Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon

Recenze Asus ZenFone 8: nejlepší kompaktní telefon | Kapitola 2

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 7. 2021 12:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace, obsah balení 2. Design, vychytávky a reproduktory 3. Parádní AMOLED displej a čtečka otisků 4. Bestiální čip Snapdragon 888
5. Fotoaparát jako velká slabina? A co baterie? 6. Operační systém Android 11 a povedená nadstavba 7. Závěrečné zhodnocení a konkurence

Asus ZenFone 8 je nový zmenšený top model tchajwanské značky, který však nešetří na výbavě a je to tak zdaleka ten nejlépe vybavený malý smartphone na trhu. K sympatickým rozměrům navíc přidává i sympatickou cenu.

Reklama

Design, vychytávky a reproduktory

Asus ZenFone 8 | foto: vlastní
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ZenFone 8 | foto: vlastní

Paradoxně je to design, co je největší slabinou testovaného smartphonu. Je to prostě velká nuda a ZenFone 8 vypadá jako chudý příbuzný, obzvláště pak v námi testované černé variantě. Zásluhu na tom určitě má i decentní modul pro hlavní fotoaparát. V obchodech najdete také o něco málo odvážnější stříbrnou verzi. Ale ani ta žádnou divočinu nepřináší.

Výška telefonu činí 148 mm, šířka je 68,5 mm a tloušťka 8,9 milimetru. Tělo se navíc může pochlubit podporou normy IP68, tedy odolností vůči vodě a prachu. Přežije tak chtěnou i nechtěnou koupel. Hmotnost je také parádní – pouze 169 gramů. Po letech nošení přerostlých a těžkých plácaček jsem znovu zažíval pocit, kdy jsem o telefonu v kapse prakticky nevěděl. Ergonomie je parádní a displej se dá bez problémů ovládat jednou rukou. 

Tomu napomáhá i po delších stranách zaoblený postranní rámeček; telefon nemá žádné ostré hrany. Zadní strana (z Gorilla Glass 3), kterou protíná decentní nápis výrobce, má matnou povrchovou úpravu a na dotyk je velmi příjemná. Dalším plusem je eliminace ulpívání otisků a mastnoty. Smartphone tedy není vyloženě upatlaný, pokud ho používáte bez zadního ochranného krytu.

Notifikační LED, hlasité reproduktory a zvýšená odolnost

Nudný design malého ZenFonu se snaží narušit tyrkysové vypínací/zapínací tlačítko, které je snadno nahmatají i lidé s menší rukou, podobně jako kolébku pro ovládání hlasitosti. Na spodní hraně najdeme mikrofon, kterému dělá stereo doplněk telefonní sluchátko (nejedná se o plnohodnoté stereo), a šuplíček slot pro dvojici nanoSIM. 

Jen si dejte pozor na to, do jakého otvoru jehlu zasouváte, dírka pro vložení spony pro vyjmutí slotu vypadá totiž úplně stejně jako mikrofon. Paměťové karty microSD bohužel podporovány nejsou. Takže pokud nějakou máte doma, nebo ji používáte ve starším mobilu, v ZenFonu 8 ji nevyužijete. 

Najdeme zde i notifikační diodu, kterou v poslední době ale stále více výrobců nahrazuje podporou Always-On displeje, tedy zobrazením notifikací a dalších informací na vypnuté obrazovce. AOD však podporuje i nový Asus. Na horní straně smartphonu našel své místo 3,5mm výstup na sluchátka, takže si lze užít i kvalitní „drátový“ poslech hudby, za což Asus zaslouží pochvalu. 

Co se reproduktorů týče, tak hrají velice dobře. Zvukovému projevu pak překvapivě nechybí ani decentní basy, díky nimž příjemně vibruje zadní strana. Horní repráček má rozměry 10 × 12 mm a spodní 12 × 16 mm. Společně se pak postarají o překvapivě hlasitou záležitost. Spokojen jsem byl i s kvalitou u telefonních hovorů, kdy jsem protistranu vždy slyšel čistě a jasně. 

Asus ZenFone 8 | foto: vlastní
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ZenFone 8 | foto: vlastní

ZenFone 8 stojí za pozornost také díky zvýšené odolnosti IP68. Příliš se to neví, ale osmička je historicky první smartphone Asus, který certifikací IP68 disponuje. Člověk si tak mobil může vzít bez obav k vodě, což se teď v létě hodí dvojnásob, nebo jej opláchnout. Pokud by vám do něj přesto nějakým nedopatřením vnikla voda, záruka se na to nevztahuje, ale stejnou praxi razí i ostatní výrobci. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama