Rychlé vzestupy i pády technologických gigantů
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Rychlé vzestupy i pády technologických gigantů

Rychlé vzestupy i pády technologických gigantů | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 7. 2018 03:00 12

Seznam kapitol

1. Jako na horské dráze 2. Na vrcholu 3. Do kina 4. Amerika na internetu 5. Vize i štěstí

Zrození, vzestup, růst, stagnaci a následující pád zažívá většina firem. U technologických firem je zajímavé to, jak rychle dokážou vyrůst a jak rychle dokážou zmizet. Jen některé vydrží tak dlouho jako IBM anebo HP, většina se naopak prořítí svojí existencí jako kometa, na chvíli všechny oslní – a pak zase zmizí v nenávratnu.

Reklama

Problém je v tom, že i když technologická firma vypadá úspěšně, musí se rozhodnout nejen správně, ale i včas. Návrh architektury, výroba čipů, postavení továrny, vývoj softwaru a podobně stojí obrovské peníze a trvá roky – pokud vám peníze dojdou, zpozdíte se anebo se technologie pohnou jinam, jste ztraceni. Snadno se dostanete do situace, kdy už každý vidí, že nemáte šanci opravit chybu, kterou jste kdysi udělali – a firma se už jenom potápí.

Když to mám shrnout:

1) Technologické firmy se obvykle snaží o radikální expanzi a zabrání maxima trhu. Tím si vytváří problém jak ve schopnosti obsloužit poptávku, zvyšují svoji vnitřní složitost, ztrácejí flexibilitu a zvyšují náklady na provoz. Pokud dojde k náhlému propadu zájmu klientů, bude pád tím rychlejší, čím byl rozsah podnikání větší.

2) Nikde jinde nepůsobí tak silně disruptivní inovace. Jedna disruptivní inovace může vynést firmu na vrchol, druhá ji z ní může shodit. Přitom je velmi obtížné správně včas identifikovat přicházející změnu a správně se rozhodnout.

3) Technologické firmy musí vést lidé s vizí. Vize je sice ošidná, ale pouze optimalizovat procesy a zůstávat tam, kde jste, je prakticky zaručený recept na malér. Změna přijde a někdo ji musí vidět předem.

4) Nejrizikovější okamžiky pro technologické firmy přicházejí v okamžiku, kdy se ze startupu mění na regulérní firmu, když vstupují do zcela odlišného oboru činnosti anebo když provedou velkou akvizici a pokoušejí se sloučit s firmou s odlišnou kulturou.

5) Častou příčinou kolapsu je situace, kdy se firma pokusí zabrat velké místo na trhu obří akvizicí, ale použije na to cizí kapitál. Nejhorší jsou krátkodobé půjčky, které v podstatě staví firmu jen před dvě možnosti: Masivní úspěch anebo kolaps. Velmi nebezpečné je odkoupení firmy od akcionářů za půjčené peníze, kdy firma vydělává v podstatě na svoje vlastní odkoupení a nemá prostředky na inovace a rozvoj.

6) Obrovské dilema nastává ve chvíli, kdy firma zvažuje vertikální integraci, tedy spojení se se svými dodavateli. Montáž může být nákladově přijatelná, ale základní technologie, jako je výroba čipů, zobrazovacích panelů či disků jsou kapitálově extrémně náročné a pravidelně vyžadují znovu masivní investice. Vertikální integrace může firmě zvýšit výnosnost, ale také ji strašně zatížit a omezit výrobní kapacitu. Pokud to firma neudělá, svazuje svůj osud s kvalitou výroby někoho jiného. Vyberte si.

Warren Buffett kdysi řekl, že nejlepší je takové podnikání, které může řídit v zásadě každý – prostě stále funguje. Technologie tuhle vlastnost nemají, protože se stále mění. Prudký rozvoj technologií v podstatě znemožňuje stav na trhu stabilizovat – jenom extrémně bohatá firma si může dovolit stále kupovat nové startupy – a navíc musí vědět, co dělá a koho za kolik koupit a koho nechat být.

Tohle je podnikání, které opravdu nemůže řídit každý, kde naprosto zásadně záleží na osobnosti toho, kdo firmu vede. Vyžaduje odhodlání, vizi – a také štěstí. A zdá se, že se na tom asi jen tak něco nezmění.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama