Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon

Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon | Kapitola 5

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 7. 2021 12:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace, obsah balení 2. Design, vychytávky a reproduktory 3. Parádní AMOLED displej a čtečka otisků 4. Bestiální čip Snapdragon 888
5. Fotoaparát jako velká slabina? A co baterie? 6. Operační systém Android 11 a povedená nadstavba 7. Závěrečné zhodnocení a konkurence

Asus ZenFone 8 je nový zmenšený top model tchajwanské značky, který však nešetří na výbavě a je to tak zdaleka ten nejlépe vybavený malý smartphone na trhu. K sympatickým rozměrům navíc přidává i sympatickou cenu.

Reklama

Baterie

Do těla s rozměry 148 × 68,5 × 8,9 mm se vešla baterie s kapacitou 4 000 mAh a možností rychlého nabíjení výkonem 30 W. Na bezdrátové dobíjení místo nezbylo (Asus není obecně zrovna jeho příznivcem). Výdrž není žádný průšvih, ani žádný zázrak. Nabíjení jednou za den je standard (při maximálnín obnovovovací frekvenci displeje a s 5G je SOT cca 4,5 hodiny), při troše snahy lze nabíjet i obden. 

Dobíjení má maximální výkon 30 W, což je slušná hodnota, ale někteří výrobci, jako třeba Huawei, Xiaomi a další jsou přece jen dál. Chybějící bezdrátové dobíjení lze prominout. Neberu to jako nějaké dogma. V Asus zřejmě řešili dilema, zda ho do telefonu zahrnout a snížit kapacitu baterie, anebo jej raději vynechat a baterii nechat tak, jak je. Zhruba za půl hodiny na nabíječce doplníte asi 60 procent kapacity baterie. Na sto procent kapacity baterii nabijete za 84 minut. 

Fotoaparát kvalitou překvapí

Co se fotoaparátu týče, na zadní straně najdeme dvojitou sestavu, která vychází z loňského Zenfonu 7: hlavní snímač má rozlišení 64 megapixelů (senzor Sony IMX 686), optickou stabilizaci obrazu, fázové ostření a slušnou světelnost f/1.8, širokoúhlý snímač je dvanáctimegapixelový a disponuje automatickým ostřením, díky kterému poslouží i pro pořizování makro snímků. Vepředu v průstřelu displeje je také dvanáctimegapixelový fotoaparát pro selfie. 

Fotoaparáty jsou vcelku zdařilé, mají samozřejmě své limity a na úplnou špičku nestačí. Na druhou stranu podávají vyrovnané výkony. Snímky jsou detailní, dynamický rozsah je podle mě hodně slušný a barvy podle možností přirozené, byť tu a tam algoritmy umělé inteligence popustí uzdu své fantazie. Ocenit musím i rychlost samotné aplikace, rychlé přepínání objektivů a také rychlost spouště. Přesně takto si to představuji. 

Ne, na absolutní špičku ZenFone 8 nestačí, ale s fotografiemi budete spokojeni. Ve zhoršených světelných podmínkách pomůže noční režim, který netrvá ani příliš dlouho (obvykle 3-4 sekundy), a tak se mi v podstatě ani nestávalo, že by fotografie za použití tohoto módu byly mázlé. 

Asus po vzoru iPhonů nabízí i automatický noční režim. Fotoaparát vyhodnotí, že je potřeba a dle toho v něm začne snímat, aniž byste museli někde něco nastavovat. Jak už to tak ale bývá, ani v tomto případě to nefunguje ideálně, takže pokud chcete mít jistotu, že výsledek bude stoprocentní, nastavte si noční režim ve fotoaplikaci manuálně. 

Asus ZenFone 8 | foto: vlastní
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ZenFone 8 | foto: vlastní

Oproti vlajkovým telefonům konkurenčních výrobců jsou noční fotografie o něco méně prosvícené, ale protože osobně preferuji snímky, kdy noc vypadá jako noc a nikoli jako den (jako třeba u Huawei), vůbec mi to nevadilo. Jako praktický shledávám dostupný zámek ostření a expozice v běžném režimu focení. A slova chvály si zaslouží i ultraširokoúhlý fotoaparát s úhlem záběru 113 stupňů. 

Výstup z něj je barevné sladěný s tím z hlavního fotoapartátu a kvalita je na velmi dobré úrovni. Správně využívá funkce HDR a poradí si i se složitější expozicí. Solidně funguje také korekce zaoblení okrajů a celkově širokáč žádnou ostudu neudělá. Fotografie jsou pěkně ostré a detailní i v rozích, byť pokud je méně světla, je patrné větší množství šumu. Ale to u širokoúhlého fotoaparátu v mobilech není nic neobvyklého. Schopnosti přiblížení jsou slabé, není tu žádný teleobjektiv. A to je škoda. Snad se ho dočkáme v ZenFonu 9.

Asus ZenFone 8 | foto: vlastní
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ZenFone 8 | foto: vlastní

Nejsem žádný příznivce selfie, tedy fotek z předního fotoaparátu. Úplně mě tato móda míjí, což je asi dáno věkem. ZenFone 8 nabízí 12Mpx čelní kamerku (senzor Sony IMX663) se záběrem 76 stupňů. Má opět duální fázové ostření, takže se můžete těšit na ostrá selfíčka. Celkově je kvalita předního fotoaparátu ale jen lehce nad průměrem.

Hlavním snímačem je možné video natáčet až v rozlišení 8K při 24 snímcích za sekundu. Já jsem nejraději volil ověřenou kombinaci 4K při šedesáti snímcích. Díky kombinaci optické a digitální stabilizace obrazu je video parádně stabilizované. Na špičku v podobě iPhonu stále trochu ztrácí, ale přesto patří mezi nejlepší. 

Za pěkného počasí videa nabízejí dostatek detailů a nechybí jim ani parádní dynamický rozsah. Praktický je stabilizovaný režim, který sníží rozlišení na Full HD, ale dokáže solidně nahradit gimbal. Vhod přijde i režim Pro video, kde si můžete manuálně upravit různé hodnoty, např. vyvážení bílé, expozici, ISO nebo závěrku.

Galerie

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama