radeon-x1900-crossfire-aneb-pod-krizovou-palbou-podruhe
Hardware Článek Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé... | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 5. 2006 01:00 75

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Multiprocesing... 3. CrossFire 1.0 / 2.0+, versus konkurence 4. Testovací sestava
5. CrossFire v akci 6. Začínáme, aneb zacpěte si uši ... 7. Testy 8. Zkušenosti a závěr

V pátek jste si mohli na našich stránkách přečíst recenzi základní desky DFI s podporou zapojení grafických karet v režimu CrossFire. Jelikož jsme vám v článku slíbili, že test právě této technologie přineseme v nejbližších dnech, slib plníme a článek nyní máte možnost shlédnout. Nejprve zopakujeme teorii zpracování výsledného obrazu, poté se podíváme na vylepšení technologií CrossFire 2.0 oproti původní verzi a nakonec si představíme potřebný hardware.

Reklama

Poté co nainstalujete desku, osadíte karty a správně je propojíte venkovní propojkou - obě karty se propojkou propojují na své pravé straně, to znamená pod sebe, při jiném zapojení kabelu na "slave" kartě není režim CrossFire rozpoznán, zkoušel jsem to. Zbývá potom už jen režim CrossFire aktivovat v ovladačích Catalyst prostřednictvím rozhraní Catalyst Control Center, pokud používáte kvůli lepší odezvě ovládání ovladačů ještě Control panel, na CrossFire zapomeňte, nepodaří se vám ho zapnout. Po celou dobu než takto režim aktivujete budete doslova týráni opravdu ohlušujícím řevem obou karet, jejichž větráky jedou v tu chvíli na maximální otáčky. Nedej Bože kdybyste na počítač instalovali celé Windows, to potom po celou dobu než nainstalujete ovladače Catalyst budete muset tento strašný hluk snášet. Ve chvíli když aktivujete režim CrossFire hluk umlkne a již ho neuslyšíte, ani po restartu systému už není hluk takový, a při hraní v 3D a práci v 2D je skutečně téměř neuslyšíte.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktivování režimu CrossFire je skutečně jednoduché, nikde nemusíte nic nastavovat, ani v BIOSu ne. Jen prostě zatrhnete záložku "Enable CrossFire" v Catalyst Control Center. Poté si jenom už nastavíte maximální možnou kvalitu vyhlazování obrazu v ovladačích, kterou je možné  režimu CrossFire nastavit až na hodnotu 14x oproti hodnotě 6x v režimu s jednou kartou.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování

Jelikož jsme přeci na PCtuningu nemohli jsme odolat a i karty v režimu CrossFire jsme se pokusili přetaktovat a dostat z nich absolutní maximum, a musím hned v úvodu říci že s úspěchem. Trochu nám tuto činnost ATi ztížila tím, že po aktivaci režimu CrossFire se v ovladačích navždy zamkne možnost karty přetaktovat právě přes ně, jak jsme zvyklí z klasického řešení s jednou kartou. Proto musí přijít na řadu utilita Atitool ve své poslední verzi, a přes ni ale již můžeme karty taktovat dle libosti. Ze všeho nejprve je však nutné ve správci procesů vypnout proces ati2evxx.exe, ten se totiž stará o přepínání 2D a 3D frekvencí karet, a pokud je tento proces spuštěn Atitool nám karty nedovolí přetaktovat. Poté už můžete v Atitoolu nastavit vše jak jste zvyklí s jednou samotnou kartou, ale musíte tyto nastavení udělat dvakrát, pro obě karty. Moje maximální přetaktování karet v režimu CrossFire bylo nakonec 730MHz pro jádra a 840MHz pro paměti, ovšem musím říci že toto přetaktování mělo už pramalý vliv na výsledné výkony v aplikacích, jsem očividně již limitován "pomalým" procesorem. Ale i přesto jsem v testech zařadil do tabulek i výkon po přetaktování na konzervativnějších hodnotách a to 700MHz pro jádra a 820MHz pro paměti.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde je možno vidět panel "ATi Overdrive" z Catalyst Control Centra, na obrázku si všimněte zamčených hodnot pro přetaktování, kdy hodnota nejnižší i nejvyšší na posuvnících je shodná, tudíž tudy cesta nevede. Obrázek byl pořízen ale ve chvíli kdy byl systém CrossFire úspěšně přetaktován přes Atitool na hodnoty 699MHz pro jádra a 819MHz pro paměti, na těchto hodnotách byly testy také provedeny.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama