tomu není jediný důvod (Nvidii tohle spíš uškodí) ani důkaz (snažil jsem se hledat co se dalo, včetně experimentů s nastavením PhysX).

Naštěstí Project CARS umožňují výrazně snížit detaily a hra bude krásně hratelná i na sestavě s AMD FX procesorem. Akorát už nevypadá tak pěkně (kromě modelů vozů). Teoreticky lze očekávat nějaké opravy ovladačů ze strany AMD a možná i opravy hry samotné, protože rozdíly ve výkonu při různém počasí jsou i na Nvidii velmi vysoké. Pokud budu ignorovat výsledky z AMD grafiky, tak to podle mě je vynikající závodní hra, s nedoladěnou optimalizací výkonu. A co si o Project CARS myslíte vy?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama