RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května

RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

22. 5. 2023 07:00 4

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Twitter podlehl Erdoganovi. 10 let po Snowdenovi. Neeva to balí. Hlasové podvody s AI. MůjDům – nejděsivější modifikace Doom. Levné čínské televize prošpikované malwarem. Je tu další ročník ankety Podcast roku.

Reklama

Marketing, komunikace

Po Facebooku odchází zákaznické péče velkých firem i z Twitteru. Nově velké evropské letecké společností. Přitom právě letecké společnosti byly průkopníky v této oblasti a dobře to fungovalo. Vadí vysoké platby za „ověření“ a závratné platby (od 42 000 dolarů měsíčně) za přístup k API. A právě API je zásadní pro zákaznickou podporu, u webu či v aplikaci Twitteru je to neřešitelné. (WSJ, KnowTechie)

Jak se nabourat do Hacker News (a neustále se dostávat na titulní stranu) je pro Česko asi dost zajímavé i tím, že Hacker News tady moc nefrčí. Ale také je tam zmínka o využití AI. A rozhodně si dejte toto vlákno na Twitteru. (Indie Hackers)

Elon Musk na Twitteru několikrát zaútočil na George Sorose a napsal, že tento liberální filantrop a investor židovského původu nenávidí lidstvo a „chce podkopat samotnou podstatu civilizace“. Mezitím na Twitteru sledujeme nárůst antisemitismu a dalších nenávistných projevů. (Washington Post)

Musk tvrdí, že společnost Microsoft „neoprávněně“ používá data Twitteru. Dokonce že data sdílí s vládními agenturami, aniž by k tomu měla svolení. Microsoft využíval Twitter API v řadě produktů/služeb. V dubnu ale podporu Twitteru začal odstraňovat (po zásadním zdražení API). (New York Times, Reuters, The Verge)

Šéfkuchaři restaurací stále častěji navrhují jídla, která se hodí na videa pro influencery na TikToku, Instagram Reels a YouTube. (GrubStreet)

Elon Musk mění kurz a říká, že Tesla bude propagovat své vozy. (Reuters)


Bezpečnost, soukromí, právo

Při úniku dat na americkém ministerstvu dopravy (USDOT) byly získány osobní údaje 237 000 současných a bývalých zaměstnanců federální vlády. (Cybernews, Reuters)

Hlasové podvody s AI: Zpráva říká, že 77 % obětí přišlo o peníze. Užitečné čtení o tom, jak nové podvody fungují, jak jsou úspěšné i zda existuje obrana. (9to5Mac)

Špatná zpráva pro demokracii: Elon Musk rád propaguje osobnosti z okraje společnosti a očerňuje odpovědné novináře. Užitečné čtení v Když platformu sociálních médií řídí sračkomet (The Bulwark)

WordPress 6.2.1 obsahuje několik oprav bezpečnostních chyb, takže se vám možná na webu ocitne automaticky. (Wordfence)

Zranitelnost (CVE-2023-32784) v open-source správci hesel KeePass lze zneužít k získání hlavního hesla z paměti softwaru, tvrdí výzkumník, který chybu odhalil. (Help Net Security, PoC)

Oblíbené televizory s Androidem prodávané na Amazonu jsou prošpikované malwarem. Nepřekvapí, že jde o levné televizory od čínských výrobců. (Tech Crunch)

Moderátoři obsahu na Facebooku v Nairobi žalují Meta. Jedná se o jednu ze tří žalob, kterým společnost čelí kvůli tomu, jak zachází s moderátory. A také dlouholetý neřešený problém. (FT)

Apple omezuje používání ChatGPT pro zaměstnance. (Reuters, WSJ)

Z populární platformy pro přijímací řízení na vysoké školy Leverage EDU uniklo téměř 240 000 citlivých souborů, včetně studentských pasů, finančních dokumentů, certifikátů a výsledků zkoušek. (Cybernews)

BeReal se bude soudit s BeReal. O jméno. Ten první má registraci na BeReal už od roku 2020 (ve Velké Británii), to druhé je sociální síť, která se o to začala snažit až o rok později. A asi nepřekvapí, že jsou to právníci sociální sítě Bereal, kteří se u prvního BeReal dožadovali ukončení používání jména. (BBC)

Immersion zažalovali Valve. Důvodem má být používání haptické technologie, na kterou má Immersion patent. Již dříve to zkusili na Sony, Apple i Google. A nutno dodat, že většina skončila dohodou. (Engadget)

Francouzský protipirátský program obviněn z porušování základních práv občanů. Od roku 2010 Francie monitoruje a ukládá údaje o milionech uživatelů internetu v rámci protipirátského programu, který zahrnuje varovné dopisy, pokuty a odpojování poskytovatelů internetových služeb. Evropský nejvyšší soud brzy rozhodne, zda je tento program přípustný podle práva EU. (Torrent Freak)

Nejvyšší soud USA nebude činit technologické společnosti odpovědnými za příspěvky uživatelů. Důležité rozhodnutí, zejména s ohledem na opakované snahy tento princip zvrátit. (New York Times)

Čínští státní hackeři infikují routery TP-Link vlastním škodlivým firmwarem, s několika komponentami včetně vlastního backdooru s názvem „Horse Shell“. Výzkumníci ani nevědí, jak se útočníkům podařilo routery infikovat. (TechSpot, Ars Technica)

Zakladatelce společnosti Theranos Elizabeth Holmes a bývalému generálnímu řediteli Rameshovi „Sunnymu“ Balwanimu bylo nařízeno zaplatit 452 milionů dolarů obětem podvodu,  kterého se dopustil tento startup na testování krve. Odvolací soud rovněž zamítl žádost Holmes, aby mohla zůstat mimo vězení, zatímco napadá své odsouzení. (Reuters)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama