Svět po konci práce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Svět po konci práce

Svět po konci práce | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 8. 2015 03:00 37

Seznam kapitol

1. Ne každý může být účetní 2. Když se dělá tam, kde je to levné 3. Lidí je na světě jako... 4. Města duchů
5. Když je milionové město bez práce 6. Respect... 7. ...a střelba do vlastních řad 8. Chléb a hry

Za komunistů nám tvrdili, že nástup průmyslové revoluce přinese ráj na Zemi. Lidi budou pracovat maximálně jeden den v týdnu, po zbylou dobu se budou věnovat tvořivé práci. S vítězstvím moderního kapitalismu se ukazuje, že to ve světě bez práce zdaleka tak růžové nebude. Roboti už nejsou jen v továrnách, objevují se už i v běžných povoláních a službách, a ne každý, koho nahradí, může být programátor, kadeřnice, manažer nebo účetní.

Reklama

Jak ukazuje zmíněný filmový dokument, ve finále se koncept „zbohatni nebo chcípni“ otočil i vůči těm, kteří chtěli zbohatnout a přitom přežili pokusy o své zavraždění. Jeden gangster ukazuje celou řadu jizev, včetně průstřelů od AK-47. Je doslova pro bohy sledovat bídně vypadající vyžilé čtyřicetileté dealery, kteří stojí na rozích vybydleného města a stěžují si, že dnes mají na prodeji drog mají tak malé provize, že to je jako dělat u McDonalds.

A v tom okamžiku pochopíte tu strašlivou pravdu: Lidé potřebují práci nejen na to, aby si za společensky akceptovatelných podmínek vydělali na akceptovatelný život, ale taky proto, aby v ní strávili dost bdělého času, unavili se, po práci přišli domů, vytáhli si pivo, zapnuli televizi a byli tak utahaní, že už jim nezbude energie na vznik revolučního hnutí, gangu anebo teroristické skupiny. To, co spojuje zakladatele gangů z Detroitu, nestory evropských socialistických hnutí z 19. století, moderní aktivistickou mládež a evropské islamisty, je nadbytek volného času a život za peníze, které jim dává někdo jiný.

Hlavní hrdina filmu podle povídek Charlese Bukowského Faktótum to vysvětluje jasně: Odmítá pracovat, protože „když chlap pracuje, nemá dost energie na to, aby pořádně š*kal“. Chcete být nezávislí a rebelští? Nesmíte pracovat. Návod na stabilní společnost je opačný: Dejte lidem práci a dejte jim šanci, ať si zajistí svoje potřeby. Nabídněte jim možnost, že když budou pořádně pracovat, budou také kvalitně žít. Pak nebudou běhat večer po ulicích a podpalovat sousedům auta. Ostatně tam stojí i to jejich a je na leasing, takže do postele a další den do práce!

Pokud práci pro svoji populaci nemáte, musíte ji zabavit nějak jinak. Podobný problém existoval už ve starém Římě – a jistě ho znáte, „chléb a hry“. Řím měl zvláštní sociální systém, kdy se i římská chudina mohla celkem akceptovatelně žít na úkor provincií. V dnešní době „chléb“ zastupuje sociální systém a „hry“ naopak zábavní průmysl. Jenomže jak už ukázal Řím, tohle řešení je hodně drahé a hodně nestabilní, pokud státu dojdou zdroje, najednou má proti sobě obří armádu opravdu nespokojených lidí, kteří budou ochotni k extrémním řešením.

A tohle je opravdu vážný problém. Pokud třetina vaší populace nepracuje, musíte ji nějak smysluplně zabavit, než se nějak zabaví sama. Detroit ukazuje, co se může stát i v rozvinuté zemi, pokud se nabídka práce propadne. Někdo uteče za lepším, někdo zůstane a začne brát drogy, někdo je začne prodávat a celá scéna se začne proměňovat na noční můru jako z Mad Maxe.

Moderní společnost vznikla ve chvíli, kdy si Henry Ford uvědomil, že mimo zvýšení intenzity práce může začít dělníkům platit víc. Ti začali kupovat víc zboží, tím narostla poptávka, zvýšila se výroba, narostla nabídka práce – a to nakonec vytvořilo historicky vzácný jev, zvaný střední třída. Nástup robotických otroků vede k tomu, že jejich páni bohatnou, zatímco bezzemci bez práce chudnou. Jakkoliv to může vypadat moderně a pokrokově, připomíná to spíš jako návrat ke konceptu starověkého Říma. Tenhle problém by se měl začít řešit dřív, než nám, podobně jako ve starém Římě, jednou přeteče až do ulic...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama