Proklepli jsme 3+1 MSI klávesnice a herní ovladač k tomu navrch
i Zdroj: MSI
Herní příslušenství Článek Proklepli jsme 3+1 MSI klávesnice a herní ovladač k tomu navrch

Proklepli jsme 3+1 MSI klávesnice a herní ovladač k tomu navrch | Kapitola 6

David Jiránek

David Jiránek

8. 4. 2022 11:15 1

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Společné specifikace 3. GK50 Low Profile (TKL) 4. GK50 Elite Box White
5. GK30 Combo White 6. Ovladač Force GC30 7. Závěr

Celé herní příslušenství od MSI? Není problém! Na test jsme si vzali tři mechanické klávesnice, jednu membránovou s myší a herní ovladač. Které z nich lze bez rozmýšlení pořídit a na co si dávat pozor? To se dozvíte v následujících řádcích.

Reklama

Nakonec se podíváme na herní ovladač MSI Force GC30. Jde o alternativu zejména k ovladači Xbox, ale dáme si i menší srovnání s DualSense pro Playstation.

Bezdrátový ovladač Force GC30 se prodává za zhruba 1 100 korun a jeho rozložení vám bude povědomé, pokud jste měli v ruce gamepad pro Xbox 360. Zadní triggery totiž přesně kopírují rozložení legendárního ovladače pro Xbox. Stejně tak páčky jsou nesymetrické a jejich umístění osloví spíše vlastníky konzole od Microsoftu.

Proklepli jsme 3+1 MSI klávesnice a herní ovladač k tomu navrch
i Zdroj: vlastní

Ovladač lze připojit k PC pomocí bezdrátového příjímače USB-A, případně skrze kabel. O připojení k androidu se stará kabel z micro-USB na micro-USB. Zde MSI trochu zaspalo a zřejmě nebudu sám, kdo již telefon s koncovkou micro-USB dávno nepoužívá. I pro nabíjení jsem tak musel využít jiný kabel, než například k mobilu nebo klávesnici.

Obsah balení
i Zdroj: vlastní
Obsah balení

Za co náleží MSI pochvala, je ovšem náhradní D-pad. Jeho výměna je jednoduchá, na místě ho drží silnější magnety. Kromě tradičního ve tvaru pluska můžete využít kruhový. Skvělé jsou rovněž páčky. Jejich pohyb je plynulý, odpor skvěle nastavený a rudá barva pod houbičkami vypadá nápaditě. Lehce pogumovaný povrch páček doplňují zvýšené okraje, na kterých mi prsty seděly lépe než v případě ovladče pro Xbox.

Po stranách ovladače se nachází menší pogumované plošky s výraznou protiskluzovou texturou. Díky nim je držení gamepadu jistější i při delších herních štacích.

Na přední straně dále najdeme tlačítka v rozložení typickém pro Xbox a v zadní části pak triggery a bumpery. Střední část doplňuje zapínací tlačítko, start a back. Diody signalizují typ připojení.

Zadní tlačítka a port pro nabíjení
i Zdroj: vlastní
Zadní tlačítka a port pro nabíjení

Na ovladači jsem hrál zejména Forzu Horizon a musím uznat, že po stránce ergonomie je GC30 lehce nad úrovní ovladače pro Xbox 360. Ten jsem používal na závodní hry řadu let a do dnes ho považuji za jeden z nejlepších. Oproti němu ovšem gamepad nemá batůžek s tužkovými bateriemi. Interní akumulátor zaručuje výdrž okolo 8 hodin hraní v kuse a nebýt nabíjení přes micro-USB, neřeknu proti němu ani slovo.

Sympatická je taky hmotnost 280 gramů. Osobně mi přišel ovladač v ruce ještě lehčí a určitým způsobem dynamičtější než konkurence od Microsoftu a Sony. Rozhodně to beru jako pozitivum. Stejně tak zpracování. To dává zapomenout na neoriginální ovladače z éry starších konzolí. Plastový exteriér je v tomto případě vyveden vzhledem k ceně skvěle.

Porovnání velikosti s Xbox Series a DualSense ovladači
i Zdroj: vlastní
Porovnání velikosti s Xbox Series a DualSense ovladači

Vibrace rozhodně nelze porovnávat s DualSense a dle mého vkusu GC30 lehce ztrácí i na ovladač Xbox Series. Přesto jsem při najetí autem mimo vozovku a následných vibracích neměl pocit, že v rukou držím levnou náhražku.

Za něco málo přes tisíc korun jde o velmi zajímavou alternativu k originálním ovladačům. Spokojit se musíte jen s micro-USB nabíjením a podporou pouze pro PC a android. Pro hráče na PC, kteří mají hlouběji do kapsy, ale může jít o dobrou koupi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama