SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W - mainstream z Polska
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W - mainstream z Polska

SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W - mainstream z Polska | Kapitola 9

Pavel Boček

Pavel Boček

26. 8. 2015 03:00 59

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování 10. Bonus

SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W začínal jako mírně změněný model high-endové platformy High Power (stejné jako v Silverstone Strider Gold S/Gold V2.0 550 W), nyní je ovšem na můj popud zlevněný a spadl tak do mainstreamu. Za dva tisíce dostanete modulární zlatý zdroj se 135mm ventilátorem a pětiletou zárukou. Vyplatí se to?

Reklama

Hodnocení, závěr

SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W prošel zátěžovými testy a prošel jimi v rámci normy ATX, zaslouží si tak hodnocení. Asi nejzásadnějším nedostatkem je použití pochybného kontroléru stand-by větve, což má za následek horší regulaci napětí. Oproti předchozím případům je napětí nastaveno od počátku na vyšší hodnotu a se zátěží klesá, ovšem ne tolik jako v předchozích případech, mohlo tedy být klidně nastaveno o něco níže. S nulovou zátěží je o 3,5 % nad nominální hodnotou, což je trochu hodně i na mainstream. Rovněž větev -12 V dopadla hůře, než by se dalo předpokládat při použití -12V regulátoru. Problém je opět nejspíš v nedostatečném vinutí, které nedodává při vyšším odběru dostatečný výkon, což se projevuje poklesem napětí před regulátorem.

Hlavní problémy Silverstonu Strider Gold S/Gold V2.0, postaveného na stejné platformě, se projevily i zde. Kvalita provedeni, zejména ruční pájení, byla i zde podprůměrná, zejména tedy čištění. Z toho důvodu jsem našel tolik kuliček pájky, že jsem se téměř nedopočítal. To je potenciálně velmi nebezpečné, mohou se uvolnit a uvnitř zdroj zkratovat. Toto je poměrně častý problém u zdrojů s horší kvalitou pájení a zároveň silným zesílením vodivých cest.

Zvlnění bylo dokonce ještě o kousek horší než u Strideru, dost pravděpodobně i kvůli volbě kondenzátorů Teapo SC, které mají vyšší ESR a zároveň jsou dle mého názoru poměrně tragickou volbou. Řada Teapo SC je z těch, které ve zdrojích odchází vůbec nejvíc ze všech, osazení 135mm ventilátoru a modulární kabeláže na úkor osazení je dle mého názoru poměrně špatná volba. Účinnost danou certifikací 80 PLUS Gold zdroj zvládl bez problémů, s maximem kolem 91 %. Po mém doporučení však byla koncová cena snížena až pod 2000 korun, což krapet mění věci. Krom toho, že i dle mých měřítek zdroj spadl do segmentu mainstream a bude hodnocen mírněji, přeci jen segment do dvou tisíc korun je pro mnoho uživatelů jistý strop.

Pomineme-li hlučné zdroje Seasonic G s polofunkční ochranou proti přetížení a vysokým zvlněním, Silverstone Strider Gold S/Gold V2.0 je jistě lepší volbou, to je bez kompromisů high-endový zdroj s plně modulární kabeláží a byť má jen tříletou záruku, díky kvalitnímu osazení bych na něj vsadil každý den v týdnu. V dobře větrané skříni (zejména při montáži dolů) rozdíl mezi 120mm ventilátorem bez fólie a 135mm s fólií nebude tak dramatický. Ovšem Supremo M1 Gold nyní nabízí cenu již o více jak pětinu nižší a byť má horší osazení, SilentiumPC to kryje pětiletou zárukou. Osobně bych to bez výměny kondenzátorů nepoužíal, ale už se nedá říct, že by to byla vyloženě špatná volba.

Hodnocení SilentiumPC Spremo M1 Gold 550 W v segmentu mainstream je tedy následující:

  • kvalita použitých součástek: 19 b (- za nekvalitní kondenzátory, − za chybějící termistor, + za silnější vodič stand-by větve, + za odpojovací klipy na konektorech, + za funkční OTP, + za větší předimenzování)
  • kvalita provedení: -1 b (− za kuličky pájky a horší pájení)
  • regulace napětí: 4 b (− za kombinovanou zátěž, - za křížovou zátěž)
  • zvlnění: 8,5 b (- za kombinovanou zátěž, - za křížovou zátěž)
  • účinnost: 18 b (+ za vyšší účinnost)
  • výdrž při ztrátě napájení: 18 b (+ za delší výdrž)
  • ostatní: 16,5 b (+ za modulární kabeláž, + za delší záruku, + za vtipný štítek)

SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W - mainstream z Polska
i Zdroj: PCTuning.cz

                                        
SilentiumPC Supermo M1 Gold 550 W
KLADY
SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W - mainstream z Polska
i Zdroj: PCTuning.cz
SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 W - mainstream z Polska
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
vysoká účinnosthorší regulace napětí +5 V SB a -12 V
velmi nízké zvlněnívyšší cena
dlouhá zárukanekvalitní kondenzátory
semi-modulární kabelážhorší pájení (kuličky pájky)
dlouhá výdrž při mikrovýpadku napájení 
všechny ochrany funkční, včetně OTP 
Orientační cena s DPH: 1950 Kč

Poděkování

Za poskytnutí zdroje SilentiumPC Supremo M1 Gold 550 2 děkuji společnosti SilentiumPC.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. – můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama