Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W

Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W | Kapitola 12

Pavel Boček

Pavel Boček

4. 5. 2016 06:00 24

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Zdroj Antec High Current Gamer M 750 W (HCG-750M) u nás sice najdete jen v nabídce jednoho obchodu, v zahraničí se ale stále prodává. A za slušné ceny s přihlédnutím k tomu, co nabízí – je to v podstatě přebalená verze Seasonicu M12II Bronze. A je škoda, že je hůře dostupný, protože rozhodně stojí za úvahu.

Reklama

Hodnocení, závěr

Antec High Current Gamer M 750 W (HCG-750M) zvládl dodat dodat výkon v kombinované zátěži i v přetížení a zvládl jej dodat v souladu s normou ATX, díky tomu si tak zaslouží hodnocení. Musím přiznat, že mě tento zdroj překvapil. Zatímco je to vlastně jen takový mezikrok mezi klasickým skupinovým designem a synchronně usměrněnými platformami (když má interně jen +12V větev), výsledky jsou lepší než u mnoha jiných modelů Seasonic. A to i když tyto jsou, teoreticky, lepší. Regulace napětí tak byla na mainstreamový zdroj velmi dobrá a v absolutních hodnotách se může měřit i s S12G či G.

Podobný úspěch je i zvlnění které je – mimo větev -12 V – velmi nízké. Začalo pouze na několika milivoltech a ani v plné zátěži nešlo výš než nějakých 20 mV na všech kladných větvích. To je ještě lepší než u všech těch G/S12G, které jem zatím viděl. Navíc k tomu HCG-750M používá kvalitní, většinou japonské kondenzátory, což znamená, že se nemusíte starat o jejich životnost. Při o něco menší účinnosti (dosažené maximum je zhruba 86 %) a vysokém nominálním výkonu však musí vyfoukat spoustu odpadního tepla. V takovém případě je zdroj hlučný i se 135mm FDB ventilátorem, a i přesto si udržuje vyšší interní teploty. Nicméně s kvalitními kondenzátory opravdu teplo není problém, hlavně ten hluk.

Co víc, zdroj má i funkční OTP. A dále semi modulární kabeláž, přičemž většina jeho konektorů je zlacená! To snad vidím u mainstreamu prvně. A nad tím vším dostanete pětiletou záruku. Avšak kvůli hluku doporučuji se držet do 550 W, aby zdroj byl alespoň trochu tichý. Vedle OTP má i funkční OCP, což stále v mainstreamu není tak běžné. Avšak OPP nefunguje správně, a UVP je snad nejhorší, co jsem zatím viděl! Zdroj stále zkoušel jet, i když napětí na +12 V spadlo na 9 V. Něco tu asi bude špatně…což je jen další důvod, proč držet (stálý) odběr uživatelem na nižší hodnotě. Zdroj umí dodat plný výkon trvale, neříkám, že ne, ale kvůli tomu hluku to stejně ani sami nechcete.

Hodnocení zdroje Antec High Current Gamer M 750 W (HCG-750M) v segmentu mainstream je tedy následující:
  • použité součástky: 49 b. (− za OPP, - za OCP, + za funkční OTP, + za funkční OCP, + za pozlacené konektory, + za oflexování všech kabelů, + za kvalitní kondenzátory)
  • kvalita provedení: 5 b. (− za bordýlek po pájení)
  • regualce napětí: 16 b. (+ za kombinovanou zátěž, + za crossloading)
  • zvlnění: 14,5 b. (+ za kombinovanou zátěž, + za crossloading)
  • účinnost: 12 b. (+ za vyšší účinnost)
  • výdrž při mikrovýpadku napájení: 8 b. (- za kratší výdrž signálu power good)
  • ostatní: 12 b. (+ za modulární kabeláž, + za delší záruku)
Výsledek je velmi vysoký a je to zatím pouze druhý zdroj, který překonal stovku, ačkoli to bylo se všemi těmi pokročilými platformami s modulární kabeláží a dlouhou zárukou, které si našly cestu do mainstreamu, pouze otázkou času. Je pouze škoda, že ne všechny ochrany fungují, jak mají a zdroj opravdu není moc tichý. Jinak by to za tu cenu byl skvělý kup. Tentokrát tedy pouze stříbro.
Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W
i Zdroj: PCTuning.cz

Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W
i Zdroj: PCTuning.cz

V mainstreamu tedy dostává skóre 116,5. Za předpokladu, že cena je 2500 korun, pak poměr hodnota/cena by byl 100 × 116,5 / 2500 = 4,66. Po třech zdrojích ze segmentu mainstream je vidět, že Antec HCG-750M je na prvním místě v hodnocení (což dává smysl, když má oproti předchozím modelům kvalitní kondenzátory a zlacené konektory). Nicméně v poměru hodnocení/cena je na tom srovnatelně či hůře, než Cooler Master G550M, kteréžto v poslední době dost zlevnily.

Zdroj Hodnocení (high-end)
Antec High Current Gamer M 750 W 116,5
SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W 83
Cooler Master G550M 72,5

                                         
Antec High Current Gamer M 750 W
KLADY
Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze zdroje Antec High Current Gamer M 750 W
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
semi-modulární kabelážOPP nefunkční
funkční OTP a OCPUVP nefunkční
dobrá regulace napětína plném výkonu hlučný
velmi nízké zvlněnína plném výkonu teplejší
dlouhá záruka 
solidní účinnost 
OK kvalita provedení, kvalitní komponenty 
všechny kabely oflexované 
Orientační cena s DPH: 2500 Kč

Poděkování

Děkuji společnosti Antec za poskytnutí zdroje Antec HCG-750M.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. - můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama