radeon-x1900-crossfire-aneb-pod-krizovou-palbou-podruhe
Hardware Článek Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé... | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 5. 2006 01:00 75

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Multiprocesing... 3. CrossFire 1.0 / 2.0+, versus konkurence 4. Testovací sestava
5. CrossFire v akci 6. Začínáme, aneb zacpěte si uši ... 7. Testy 8. Zkušenosti a závěr

V pátek jste si mohli na našich stránkách přečíst recenzi základní desky DFI s podporou zapojení grafických karet v režimu CrossFire. Jelikož jsme vám v článku slíbili, že test právě této technologie přineseme v nejbližších dnech, slib plníme a článek nyní máte možnost shlédnout. Nejprve zopakujeme teorii zpracování výsledného obrazu, poté se podíváme na vylepšení technologií CrossFire 2.0 oproti původní verzi a nakonec si představíme potřebný hardware.

Reklama

Teoretičtější část teorie máme za sebou a tu příjemnější před sebou :-) Podíváme se na hlavní technologické rozdíly nejen mezi původním a novým CrossFire, ale taky mezi CrossFire a SLI.

Přenos dat, komunikace

Původní CF pro Radeon X850 používalo výhradně systém master-karet, která se s běžnou kartou propojovala kabelem využívajícím jako rozhraní DVI výstup. Kvůli pomalejšímu TMDS čipu (DVI převodníku) ale bylo rozhraní dost omezené kapacitou přenesených dat, což se projevilo v nižší hodnotě obnovovací frekvence při vyšším rozlišení. CrossFire 2.0 díky nativnímu dual-link DVI výstupu čipů řady R5xx zvýšilo datovou propustnost tohoto systému na dvojnásobek, což stačilo na kompenzaci zmíněného nedostatku ještě s rezervou. nVidia SLI naproti tomu používá speciální rozhraní (= čipy NV40 a novější, krom turbo-cache verzí), přes které jsou karty propojeny. Propojka se připojuje přímo k PCB obou karet.

FSAA

V režimech nVidia SLI AA a CrossFire SuperAA vykresluje každá karta tentýž snímek, jen s jiným rozložením AA vzorků. Když jsou snímky vykresleny, odešle jedna karta snímek druhé, která pak oba prolne. Do této míry jsou obě konkurenční řešení stejná. Rozdíl je ovšem v implementaci. CrossFire 1.0, stejně jako SLI od NV40 až pod G70 včetně, posílá obraz nikoli přes propojku, ale přes datovou sběrnici (PCI-Express, tzn. grafická karta 1 -> čipset -> grafická karta 2). To zatěžuje systém, zvyšuje vytížení datové sběrnice, latence (čekací doby) a to vše má samozřejmě negativní dopad na výkon. CrossFire 2.0 ale už k přenosu obrazu při SuperAA používá propojku a podobně tak i nVidia G71 a G73 (GeForce 7900 a 7600) při SLI AA.

Přenos dat ale není vše - něco ještě musí provést blending (tedy prolnutí obou snímků v jeden výsledný). CrossFire 2.0 k tomu používá vylepšený compositing engine (kompozitor, speciální čip na master kartě), kdežto u SLI je blending prováděn v jádře a není jasné, zda ho realizuje digitální část RAMDACu (resp. tzv. display engine), jako tomu bylo např. na 3Dfx Voodoo 5, což by znamenalo blending bez ztráty výkonu, nebo zda jde o podobný postup, jako nVidia používala na předchozích generacích karet při SSAA, kdy bylo pro blending využito 3D jádro na úkor renderingu, čemuž by docela propad ve výkonu odpovídal.

Možnosti výstupu

Původnímu konceptu CrossFire bylo mj. vytýkáno, že výrazně redukuje počet použitelných výstupů k připojení monitorů (zabírala je propojka). Od CF2.0 je to již minulostí, v rámci technologického balíku známého pod marketingovým označením AVIVO je použita jiná propojka, díky níž zbytečně nepřicházíte o další výstup. Na druhou stranu ale přijdete o výstup TV-out ve 3D, který naopak nVidia SLI nabízí.

...zkuste to bez drátů...

Jak je z přechozích odstavců jasné, přenos obrazových dat po sběrnici (PCI-Express) není ideální, kvůli zátěži na systém, zatížení sběrnice a z toho vyplývajících důsledků. Proto ATi CrossFire bez propojky (=CrossFire bez master karty) nabízela pouze u nižších modelů karet (X1300, X1600), jejichž výkon není takový, aby dokázaly vykreslit takové množství snímků za sekundu o takovém rozlišení, aby citelněji sběrnici zatížily. S příchodem čipsetu Xpress 3200, který integruje dvě PCI-E 16x linky, které jsou vzájemně propojeny a pro potřeby "bezdrátového" CrossFire lépe vybaveny, přibyla do seznamu k X1300 a X1600 i nová X1800GTO a šušká se cosi o tom, že snad přibude i X1800XL a XT, ale nebudeme předbíhat.

Tato část vznikla ve spolupráci s fórem : forum.pctuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama