RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května

RIP Metaverse. Montana zakázala TikTok. Google bude mazat účty #TYDEN ~ 22. května | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

22. 5. 2023 07:00 4

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Twitter podlehl Erdoganovi. 10 let po Snowdenovi. Neeva to balí. Hlasové podvody s AI. MůjDům – nejděsivější modifikace Doom. Levné čínské televize prošpikované malwarem. Je tu další ročník ankety Podcast roku.

Reklama

Umělá inteligence

Výzkum zjistil, že asistenti s umělou inteligencí mohou být schopni ovlivňovat uživatele, aniž by si toho byli vědomi, podobně jako lidé ovlivňují jeden druhého prostřednictvím spolupráce a sociálních norem. (WSJ)

Alessandra Galloni, EIC agentury Reuters, zveřejnila pravidla pro používání AI. Novináři jsou zodpovědní za schvalování obsahu využívajícího umělou inteligenci, přiznání autorství informací je nezbytné. Stručně řečeno: „buďte skeptičtí a ověřujte“ (The Baron)

Falešný katalog nábytku Ikea Bomb Shelter vytvořený pomocí Midjourney (Core77)

Filmová společnost naletěla falešnému Benedictu Cumberbatchovi. „Chtěl hrát v jejich filmu“, ale pak požadoval 250 000 dolarů. Hlas vytvořený AI byl prý stoprocentně realistický a ředitel společnosti naletěl. (Mail Online)

Microsoft tvrdí, že nová umělá inteligence vykazuje známky lidského uvažování. Což je, jako vždy, nutné brát s rezervou. Buď jde o marketing/PR (a nebylo by se čemu divit), nebo o obvyklé lidské snahy přisuzovat AI něco, co tam ve skutečnosti není. (New York Times)

Umělá inteligence ohrožuje budoucnost lidstva, tvrdí 61 % Američanů: Průzkum agentury Reuters/Ipsos (Reuters)

Stability AI vypustili StableStudio, open source budoucnost DreamStudia. Což, pokud nevíte, je Stable Diffusion. Se StableStudio dostanete alternativní otevřené uživatelské rozhraní na vlastním hardware. (Stability AI)

OpenAI spouští ChatGPT pro iOS. Prozatím v USA, postupně i pro další země. Včetně možnosti pokládat otázky hlasem (přes Whisper). Zda to učiní přítrž záplavě podvodných aplikací pro „ChatGPT“ připravujících nepozorné uživatelé o peníze, moc jasné není. (OpenAI)

V ChatGPT si nejsou všechny jazyky rovny. Některé vás budou stát mnohem více než jiné.  To všechno vlivem „tokenizace“, kdy cena za využití API je počítání podle počtu „tokenů“ v zpracovávaných textech. (Art Fist Intelligence)

Upoutávka na Pána prstenů Wese Andersona aneb co všechno dokáží šikovní a kreativní lidé s pomocí AI.

Ano, pokud jde o pokročilou matematiku, ChatGPT není žádná hvězda. Je nutné vědět, že pro tento účel se moc nehodí. A nakonec, neumí ani základní počty. Což je logické, je to konverzační AI. (Ars Technica)

FastGPT je nejrychlejší „GPT“, které je poháněno plnohodnotným vyhledávačem. Jedná se především o experiment s rychlostí jako důležitou součástí vyhledávání. Takto přestavují nové „GPT“ její tvůrci, Kagi. A umí česky. (FastGPT)


Software

IFTTT zásadně omezuje využití zdarma. Od 23. května budou neplatící uživatelé moci mít pouze 2 applety a nebudou moci používat applety pro Twitter. To poslední se dalo čekat, neuvěřitelně předražené API Twitteru nedává jinou možnost.

Asus vyřešil (a hlavně vysvětlil) záhadný masivní výpadek svých routerů. Trvalo mu to ale dva dny. A jak jinak, chyba v konfiguračním souboru, tedy „lidský faktor“. (Ars Technica)


Mobilní aplikace

Sensor Tower: 156 ze 475 TOP aplikací v 95 zemích a regionech za 1. čtvrtletí bylo čínských, což je o 8 % více než v roce 2020; čínské aplikace obsadily první tři místa v USA. (Nikkei Asia)

Zdroje: Samsung pozastavuje interní přezkum nahrazení vyhledávače Google vyhledávačem Bing jako výchozího vyhledávače ve svých mobilních zařízeních s odvoláním na obavy z vnímání trhu. (WSJ)

Apple zveřejnilo první zprávu o transparentnosti App Store s údaji o odmítnutých aplikacích, žádostech vlád a dalšími údaji. (9to5Mac, App Store Transparency Report)

Studie ukazuje, že přechod uživatelů Androidu na iPhone je na pětiletém maximu, tedy alespoň v USA. 15 % nových majitelů iPhonu uvádí, že jejich posledním chytrým telefonem bylo zařízení se systémem Android. To je o 4 % více než v loňském roce a o 5 % více než v letech 2020 a 2021. (9to5Mac)


Hry

Podle některých vývojářů společnosti Activision Blizzard způsobuje povinný návrat do kanceláří zbytečnou ztrátu talentů, která by mohla ovlivnit vývoj velkých titulů, jako je World of Warcraft a Diablo 4. (PC Gamer)

Microsoft získal antimonopolní souhlas EU k akvizici Activision za 69 miliard dolarů. Ve Velké Británii se ale musí odvolat proti zablokování koupě. (Reuters, New York Times)

Epic Games ve čtvrtek zahajuje každoroční Megavýprodej a nabízí na některé hry slevy až 75 procent. A zadara můžete mít Death Stranding!

Další hra zdarma. Studio 4A Games rozdává kompletní edici Metro: Last Light (Hrej)

MyHouse.WAD – Nejděsivější modifikace hry Doom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom se prodalo 10 milionů kopií za 3 dny (Games Beat)

Ikonická brutalistická budova v Montrealu byla konečně dokončena v Unreal Engine (Engadget, procházet můžete zde)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama