Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče | Kapitola 6

Marek Vacovský

Marek Vacovský

20. 10. 2014 04:00 44

Seznam kapitol

1. Úvod a základní informace 2. Parametry SoC 3. Výkon a výdrž v číslech 4. Zpracování a design, displej a zvuk
5. Prohlídka systému, fotoaparát a webkamera 6. Doplňková výbava – ovladač, pouzdro a stylus 7. Hry, streamování z PC po LAN i Internetu a nahrávání 8. Závěr a zhodnocení

Podíváme se na výkonný tablet Nvidia Shield, který pohání nejnovější čipset Tegra K1. I díky tomu se jedná o zařízení, které je zaměřeno na hraní více než veškerá konkurence. Povíme si i o speciálním gamepadu, aplikacích nebo stylusu. Jak vypadá nejnovější procesor z dílen Nvidie a je pro mobilní hráče tou nejlepší volbou?

Reklama

Jedním z největších taháků tabletu Shield je speciální příslušenství, které k němu můžete dokoupit. Ano, můžete dokoupit, neboť v běžném prodejním balení najdete jen samotný tablet. To proto, aby byl cenově co nejdostupnější (v současné době se samotný prodává zhruba za 8 000 Kč). Dokoupit však můžete i speciální magnetický obal (cca 700 Kč) a na míru ušitý gamepad (cca 1 350 Kč).

Stylus

Začneme ale příslušenstvím, které najdeme už v základu, lépe řečeno dokonce v těle samotného tabletu. Stylus, jak jste už zajisté odtušili, slouží ke snadnému vytváření psaných poznámek, případně kreslení. Po jeho vyjmutí z těla se vám okamžitě otevře na tabletu nabídka (v případě, že je v režimu spánku se probudí), kde si můžete vybrat jeden z nástrojů, který chcete používat.

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Stylus je na poměry běžné u tabletů doopravdy přesný a dokáže vaše pohyby zaznamenávat s minimální prodlevou. Dokonce bych se nebál označit jej za důstojného soupeře S-Pen, které využívá Samsung u série Galaxy Note.

Některé aplikace, například Nvidia Dabbler, jež slouží pro kreslení, lze přepnout tak, aby detekovaly pouze dotyk pera, nikoli ruky.

Celkově se rozhodně stylus povedl a s levnými dotykovými pery, které můžete zakoupit k jakémukoli tabletu, se nedá jednoduše vůbec srovnávat. Pokud chcete rychle vytvářet poznámky, je Shield tablet vynikající volbou.

Adam Vágner: Nahrál jsem krátké video s popisem toho, jak stylus funguje. Dabbler, pro malování, který je v tabletu předinstalovaný a slouží také jako jakési techdemo, jak stylus funguje, vám v rychlosti představím na dalším videu.

Moc tabletů se stylusem jsem v ruce neměl, srovnával jsem spíš s kreslením na papír a dlužno dodat, že to se na tabletu se od kreslení na papíře liší dost výrazně a má svá specifika. Linku nenakreslíte tak přesnou, ale zase je milionkrát snazší vrátit ji zpět a co jsem se díval na videa, obvyklý postup kreslení na tabletech je metodou pokus–omyl s vydatným přispěním funkce undo, zatímco na papíře je to přesně naopak.

Pokud z videa budete mít pocit, že stylus není nic moc, na rovinu vám řeknu, že po rozruchu, který kolem stylusu byl, jsem od něj čekal víc (hlavně větší přesnost). Ale jak jsem posléze pochopil, u tabletů kvůli použité technologii snímání něco podobného minimálně zatím nehrozí a já bych byl nejspíš spokojený až s nějakým profi grafickým tabletem, u kterých se dá cena počítat ne na tisíce, ale na desítky tisíc korun. Vězte, že lidé, kteří těch zkušeností s různými tablety a jejich pery nasbírali víc, jej chválí a považují jej přinejmenším za nadstandard – ostatně stejně je na tom i Marek.

Výsledek je asi hodně i otázkou zvyku. Pokud děláte delší a rychlé tahy, software čáru vyhladí a kresba vypadá o poznání lépe. Určitě by pomohl delší trénink, jednak jsem tužku v ruce prakticky nedržel dvanáct let, jednak nějaké tři hodinky, po které jsem úhrnem po tabletu čmáral, absolutně nestačí.

Nvidia Shield Wireless Controller

Zde proběhla oproti loňské generaci asi největší změna. Zatímco první Shield nebyl tablet, ale gamepad s vlastním displejem, Nvidia se rozhodla z druhé generace udělat klasický tablet. K němu si pak můžete (a hráčům to vřele doporučujeme) dokoupit speciální gamepad. Ten se velmi podobá tomu loňskému, ovšem s rozdílem, že již nedisponuje displejem, ale s tabletem jej propojujete bezdrátově (gamepad v sobě má vlastní baterii a nabíjení probíhá přes microUSB kabel). Hlavní využití tkví ve hrách, i když ovládat pomocí jej můžete i tablet jako takový. V dolní bílé části se navíc nabízí dotykový touchpad, takže ovládání není nijak složité. Právě pod touchpadem se ještě skrývá praktický ovladač hlasitosti (všimněte si znamének + a -).

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkově je ovladač rozhodně povedený – je lehký a ergonomicky dobře tvarovaný, takže perfektně padne do každé ruky a vše máte hned při ruce. Ovládání her jeho pomocí je doslova návykové a ke klasickému ovládání prsty se mi vůbec vracet nechtělo. Adam nahrál i video s popisem tlačítek a funkcí gamepadu.

Za zmínku pak stojí ještě to, že přímo na gamepadu najdete i 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Gamepad se nám velmi líbil a pokud uvažujete o koupi Shield tabletu i na hraní, na gamepad rozhodně nezapomeňte, posouvá totiž zážitek nejméně o level výše.

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec musíme ještě doplnit, že ne všechny hry podporují ovladač Shield. Pokud stáhnete některé hry z obchodu Google Play, můžete se setkat s nekompatibilitou. Ani to ovšem ovladač nezastaví – díky inteligentní funkci „plánování ovladače“ totiž můžete ovládání jednoduše nastavit. Vše je velmi jednoduché a navíc, pokud už někdo nepodporovanou hru „mapoval“, konzole to zjistí a nabídne vám toto řešení. Pokud však hodláte stahovat především speciálně optimalizované hry pro zařízení Tegra, které mimochodem vypadají na tabletu úchvatně (například hra Triner 2, kterou najdete v tabletu už předinstalovanou), nemusíte to vůbec řešit. Všechny tyto totiž ovládání podporují.

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia Shield Magnetic Cover

Nvidia nabízí k tabletu i na míru dělaný obal. Ten se jmenuje Shield Magnetic Cover. Od běžných krytů se liší – tablet totiž chrání jen na přední straně, díky čemuž je maximálně kompaktní. K tabletu jej připnete tak, že jej přicvaknete do otvorů na delší straně tabletu, která je při držení na šířku na spodní hraně. Díky magnetům je uchycení rychlé a přitom spolehlivé. Volný konec pak opět přidržuje dvojice magnetů u horní hrany displeje.

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Po odkrytí se displej tabletu navíc automaticky probudí. Kryt slouží dokonce i jako dvoupolohový stojánek – Na zadní straně jsou pod krytem kousek nad sebou dva páry magnetů, ke kterým se přichytí nejužší proužek ze třídílného obalu.

Recenze Nvidia Shield Tablet: pro skutečné hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Já už jsem jej bohužel nemohli vyzkoušet, dorazil totiž mechanicky poškozený (a možná to mělo co dělat i s tím nakřápnutým rohem). Adam tablet natáčel ještě před evropskou tůrou, takže na videích můžete vidět, jak vypadá v akci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama