Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?

Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 10. 2009 03:00 26

Seznam kapitol

1. Pokrok nezastavíš 2. Počítač jako počítač? 3. Digitálky jako první gadget 4. Ještě výkonnější počítač? Na co?!

S každým dalším rokem, kdy se objevují nové a úžasné digitální hračky, si kladu otázku: Co je pro vývoj počítačových technologií vlastně důležitější? „Velké“ technologie – procesory, grafické čipy, paměti či celé platformy – a nebo právě tyhle malé a často podivné gadgety, které okupují naše kapsy? Odpovědět není vůbec jednoduchá.

Reklama
Co třeba herní konzole říznutá počítačem? Vezměte si třeba Atari XEGS – pokud připojíte k hlavní jednotce joysticky a zasunete cartridge s hrou, máte čistokrevnou konzoli. Pokud k tomu připojíte klávesnici a magnetofon či floppy drive, získáte počítač srovnatelný s Atari 800 XE. Dobře – můžeme si říci, že i Atari 800 XE je spíš hračka než počítač. Ale co třeba Sega Teradrive? Tohle byl hybrid mezi IBM PC AT a Segou Megadrive – mohlo to fungovat jako normální pécéčko a nebo jako konzole. Je to seriózní počítač a nebo gadget? Jsou miniaturní notebooky, které ale představují skutečný plnohodnotný laptop, ještě „normální“ IT a nebo je to gadget? Jsou notebooky vyleštěné po vzoru známých automobilových značek, jako Asus Lamborghini a nebo Acer Ferrari ještě „normální“ IT – a nebo to jsou už čistokrevné gadgety?
 
Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Skutečně: Dokud se budeme bavit o nových iPhonech, starodávných Newtonech či robotech jako je Pleo a nebo Aibo, vypadá hranice mezi normálním počítačem a gadgetem jasně. Jakmile se zaměříme na mezní případy, je dělící hranice nejasná. A to už nemluvím vůbec o periferiích, jako jsou všelijak upravované a vyšperkované klávesnice a myši. Je levná myš polepená blyštivými cingrlaty za 999 Kč pro sexetářky, které jsou přesvědčeny o tom, jak je to hrozně cool, gadget? Nepochybně ano. Je klávesnice Optimus Maximus gadget? Nepochybně ano! A co třeba hliníková Apple Keyboard? Tady bych řekl „spíše ano“, i když pro uživatele maců je to standardní periferie. A levnější myš od Razeru? To už je hodně na pomezí mezi „normální lepší myší“ a „gadget myší“. Vsadím se, že kdybyste si připojili třeba takovou Lachesis k firemnímu počítači, nevyvolali byste paniku ani v případě, že by šlo o velmi konzervativní a velmi věhlasnou firmu.

Pokud na chvíli odhlédneme od grafů, ukazující nárůst megahertzů a gigabytů v čase, uvidíme něco zajímavého. „Velké“ technologie jsou předvídatelné, existují pro ně odhady, roadmapy a další plány, aby zvláště pánové z počítačové podpory mohli vytvářet plány rozvoje firemní infrastruktury. Gadgety plánovatelné nejsou – a jejich vliv na svět je spíše skokový. Devadesát devět věciček ze sta přijde a zase odejde. Ohřívátka na hrnky, svítící Homerové Simpsonové, ale taky vážnější koncepty, jako byl třeba Apple Newton a nebo světelné pero – to vše přišlo proto, aby se to na pár měsíců zalesklo a zase to zmizelo. Pak se ale najednou objeví věcička, která doslova a do písmene přerazí vývoj počítačového světa a civilizace vůbec. Historie se náhle dělí na část, která příchodu onoho gadgetu předcházela a na věk s ní, případně po ní.
 
Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Zdálo by se, že první gadget, který skutečně změnil tvář planety, je mobilní telefon. Rané mobily měly všechny rysy gadgetu: Byly drahé, vyjadřovaly jistý finanční a společenský status uživatele a jejich pragmatická užitná hodnota – vzhledem k omezenému pokrytí signálem – byla dosti omezená. Když jste měli v plenách mobilní telefonie mobil, byli jste důležití. Málokdo by čekal, že jde o technologii tak zásadní, že od roku 2000 musí všichni hrdinové thrillerů a horrorů unisono konstatovat, že se „shodou okolností ocitli na místě, kde není signál“, případně že „jim zrovna klekla baterka“. Ve chvíli, kdy je planeta pokrytá mobilními a dalšími bezdrátovými sítěmi, se totiž jen těžko vysvětluje, proč je hrdina náhle v naprostém odloučení a nemůže zavolat pomoc. Mobily úplně změnily geometrii mezilidské komunikace a otevřely cestu dalším komunikátorům, ať už to jsou vlídné prohlížeče internetu, které vám dovolí tweetovat celý boží den a nebo naopak obávaný tyran Blackberry, terorizující zaměstnance neustálým přívalem firemních mailů a dohánějící je k předčasným odchodům ze světa. Dnes jsou sice mobily úplně běžné, ale stále mezi nimi najdete ryzí gadgety – ať už luxusní věcičky od Vertu, připomínající spíše šperky, tak elegantní všeuměly od Apple. Ani zde není rozhodně vývoj ukončen!

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama