Svět po konci práce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Svět po konci práce

Svět po konci práce | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 8. 2015 03:00 37

Seznam kapitol

1. Ne každý může být účetní 2. Když se dělá tam, kde je to levné 3. Lidí je na světě jako... 4. Města duchů
5. Když je milionové město bez práce 6. Respect... 7. ...a střelba do vlastních řad 8. Chléb a hry

Za komunistů nám tvrdili, že nástup průmyslové revoluce přinese ráj na Zemi. Lidi budou pracovat maximálně jeden den v týdnu, po zbylou dobu se budou věnovat tvořivé práci. S vítězstvím moderního kapitalismu se ukazuje, že to ve světě bez práce zdaleka tak růžové nebude. Roboti už nejsou jen v továrnách, objevují se už i v běžných povoláních a službách, a ne každý, koho nahradí, může být programátor, kadeřnice, manažer nebo účetní.

Reklama

Co se stane se společností, pokud z ní odstraníme většinu dostupné práce? Varovný příklad ukazují tak zvané ghost towns v USA. Amerika je unikátní příklad v tom smyslu, že tam najdeme celou řadu měst založených v průmyslové éře, která prošla rychlou evolucí a vzestupem v době, kdy se tam těžilo a vyrábělo a neuvěřitelně rychlou deevolucí, když se tam těžit a vyrábět přestalo.

Nejklasičtějším příkladem je Centralia v Pensylvánii, která se stala inspirací pro Silent Hill. V těžařském městečku o 2500 lidech začala v roce 1962 hořet uhelná sloj, která hoří dodnes. Dnes tam přežívá posledních deset lidí a v podstatě jde jen o turistickou atrakci.

Jinou turistickou atrakcí je Bodie v Kalifornii, které prošlo zlatou horečkou a v dobách největší slávy kolem roku 1880 mělo 10000 obyvatel, nezřídka drsňáků, prostitutek a prodejců alkoholu a opia. Jeho stav je konzervován nejen správou, ale i legendami o tom, že je město prokleté a když si odnesete domů suvenýr, stane se vám něco špatného.

Nejextrémnějším příkladem je ale bezpochyby americký Detroit. Ten ilustruje, co se stane s velkoměstem, které s úpadkem průmyslu přejde do postapokalytpického režimu. Velmi zajímavý je dokument popisující vzestup gangů v Detroitu z roku 2009. Přiznám se, že ghetto slang úplně nechytám a některým osobám je v něm špatně rozumět, ale je to dokument opravdu hustý.

V podstatě popisuje úpadek průmyslového města, které v padesátých a šedesátých letech stoupalo ke hvězdám. Bylo dáváno jako pozitivní příklad integrace menšin, které se pilnou prací v automobilkách propracovaly z bídy do středostavovského života. Detroit byl tak významné průmyslové centrum, že ještě v socialistických knížkách z počátku 80. let sovětská rozvědka ukazovala mapky, demonstrující obří rozsah automobilek, které mohly přejít na výrobu nových tanků M1 Abrams. Tehdy pravděpodobně na Detroit mířila nejedna sovětská mezikontintentálka, dnes mám o tom pochybnosti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama