Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče | Kapitola 2

Marek Vacovský

Marek Vacovský

20. 10. 2014 04:00 44

Seznam kapitol

1. Úvod a základní informace 2. Parametry SoC 3. Výkon a výdrž v číslech 4. Zpracování a design, displej a zvuk
5. Prohlídka systému, fotoaparát a webkamera 6. Doplňková výbava – ovladač, pouzdro a stylus 7. Hry, streamování z PC po LAN i Internetu a nahrávání 8. Závěr a zhodnocení

Podíváme se na výkonný tablet Nvidia Shield, který pohání nejnovější čipset Tegra K1. I díky tomu se jedná o zařízení, které je zaměřeno na hraní více než veškerá konkurence. Povíme si i o speciálním gamepadu, aplikacích nebo stylusu. Jak vypadá nejnovější procesor z dílen Nvidie a je pro mobilní hráče tou nejlepší volbou?

Reklama

Tegru K1 v 32bitové variantě, kterou obsahuje právě tablet Shield, Nvidia oficiálně představila letos během lasvegaského veletrhu CES 2014. Její hlavní zbraní je především extra výkonný grafický čip se 192 jádry (předchozí Tegra 4 nabídnula „pouze“ 72 grafických jader), které jsou poprvé v historii SoC pro mobilní telefony a tablety postaveny na architektuře Kepler, jež doposud využívaly pouze grafické karty pro notebooky a klasické stolní PC.

Dvě varianty

Jak už jsme nakousli, SoC je, resp. bude dostupné ve dvou variantách – první je 32bitová varianta (Logan) se čtyřmi (4+1) jádry na architektuře ARM Cortex-A15, druhá (Denver) nabízí 64bitovou architekturu ARMv8 a „jen“ dvě jádra.

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

My se samozřejmě zaměříme na námi testovanou variantu. Ta nabídne, stejně jako předchůdkyně v podobě Tegry 4, pět jader. Čtyři běžná a páté doplňkové jádro, které běží v případě nenáročných operací – například synchronizování mailů v pohotovostním režimu a podobně. Úsporné jádro může běžet maximálně na taktu až 1 GHz, běžně se však jeho takt pohybuje okolo 500 MHz. V případě, že bude potřeba výkon vyšší, dojde automaticky k přepnutí na jádra výkonná. Postupně se zapne například jedno, dvě, tři nebo čtyři jádra zároveň. Nikdy však ne všech pět jader. „Výkonná jádra“ pak tikají na až 2,3 GHz (v případě tabletu Nvidia Shield běží na 2,2 GHz).

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádra ARM Cortex-A15 v Tegře K1 nabídnou také integrované L2 Cache (maximálně až 2 MB), v čemž se vůbec neliší od své předchůdkyně v Tegře 4, i přesto je ale v architektuře rozdíl. Co se týká operační paměti, SoC podporuje maximálně 8 GB RAM typu DDR3L a LPDDR3.

Ve šlépějích stolních grafik

Ačkoli v procesorovém výkonu se varianty liší, grafickou jednotku nabízí identickou. V obou případech se tedy můžeme spolehnout na 192 CUDA jader (Tegra 4 jich měla „jen“ 72 a Tegra 3 dokonce pouze 12). Jako první navíc využívá architektury Kepler a spoléhá tak na single SMX se zmiňovanými 192 CUDA jádry, 8 TMU a 4 ROP jednotkami. To jsou poloviční hodnoty například oproti mainstream grafikám GeForce GT 730M nebo 740M (384 jader, 32 TMU a 8 ROP jednotek), které můžeme vidět v noteboocích střední a nižší třídy.

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti „staré“ grafice z Tegry 4, která ještě spoléhala na zastaralou architekturu s vertex a pixel shadery (podobné například sérii GeForce 6 z roku 2004) se jedná o obrovský krok kupředu. Nový grafický čip také podporuje OpenGL 4.4 a DirectX 11 i v mobilních systémech rozšířený standard OpenGL ES 3.0.

Změny oproti Tegře 4

Ačkoli oba SoC využívají architektury jader ARM Cortex-A15, rozdíl v nich najdeme. V Tegře K1 totiž najdeme novější verzi r3p3, zatímco v Tegře 4 starší verzi r2p1. ARM jako obvykle tedy vylepšil IP procesoru, které opravuje chyby a dokonce přináší i zvýšení výkonu (novější verze tak přináší až 1,4× výkon CPU).

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Další změnou, které si běžný uživatel nevšimne, je záměna výrobního procesu. Ačkoli jsou oba procesory vyrobeny v továrnách tchajwanské společnosti TSMC a to 28nm výrobním procesem, odlišnosti se najdou. Nová Tegra K1 je totiž vyrobena HPM procesem, zatímco Tegra 4 HPL procesem. A jaký je mezi nimi rozdíl? HPM umožňuje dosahovat vyššího výkonu, zatímco HPL proces je zaměřen spíše na snížení spotřeby. Co se týká 28nm výrobní technologie je právě HPM procesor vůbec nejvýkonnější.

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě těchto změn došlo také ke zvýšení taktu CPU. U nové Tegry K1 tak výkonná jádra „jedou“ na taktu až 2,3 GHz, zatímco maximální takt Tegry 4 činil 1,9 GHz. Bavíme se tak o zvýšení pohybující se zhruba okolo 25 %. Díky tomu se Nvidia, co se taktu jader týká, dorovnala konkurenci (například procesorům Snapdragon 801, které běží až na taktu 2,5 GHz). V tomto ohledu totiž loňský rok ztrácela o něco více. Rozdíl je i v podpoře maximálního rozlišení displeje, kdy jsou nově podporovány displeje až s rozlišením 3 840 × 2 160 pixelů (Tegra 4 max. 3 200 × 2 000 pixelů). Změnou je i podpora dvojnásobné velikosti operační paměti (až 8 GB, i když s tím se v tabletech v blízké budoucnosti asi setkáme jen těžko).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama