Rok 2018: Úspěchy, průšvihy, podivnosti a pády
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rok 2018: Úspěchy, průšvihy, podivnosti a pády

Rok 2018: Úspěchy, průšvihy, podivnosti a pády | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 12. 2018 03:00 13

Seznam kapitol

1. Pomáhat a chránit 2. Úniky, leaky, díry a pády 3. Hezké a nesmyslné 4. Bezdrátové hračky
5. Nová doba a nové ceny 6. Virtuální realita opět usíná 7. YouTube Rewind 2018 fail

Rok 2018 se chýlí ke konci – a přišel čas rekapitulovat. Rok 2018 byl docela divoký a přinesl celou řadu událostí, z nichž rozhodně největší jsou pokroky SpaceX v dobývání vesmíru: Falcon Heavy poslal Teslu do sluneční soustavy a vygeneroval tak nejvtipnější vesmírný odpad v dějinách. Konzum jede naplno a ceny letí vzhůru...

Reklama

Máme super drony

Letošní generace dronů, jako je DJI Mavic 2 Pro, nabízí kompaktní rozměry, solidní výkony a pokročilou inteligenci. Dokážou vás sledovat podle obličeje, létat za vámi ve chvíli, kdy se jim pokoušíte prchnout na lyžích anebo na kole, umí plavat, a dokonce se objevily i drony podvodní, tedy jakési roboponorky.

 

Drony toho umí opravdu hodně, už v počtu dvou kusů dokáží paralyzovat velké letiště Gatwick. Dle mého skromného dojmu je poslední chvíle si drony skutečně vychutnat, protože se na nás navalí nová vlna regulací. Ne že by to zlé lidi ohrožující letiště zastavilo, ale víte – když se něco zakazuje, vzniká dojem, že se problém řeší.

Za mě je poslední generace dronů super, ale obávám se budoucnosti. Je to moc praktické a moc levné, dostanou se do rukou většího počtu blbounů, takže regulace přijde.

Úniky, leaky a díry

Těžko říct, zda to je lepší informovaností, ale letos se provalilo nemálo bezpečnostních průšvihů. Tak za prvé, máme tu Meltdown a Spectre, ale to nejsou zdaleka jediné útoky. Navíc panuje obava, že chytří lidé z třípísmenných organizací o tom věděli, ale nic nečinili, protože šlo o potenciální body průniku.

Rok 2018: Úspěchy, průšvihy, podivnosti a pády
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento rok jsme zaslechli spoustu pláče stran malware na Android a nedostatku bezpečnostních aktualizací. Některé z aktualizací Microsoftu pro změnu způsobily potíže uživatelům: Některým kompletně zabrickovaly stroje, mě konkrétně update připravil dočasně o přístup na síťové disky a také mi update znemožnil používat laptop s 32GB eMMC úložištěm, protože se do něj jaksi nevejde a počítač nelze použít. Tuhle blbinu si vymysle MS sám – a pokud čekáte, že o ni ví a pracuje s ní inteligentně, pak odpověď zní „ani omylem“. Historek z používání levných notebooků se 32GB úložištěm a Windows 10 je spousta.

Za zvláště podezřelé považuji levné a neznačkové komponenty pro SmartHome. Osobně se jim budu vyhýbat velkým obloukem, protože jedna věc je, když vám hacker vybere počítač – a druhá věc je, když vám vybere barák. No a navíc jsme pod stromeček dostali hysterii s nebezpečností produktů Huawei.

Pro mě je to výhled celkem depresivní, protože bezpečnost se viditelně drolí pod rukama i velkým firmám.

Krypto padá

Kryptoměny potěšily ty, kteří je drželi před minulými Vánocemi – teď to vypadá podstatně hůře. Jedni tvrdí, že šlo o spekulativní bublinu, další svalují zodpovědnost na altcoiny, další štvou forky v bitcoinu – je to různé. BFU nicméně netuší, co to vlastně je a jak to používat, což komplikuje situaci. Místo toho, aby to fungovalo jako platidlo, se kryptoměny změnily na investiční nástroj, což není úplně to, jak by se měly používat.

Tento rok nebyl pro kryptoměny dobrý.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama