Roccat Ryos MK Pro – klávesnice, která má všechno
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Roccat Ryos MK Pro – klávesnice, která má všechno

Roccat Ryos MK Pro – klávesnice, která má všechno | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

11. 10. 2016 03:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a podsvícení 4. Provedení, materiály a povrchy
5. Ergonomie 6. Software 7. Spínače, xKRO a testování 8. Závěr

Co by si člověk mohl přát od klávesnice? Mechanické spínače, ergonomii, kvalitní provedení a povrchy, makro klávesy a tlačítka, podsvícení, vnitřní paměť pro používání bez instalace ovládacího softwaru, detailně nastavitelné profily, NKRO, USB Hub... Je to mnoho požadavků najednou, přesto Roccat Ryos MK Pro slibuje vše.

Reklama

Roccat Ryos MK Pro patří mezi klávesnice klasické konstrukce, čímž je myšleno rozložení, ale i tvarovaní kláves. Z hlediska ergonomie je žádoucí co nejpřirozenější prstoklad – žádné kroucení a přílišné natahování. „Moderní“ ploché klávesnice mají tu nevýhodu, že pro každou řadu kláves je potřeba nátáhnout nebo pokrčit prsty jinak, dochází tedy ke zbytečné zátěži. Vyhnout se tomu snaží výrobci klávesnic různě, a to v extrémních případech velmi výrazně prohnutými klávesnicemi (i třeba individuálními pro každou ruku), ale mnohem častěji jen odstupňováním sklonu jednotlivých řad kláves. A to je právě případ Ryos MK Pro. Toto odstupňování je patrné, dalo by se zařadit mezi ty střední.

Dalším aspektem je tvarování samotných kláves, které je u Ryos MK Pro opět v obvyklých mezích mechanik. Klávesy jsou vysoké, mají cylindricky prohnutí, které není příliš výrazné. Vrcholy jsou pak po hranách lehce zaobleny. Výsledkem je celkem příjemný pocit ze psaní, nicméně přesnost úhozů by mohly být zvýšena výraznějším prohnutím.

Roccat Ryos MK Pro – klávesnice, která má všechno
i Zdroj: PCTuning.cz

Již jsme zmínili velikost klávesnice, která v některých ohledech může představovat výhodu, po stránce ergonomie je to ale spíše negativum. Přílišné zaklonění zápěstí způsobené zvýšením klávesnice nevede k přirozené poloze rukou, a tedy není vhodné pro dlouhodobou zátěž. Jde to samozřejmě řešit použitím doplňující podložky pod zápěstí a správným nastavení opěradel pod lokty.

Pro ty z nás, kteří nepíší všemi deseti a občas se podívají pod prsty, bude zajímavé i téma použitého fontu a jeho praktičnosti. Není totiž neobvyklé, že se výrobce ve snaze upoutat raději přikloní k efektnosti místo použitelnosti. Roccat Ryos MK Pro se drží na uzdě a font patří mezi ty „normální“, navíc je pro hlavní znaky i cekem výrazný/tučný, takže je i dobře čitelný. Trochu to vázne ale u kláves s více popisky nebo funkcemi, protože je použit menší a nevýrazný font. To se projeví negativně nejen na čitelnosti během denního světla, ale i u podsvícení, které navíc věc zhoršuje tím, že víceřádkové popisky nejsou zcela rovnoměrně podsvíceny.

Roccat Ryos MK Pro – klávesnice, která má všechno
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama