RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května

RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

22. 5. 2023 07:00 4

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Twitter podlehl Erdoganovi. 10 let po Snowdenovi. Neeva to balí. Hlasové podvody s AI. MůjDům – nejděsivější modifikace Doom. Levné čínské televize prošpikované malwarem. Je tu další ročník ankety Podcast roku.

Reklama

Sociální sítě

Twitter zřejmě omezuje vyhledávání zpravodajského webu Bellingcat.  Elon Musk naznačil, že vyšetřování střelby v texaském obchodním centru, které Bellingcat vedl, bylo „psychologická operace“. (Insider)

Špatná zpráva pro ty, kteří používají blokátory reklam. YouTube spustil nový experiment, 🔀který by uživatelům zablokoval sledování obsahu YouTube, pokud jsou v prohlížeči aktivní aplikace pro blokování reklam. (Social Media Today)

Šifrované DM na Twitteru nenabízejí end-to-end šifrování, takže jsou zranitelné vůči útokům typu man-in-the-middle a přístupné vládním žádostem o přístup (Platformer)

Pew: V posledním roce si 60 % amerických uživatelů Twitteru dalo od této platformy pauzu. Což vysvětluje hodně o tom, proč tak drasticky kleslo zapojení, ačkoliv Musk přidal množství triků pro zvýšení „čísel“, tedy počtu zobrazení. Ale i přes tuto snahu i tato čísla šla dolů. Byť nutno dodat, že Musk koupil Twitter až v listopadu zmiňovaného roku. (The Verge)

Twitter zvyšuje limity pro nahrávání videí pro předplatitele Blue z jedné hodiny a 2 GB na dvě hodiny a 8 GB, ale maximální rozlišení zůstává 1080p. (Tech Crunch)

Údajný konkurent Twitteru od Meta by mohl být spuštěn již příští měsíc. Bude navázaný na Instagram, včetně účtů. Mělo by navíc jít o decentralizovanou síť, schopnou zapojení i do fediverse. Snaha vytvořit náhradu Twitter tak má dalšího hráče, vlastně čtvrtého dostatečně zajímavého. Po Mastodonu, Bluesky a Substack Notes. (Engadget)

Toto je nový konkurent Twitteru od Instagramu (The Verge)

Výzkumníci zjistili, že YouTube doporučuje mladým hráčům videa o zbraních a střelbě ve školách, a to navzdory zásadám platformy, které zakazují „násilný nebo krvavý obsah“. Některá z doporučených videí obsahovala návod, jak přeměnit zbraně na automatické, nebo zobrazovala střelbu ve školách. (Tech Transparency Project)

Pohled na šíření falešných profilů na LinkedIn: zpráva o transparentnosti LinkedIn uvádí, že společnost ve druhé polovině roku 2022 zablokovala více než 58 milionů účtů oproti 22 milionům v prvním pololetí. (Financial Times)


Startupy a ekonomika

CEO Buzzfeedu Jonah Peretti na Dni investorů, týden poté, co propustil celý tým zpravodajství: „Během několika příštích let nahradí generativní umělá inteligence většinu statického obsahu“. (Buzzfeed)

Vice Media podalo žádost o bankrot podle kapitoly 11 dle očekávání. Mělo by to usnadnit prodej a získání nového vlastníka. (Reuters, Bloomberg)

Zboží z EU v hodnotě nejméně 1 miliardy dolarů zmizelo v ruském „obchodu s duchy“ (FT) a Jak sankcionované západní zboží stále proudí do Ruska (WSJ) je užitečné čtení o obcházení sankci. A může být i dobrým vysvětlením, kam zmizelo zboží od Apple v kauze Mamut.

Opouštění klasických televizí dosáhlo v 1. čtvrtletí historického maxima. Počet předplatitelů placené televize v USA klesl na nejnižší úroveň od roku 1992. Dohromady odešlo 2,3 milionu zákazníků. Celková penetrace placené televize u amerických domácností (včetně internetových služeb jako YouTube TV a Hulu) klesla na 58,5 %. Na konci prvního čtvrtletí měly placené televizní služby v USA 75,5 milionu zákazníků, což je meziročně téměř o 7 % méně. Tempo poklesu u provozovatelů kabelové televize v 1. čtvrtletí dosáhlo -9,9 % meziročně, zatímco u poskytovatelů satelitní televize DirecTV a Dish Network pokleslo o -13,4 %. (Variety)

Jimmy Finkelstein zakládá digitální zpravodajský portál The Messenger, který má údajně v roce 2023 generovat příjmy ve výši 100 milionů dolarů a zaměstnat přibližně 550 novinářů. (Press Gazette)

StorCentric v bankrotu, takže pro Drobo či Retrospec hardware to znamená, že si je musíte opravovat sami. Ale to už je známo od ledna u Drobo. (Ars Technica)

Austin Russell kupuje 82 % (amerického) Forbesu za 656 milionů dolarů. Z vlastního dává ale pouze 10 milionů a zbytek pochází od nepříliš jasných zahraničních investorů. Z Kazachstánu, Keni, Indie či například Hong Kongu. (Axios)

Asociace zpravodajských médií odhaduje, že návštěvnost, kterou Google posílá britským vydavatelům, má hodnotu méně než 75 milionů liber ročních příjmů z více než 10 miliard liber příjmů z reklamy společnosti Google UK. (Press Gazette)


E-knihy a podcasty

je tu další ročník ankety Podcast roku. Veřejné hlasování probíhá od 9. 5. do 5. 6. 2023. Hlasovat pro vaše oblíbené podcasty (až pět najednou) můžete na www.podcastroku.cz. Tak můžete i pro zdejší „#TYDEN k poslouchání“

Annin archiv zálohoval největší stínovou knihovnu komiksů na světě (95 TB) – můžete ji pomoci rozšířit. (Anna’s Blog)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama