Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon

Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon | Kapitola 4

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 7. 2021 12:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace, obsah balení 2. Design, vychytávky a reproduktory 3. Parádní AMOLED displej a čtečka otisků 4. Bestiální čip Snapdragon 888
5. Fotoaparát jako velká slabina? A co baterie? 6. Operační systém Android 11 a povedená nadstavba 7. Závěrečné zhodnocení a konkurence

Asus ZenFone 8 je nový zmenšený top model tchajwanské značky, který však nešetří na výbavě a je to tak zdaleka ten nejlépe vybavený malý smartphone na trhu. K sympatickým rozměrům navíc přidává i sympatickou cenu.

Reklama

Bestiální výkon Snapdragonu 888 a kompletní konektivita

Po stránce výkonu se dá nový ZenFone 8 označit jako kompaktní supersport. Bez přehánění. Dostal špičkový hardware v čele s aktuálním nejvýkonnějším čipsetem z dílen Qualcommu: Snapdragonem 888 (1× 2,84 GHz Kryo 680, 3× 2,42 GHz Kryo 680 a 4× 1,80 GHz Kryo 680 + grafická jednotka Adreno 660). K tomu je tu 16 GB RAM a celkově výbava s minimem mezer. Pro data měla námi testovaná varianta připraveno 256 GB. V prodeji jsou i jiné verze, méně naboostované, s 8 GB/128 GB (za zajímavých 18 490 Kč) a 8 GB/256 GB (19 490 Kč). 

Úložiště je vždy typu UFS 3.1, a přestože specifikace u našeho modelu uvádí hodnotu 256 GB, k dispozici po prvním spuštění telefonu je dostupných zhruba jen 240 GB. I tak se jedná o dostatečnou porci, která by mohla vystačit každému. Kdo je zvyklý ve svém smartphonu uchovávat stovky gigabajtů dat, měl by se poohlídnout po jiném smartphonu, ZenFone 8 nepodporuje paměťové karty. 

ZenFone 8 je jedním z nejodladěnějších smartphonů, jaké jsem kdy testoval, na což má vliv i výborně odladěné prostředí a onen zmiňovaný rychlý displej. V benchmarku AnTuTu, což je modla všech příznivců mobilních zařízení, kteří rádi testují výkon, doslova kraloval a výsledek přes 820 tisíc bodů nemůže nikoho nechat na pochybách, že má co dočinění s jedním z nejvýkonnějších mobilů na světě. 

Asus ZenFone 8 v testu AnTuTu | foto: vlastní
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ZenFone 8 v testu AnTuTu | foto: vlastní

Důležitý je přitom nejen celkový výkon, ale při běžném používání mě zajímá i to, jak moc, respektive jak často a zda vůbec, se telefon zahřívá. A při maximálním zatížení malý ZenFone 8 hřeje, ale ne tak moc, aby to bylo nepříjemné. Na druhou stranu musím uvést, že zahřívání při spuštění AnTuTu několikrát za sebou bylo patrné. Během hraní her jsem se s výrazným nárůstem tepla už nesetkal. 

Zkoušel jsem střílečku Call of Duty Mobile a pak ještě další méně náročné hry a vše bez problémů. Díky nejmodernějšímu Snapdragonu nechybí podpora 5G sítí – v Česku se v posledních měsících pěkně rozšířila, a to i do menších měst. Ve výbavě dále nechybí Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS, GLONAS, QZSS nebo Galileo a pro bezkontaktní placení v obchodech je tu NFC. Výrobce nezapomněl ani na podporu VoLTE a VoWiFi.

Asus ZenFone 8 v testu AnTuTu | foto: vlastní
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ZenFone 8 v testu AnTuTu | foto: vlastní

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama