Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?

Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 10. 2009 03:00 26

Seznam kapitol

1. Pokrok nezastavíš 2. Počítač jako počítač? 3. Digitálky jako první gadget 4. Ještě výkonnější počítač? Na co?!

S každým dalším rokem, kdy se objevují nové a úžasné digitální hračky, si kladu otázku: Co je pro vývoj počítačových technologií vlastně důležitější? „Velké“ technologie – procesory, grafické čipy, paměti či celé platformy – a nebo právě tyhle malé a často podivné gadgety, které okupují naše kapsy? Odpovědět není vůbec jednoduchá.

Reklama
Mezi světem klasických IT technologií a gadgety totiž existuje zvláštní dynamika, táhnoucí vývoj jednou tu a podruhé zase jinam – a to už po řadu let. Mnoho autorů se rádo dívá na informační technologie jako jakýsi ustavičný posun výkonu směrem k nekonečnu, případně ho vidí jakou jakýsi lineární rozvoj do okamžiku, než budeme mít dostatečný výkon na to, abychom mohli vytvořit skutečnou umělou inteligenci srovnatelnou s lidskou. Vidí vývoj jako kauzální proces, který historicky neodvratně směřuje vpřed – něco jako marxleninský koncept dějin.

Jednoduchý náhled říká, že pro rozvoj počítačů jsou nejdůležitější základní technologie – výkonné komponenty. Ty přece dovolují vůbec vznik gadgetům, které by bez nich nebyly možné. Ale je to skutečně tak? Osobně považuji vývoj počítačových technologií spíše za neřízenou darwinovskou evoluci, která dokáže překvapit i lidi, kteří se v oboru pohybují celé roky. Je to nelineární, složitý a dynamický proces, v němž se tvář technologií proměňuje často velmi překvapivě. A kupodivu to mohou být právě hračky a různá udělátka, která určují, kterým směrem se nové generace komponent vydají.
 
 
Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Gadget je pojem, označující malý technologický objekt, splňující určitou funkci – přitom je nový, technicky či koncepčně revoluční. Tak nám to alespoň tvrdí Wikipedie. Určitý vtipný rys vidím v tom, že první atomová bomba byla označována krycím názvem „the gadget“. Zřejmě právě tak byl pojem označující v prostém překladu nějakou drobnost, věcičku, udělátko, bazmek či skvostný slovenský „dzindzik“ naplněn jistým převratným, explozivním nábojem. „Gadget“ přitom jen těžko přeložíme tak, abychom vystihli všechny aspekty tohoto pojmu. „Hračka“ je pojem nehodný špičkového výrobku v ceně mnoha desítek tisíc – není-liž pravda? Hledá-li Slovák „dzindzik“, shání se po jakémsi neurčitém objektu, to může být třeba i kolíček na prádlo. „Bazmek“ má zase hanlivý náboj, je to zařízení, kterému moc nerozumíme a jaksi ho nemáme rádi. Gadget je oslňující věcička, díky které vypadáme jako frajeři – a není to jenom tím, že se jmenuje po anglicku. Je to něco technického, nového, možná nepraktického, ale rozhodně vzbuzujícího zájem mezi technofily. Gadget nemusí být praktický – když přinesete na párty věcičku velikosti krabičky od sirek, která fotí, nahrává, přehrává a dokáže třebas hopsat po stole, profesionální filmař a nebo fotograf se vám vysměje a svůj profi Nikon či Canon za ni nikdy měnit nebude. Technofilové ale krabičku budou obdivovat, přestože všichni ve skrytu duše tuší, že to opravdu nebyly rozumně vynaložené peníze. Ale co s tím nadělají? Je to zajímavé a člověk je tvor od přírody hravý a zvědavý. Kdyby se před třemi sty tisíci lety nesešli pratechnofilové a neobdivovali super novinku - proklatě ostrý gadget vzniklý oštípáním pazourku - asi bychom dodnes byli na stromech.
 
Rozhodují o vývoji PC ještě výkonné komponenty?
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Když se přehrabuji v regálech starého harampádí z 80. let, je mi čím dál tím méně jasné, kde vlastně leží hranice mezi „normálním počítačem“ a „gadgetem“. Všichni se jistě shodneme na tom, že takové IBM PC XT gadget rozhodně není. Je to počítač pro profesionální práci, žádná oslňující věc. Ale co třeba Sinclair ZX 80? Má 1 KB RAM a i když se zdá, že to je prostě a jednoduše počítač, nic rozumného s ním dělat nemůžete. Oslňovat s ním ale rozhodně ve své době šlo – přece jenom to byl počítač, který jste donesli domů a nebo k přátelům, připojili k televizi a něco to dělalo. První generace domácích počítačů nemohla být určena pro žádnou seriózní práci – prostě to byly gadgety. Ale co třeba Commodre Amiga? Je to už seriózní počítač – a nebo je to gadget? Je to výkonný stroj pro profesionální použití – a nebo vážně vychytaná hračka, která vám mimo práci dovolí hraní skvělých her a nějakou tu poloprofi práci s muzikou a videem? Nad tímhle strojem by už se pár pánů pohádalo, tím jsem si naprosto jist.

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama