Proklepli jsme 3+1 MSI klávesnice a herní ovladač k tomu navrch
i Zdroj: MSI
Herní příslušenství Článek Proklepli jsme 3+1 MSI klávesnice a herní ovladač k tomu navrch

Proklepli jsme 3+1 MSI klávesnice a herní ovladač k tomu navrch | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

8. 4. 2022 11:15 1

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Společné specifikace 3. GK50 Low Profile (TKL) 4. GK50 Elite Box White
5. GK30 Combo White 6. Ovladač Force GC30 7. Závěr

Celé herní příslušenství od MSI? Není problém! Na test jsme si vzali tři mechanické klávesnice, jednu membránovou s myší a herní ovladač. Které z nich lze bez rozmýšlení pořídit a na co si dávat pozor? To se dozvíte v následujících řádcích.

Reklama

Všechny klávesnice do jisté míry nabízejí rozdílné vlastnosti. Nejvíc se samozřejmě v našem případě liší GK30, a to nejen bílou barvou, ale především faktem, že nejde o mechanickou klávesnici. Membrána má ovšem pocitem nejblíže právě klicky spínačům. Ano, stále jde o dva rozdílné světy, ovšem jistá podobnost tam je.

Osobně však doporučuji lidem, kteří přecházejí z membrány na mechaniku, zvolit spíše lineární spínače. Zvlášť, pokud si klávesnici předem nemohou vyzkoušet.

Balení klávesnic
i Zdroj: vlastní
Balení klávesnic

Trojice modelů GK50 si můžeme pak dále rozdělit podle velikosti (100% rozložení a TKL), nebo podle profilu (normální a nízký). Zde už záleží na vás, jaký model hledáte. Tabulka níže je vedena tak, že vedle sebe najdete nízkoprofilové modely a zároveň verze se 100% rozložením.

KlávesniceGK50 Low Profile TKLGK 50 Low ProfileGK50 Elite Box WhiteGK30 Combo White
Cena1 899 Kč2 490 Kč2 249 Kč1 649 Kč
Rozměry354 × 140 × 33 mm435 × 141 × 34 mm435 × 135 × 38 mm438 × 157 × 38 mm
SpínačeKailh Low Profile White ClickyKailh Low ProfileKailh Box Whitemembránové
Životnost spínačů50+ milionů aktivací80+ milionů aktivací12+ milionů aktivací
Váha560g700g800g1042g
KabelOdpojitelný USB-C na USB-A, 1,8mPevný, 1,8mPevný bílý, 1,8m
N-Key rolloverHybridní 6+N key rolloverN key rollover, plný Anti-ghosting6 kláves / 20 kláves Anti-ghosting
Výklopné nožičkyAnoAnoAnoAno
PříslušenstvíVytahovač tlačítek, náhradní klávesy CTRL a ALT, cestovní pouzdroVytahovač tlačítek, náhradní klávesy CTRL a ALTMyš CLUTCH GM11

Hned po nahlédnutí do všech krabic jsem byl překvapen jedním faktem. Modely Low Profile od sebe odlišuje nejen odpojitelný kabel, ale také celkem praktické cestovní pouzdro. Obě varianty jsou totiž kromě těchto odlišností (a rozložení) úplně totožné.

Na webu MSI stojí, že GK50 Low Profile využívá spínače Kailh Low Profile, kdežto GK50 LP TKL obsahuje Kailh Low Profile White Clicky, už podle specifikací ovšem jde o totožné spínače, jen s lehce matoucím označením.

Prezentace spínačů u GK50 LP
i Zdroj: MSI
Prezentace spínačů u GK50 LP
Prezentace spínačů u GK50 LP TKL
i Zdroj: MSI
Prezentace spínačů u GK50 LP TKL

GK50 Elite si vypůjčilo Kailh Box White, tedy rovněž variantu clicky, která je aktuálně v oblibě. Můžeme tak přímo srovnávat klasickou a nízkoprofilovou variantu jednoho druhu spínače.

Náhradní klávesy s odlišnými profily
i Zdroj: MSI
Náhradní klávesy s odlišnými profily

U většiny klávesnic se nacházel pevně připojený kabel. Zbytek příslušenství obsahoval vytahovač tlačítek a dvojici náhradních kláves. Ty mají konvexní, nebo konkávní zakřivení a jsou určené pro jedince využívající CTRL a ALT ve větší, nebo naopak menší míře. Osobně bych raději u herních klávesnic viděl náhradní klávesy QWER a ASD, případně šipky. Přesto oceňuji snahu se odlišit a myslet na maličkosti. Nyní už k samotným klávesnicím.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama