Tak už budeme moci ohýbat telefony... ale proč?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Tak už budeme moci ohýbat telefony... ale proč?

Tak už budeme moci ohýbat telefony... ale proč? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 11. 2018 03:00 33

Seznam kapitol

1. Už to bude! 2. Když vás nekopírují 3. Na stojánek dobré 4. Jak to dělala Nokia 5. Ohýbat, nelámat 6. Existuje

Samsung nás připravuje na příchod Galaxy F, ohebného smartphonu, který se začne prodávat na jaře. Otázka je: Je to dobrý nápad? Potřebujeme ho? Nebyl by to první exotický koncept, který se ukázal jako neživotaschopný

Reklama

Dobře. Co nám tedy Samsung představil jako koncept, jaký form factor? Vypadá to jako knížka s pružným kloubem. Na vnější straně to má menší OLED display 4,6“, po otevření uvidíme větší OLED display 7,3“. Zařízení by mělo přežít 200 000 složení a rozložení s tím, že se očekává, že krátké interakce se odehrají na vnějším displeji. Zařízení by mělo mít dostatek RAM (odhaduje se 6 GB) a výkonný procesor, který mu dovolí efektivně fungovat jako tablet. Vše podpoří Google, jehož nový Android by měl podporovat takovou dvouobrazovkou konfiguraci a plynulý přechod z jednoho stavu do druhého.

Věc se má ale tak, že to není nic nového, tohle jsme tu už měli. Jde o koncept, který měla řada Nokia Communicator (1996-2007): V zavřeném stavu jsme měli malou obrazovku a numerickou klávesnici, po otevření jsme se ocitli v laptopovém režimu. Je to vlastně úplně to samé: Volání a krátké notifikace se řeší při zavřeném zařízení, teprve ve chvíli, kdy chcete pracovat se zařízením vážněji. Jak se s tím pracovalo můžete vidět v tomto videu. Všimněte si: V zavřeném stavu stačí jedna ruka, v otevřeném potřebujete obě. Ale stále se to dá držet ve vzduchu, což u kompletně ohebného zařízení nejde.

Samozřejmě, můžete říct, že jedna věc je udělat tlačítková telefon, který po otevření ukáže laptop – ale že to nové je jiné a revoluční. Ne, není. Koncept zařízení, které můžete rozložit, předvedl Microsoft u projektu Courier (2010). Existuje k tomu opravdu zajímavé video, které ukazuje představu, jak by se „digitální poznámkový záznamník“ mohl používat. Courier se skládal ze dvou obrazovek, které se rozložily jako knížka a podle toho, co video ukazuje, se to mělo chovat do značné míry podobně. Představte si něco jako dva iPady s perem, které  vám dovoluje značit, kreslit a podobně. Do značné míry je to revolučnější rozhraní, než Google navrhuje pro nové Samsungy – samozřejmě šlo jenom o koncept, ne o funkční produkt. V roce 2011 byl projekt zrušen – právě proto, že navrhované ovládání neodpovídalo „Windows experience“ a mělo představovat spíš komplement pro PC.

Rozhodně to ale nebyl poslední pokus Microsoftu o pokrok v tomto směru. Nová vize má název Microsoft Surface Andromeda. Ten je velmi nápadně podobný novému Samsungu, ovšem zdá se, že by měl jet na Windows, či přesněji řečeno na AndromedaOS, který by z nich měl vycházet.

Zprávy nejsou úplně konkrétní, ale podle Digital Trends patent ukazuje, že se Microsoft rozhodl přejít od dvou oddělených obrazovek k zařízení s ohebným displejem, což je koncept náramně podobný představenému Samsungu.

Dá se tedy říci, že představa zařízení s ohebným displejem konverguje k finální podobě – a pokud můžu vyslovit svůj názor, je to podoba velice stupidní. Prakticky vzato hlavní rozdíl mezi Courierem a Andromedou je jenom v tom, že tam, kde měl Courier dvě pevné obrazovky, má Andromeda dvě poloviny těla, mezi kterými se ohýbá jeden displej. A to je vlastně všechno. A nejen že se ohýbá jen na jednom místě, on se ohýbá tím nejhorším možným způsobem, to znamená velice ostře. To je pro ohebné displeje ten nejhorší možný způsob.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama