Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz | Kapitola 7

Michal Šimonek

Michal Šimonek

22. 5. 2012 03:00 44

Seznam kapitol

1. Teoretický, krátký pohled na CPU a čipset 2. AMD chlazení a samotný procesor 3. Nastavení BIOSu a vysvětlení některých pojmů 4. SW pro taktování, chlazení a teorie výběru Bulldozeru 5. Testovací sestava a výběr testů
6. Měření výkonu v základu, simulace výkonu FX-8170 7. Přetaktování v praxi a výsledky měření 8. Provozní vlastnosti a další zajímavosti přetaktování 9. Závěr

Návodů na to, jak získat ze svého procesoru maximum, není nikdy dost. Zvlášť těch spolehlivých. Hlavně ale chybí návody na taktování AMD Bulldozeru. Jelikož je to moje „srdcovka“, nemohl jsem nezapracovat na dnešním článku. Dovolím si tvrdit, že tento návod bude z větší míry platný i pro letošní refresh architektury Bulldozer.

Reklama

Zopakujme si v rychlosti důležitá fakta. Bulldozery mají otevřené násobiče všemi směry. Hlavní přetaktování probíhá přes CPU násobič. Výsledný takt procesoru vyplývá z BCLK a aktuálního násobiče procesoru. Lze ladit také frekvenci Hypertransportu a CPU/NB (Uncore). Ty mají také částečně otevřené násobiče, výše se dostaneme kombinací jejich násobiče a frekvence BCLK. Paměti jsou v určitých dělících poměrech a ovlivněny frekvencí BCLK. Proto si při taktování BCLK hlídejte i výsledný takt pamětí a případně upravte děličkou pamětí. Bezpečná napětí jsou 1,5 až 1,55 V pro procesor za podmínky účinného chlazení vzduchem / vodou, 1,375 V pro uncore a hypertransport a 1,7-1,8 V pro paměti. Pokud máte osazeny všechny pamětové sloty o frekvencích 1866 MHz či více, přidejte napětí do CPU/NB dříve, než začnete nadmíru navyšovat napětí přímo na pamětích. Ujistěte se, že napájecí kaskáda se nepřehřívá (hlavně majitelé vodních setů) a případně ji ochlazujte nějakým přídavným větráčkem.

Limity pro procesor jsou většinou teploty. Většina procesorů spolehlivě pracuje do teploty jader v Coretemp 68-78 °C (pozor, reálná teplota je však zhruba o 10 °C vyšší!). V praxi je méně náchylný na teploty než Phenom II, ale o to více také většinou hřeje.

Většina procesorů dosáhne naprosto stabilně na frekvence 4600 až 4850 MHz. Všechno navíc můžete směle považovat za nadprůměrné kousky. Najdou se na internetu i kousky, které dosahují frekvence lehce nad 5000 MHz naprosto stabilně. To ale vyžaduje velkou dávku štěstí. Jak uvidíte za chvíli, můj případ je někde kolem toho průměru. Uncore navyšování vám přinese lehký nárust celkového výkonu, zároveň ale zhoršení taktovacího potenciálu CPU a vyšší teplotu. Je na vás, kterou cestu si vyberete. Obecně navýšení na 2400 MHz je velmi snadné, na 2600 MHz už bývá v průměru konečná. Ojediněle lze dosáhnout stability i na 2800 MHz uncore. Hypertransport jde docela snadno nataktovat na 3000 MHz, limitem bývá frekvence kolem 3200-3400 MHz. Takty pamětí se zastaví na 2400-2600 MHz stabilně. Nad 2400 MHz to ale vyžaduje opravdu slušný kus procesoru a velmi kvalitní paměti s BIOS podporou. Nezapomínejte na podmínku uncore frekvence versus RAM frekvence, kdy uncore musí být stejný a nebo vyšší než frekvence pamětí.

Průběh přetaktování

Pro ověření stability jsem měl na výběr pouze mezi dvěma programy: PRIME 95 a nebo AMD Overdrive stability test. LINX procesor FX příliš neumí vytížit (chová se podobně jako na procesorech Sandy Bridge bez SP1 a AVX). PRIME však zde zklamalo, musel bych se podívat po vhodné verzi tohoto jinak perfektního softwaru, a tak jsem odzkoušel komplexní AMD Overdrive test. Ten testuje různé části procesoru, RAM a pro testování AMD procesorů bude vhodný. Z hlediska časových možností jsem testy spouštěl na 30 minut.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvně jsem šel naladit CPU/NB takt, ačkoliv jsem tušil, že při nastavení vyšších frekvencí RAM i CPU bude třeba dolaďovat napětí jak na CPU, tak právě na CPU/NB. Prvně jsem nastavil decentních 4400 MHz a 2608 MHz na CPU/NB s napětím kolem 1,3 V.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Potom procesor o 100 MHz výše a stále se nevyskytl žádný problém. Toto je zhruba nastavení, které dorovná výkonem přetaktovaný AMD Phenom II x6 na 4,2 GHz, někde ho překoná, jinde bude výkon skoro identický a občas bude Bulldozer zaostávat. Napětí procesoru je poměrně nízké.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Ověření CPU/NB a funkčnosti procesoru na 4800 MHz mi již stačilo a šel jsem ladit další položky.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Těmi zbývajícími položkami byly paměti. Povedlo se mi je dostat na 2420 MHz s časováním 10-12-11-28-1T. BCLK z 200 na 201 MHz jsme zvedl již z prostředí Windows. Jak vidíte, napětí na procesoru bylo nutné zvýšit z 1,488 V na 1,512 V, abych ustabilizoval vysoké frekvence pamětí, uncore a zároveň procesoru. V CPU/NB bylo 1,35 V. Do pamětí jsem pouštěl 1,675 V. Vyšší frekvence již znamenala chybu v testu stability. Věřím však, že pokud bych změnil děličku uncore směrem dolů, mohl bych se dostat i na 4900 MHz. Jedná se nakonec tedy o průměrný kus Bulldozeru, nejspíš se s podobným setkáte i vy.

Jak se změnil výkon po přetaktování oproti nominální hodnotě taktu FX-8150? Výkon v kompresi a dekompresi narostl významně, to stejné lze konstatovat o změně v konverzi videa v kvalitě 720P i 1080P. Méně pak se projevil ve výpočtu čísla Superpí a nebo v herním rozlišení AvP benchmarku.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování pouze pro benchmarky

Pro zajímavost vám ukážu i částečnou stabilitu reprezentovanou těžšími benchmarky. S takovým nastavením by vám běžely i některé hry. Cinebench jsem projel na necelých 5070 MHz.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Superpí 32M potom mohlo běžet až na 5194 MHz. Výsledný čas není nijak extrémní, ale Bulldozeru programy s x87 instrukčním kódem vůbec nesvědčí. Jedná se proto hlavně o ukázku tohoto benchmarku, na jaké frekvenci ho lze ještě spustit a spočítat.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Superpí 1M je kratší a pochopitelně lze posunout i mírně frekvence procesoru nahoru. 5245 MHz je slušné.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Maximální validace procesoru se zastavila na 5400 MHz, pro menší vytížení jader jsem některá z nich v BIOSu zakázal. S hodně dobrými kousky procesoru však lze dosáhnout na frekvence 5600 až 5700 MHz!

Vliv Hypertransportu, Uncore části a vliv operačních pamětí na výkon

V rychlém sledu jsem potom odzkoušel i vliv nastavení hypertransportu, uncore části a různých frekvencí a časování pamětí na výkon systému. Frekvenci procesoru jsem držel ve všech případech na 4600 MHz. Prvně jsem odzkoušel vliv poměru frekvence hypertransportu vůči taktu procesoru a uncore frekvenci. Paměti jsem nastavil na 2133 MHz s časováním 9-12-11-2T. Benchmark AVP proběhl na stejné nastavení, jaké jsem popsal v kapitole testovací metodiky. Výsledky jsem shrnul v tabulce (pro zvětšení klikněte).

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá tabulka zahrnuje vliv frekvence a časování pamětí na výkon. Znovu, procesor běžel na 4600 MHz, uncore i hypertransport na frekvencích 2600 MHz. Paměti byly nastavené na různých frekvencích a časováních, jak můžete vidět v popisku tabulky.

Taktujeme Bulldozer – návod a praxe pro hodnoty nad 5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

V prvním případě výsledky přinesly důkaz, že nárust výkonu je znatelný hlavně se zvýšováním frekvence uncore. Je to celkem i logické, vyšší komunikační rychlost přináší menší vzájemné latence, výkon narostl měřitelně ve všech benchmarcích. Zajímavé je sledovat také vliv frekvence hypertransportu. Jelikož ten komunikuje s northbridge na základní desce (a tedy PCIe linkami), může mít pozitivní vliv například ve hrách. Pochopitelně v rozlišeních kolem 1920 × 1080 už nebude tak velký, ale zkusit to můžete. Na druhou stranu leckde s ním výkon degraduje, není to však nic mimořádného. Ideálně se tedy jeví nastavení hypertransportu někde kolem 2500 až 2700 MHz a v případě frekvence uncore kolem 2600 MHz.

Při testování vlivu frekvence a časování pamětí jsem nešel do extrémů a volil decentnější časování. Kdybych například na testování osadil mé nejlepší paměti, výsledky by byly dozajista lepší. Ty umožňují mnohem agresivnější časování, bohužel bych tím diskriminoval drtivou většinu uživatelů, která používá běžně 1600 či 1866 MHz moduly. Se vzrůstající frekvencí pamětí narůstá propustnost systému a nic na tom nemění ani postupně se zhoršující časování. O výkonu ve zbtyku měření platí to identické. Doporučuju tedy vaše paměti popohnat, jak jen to půjde, s průměrnými a levnými 1600 MHz moduly byste se mohli na 1866 MHz dostat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama