Test dvou GeForce GTX 560 — GTX 460 na steroidech
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test dvou GeForce GTX 560 — GTX 460 na steroidech

Test dvou GeForce GTX 560 — GTX 460 na steroidech | Kapitola 17

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 5. 2011 00:00 27

Seznam kapitol

1. IT kuchařka aneb jak uvařit guláš 2. GTX 460 1 GB + přetaktovaní = GTX 560 3. Asus DirectCU II TOP — balení, karta a detaily 4. Asus DirectCU II TOP — jádro, chladič, specifikace 5. Gigabyte Super Overclock — karta a detaily 6. Gigabyte Super Overclock — jádro, chladič, specifikace 7. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 8. 3DMark Vantage/11, Bad Company 2 9. Crysis, F1 2010
10. Far Cry 2, Just Cause 2 11. Mafia 2, Metro 2033 12. Splinter Cell: Conviction, WiC 13. Přetaktování 14. Hlučnost, teploty, spotřeba 15. Celkový výkon 16. Poměr cena / výkon 17. Závěr

Když nVidia v lednu představila GeForce GTX 560, divili jsme se, proč karta nese zapomenuté přízvisko Ti. Nyní se celá situace trochu vyjasňuje, přichází totiž „běžná pětsetšedesátka“. Nejde přitom o žádný přehnaně ořezaný model, rozdílné jsou jen počty shaderů. Naopak z druhého pohledu jde o přetaktovanou původní GTX 460.

Reklama
Test dvou GeForce GTX 560 — GTX 460 na steroidech
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia GeForce GTX 560 je karta, na kterou se dá dívat ze dvou pohledů: jako na přetaktovanou GeForce GTX 460 1 GB anebo jako na GeForce GTX 560 Ti s menším počtem aktivních shaderů. Rozhodně však nelze jednoznačně říct, že by šlo o slabší verzi GTX 560 Ti, minimálně ne u obou testovaných karet. Těm totiž výrobce nastavil poměrně vysoké frekvence a karta Asus tak nabízí výkon srovnatelný s referenční GeForce GTX 560 Ti, Gigabyte je pak o dvě až tři procenta pomalejší. Mimochodem nelze přímo říct, že karty jsou přetaktované vůči referenční verzi. Jak je psané v článku, referenční verze GTX 560 totiž vlastně neexistuje.

Také v poměru cena / výkon jsou síly vyrovnané. Pomalejší Gigabyte je o sto padesát korun levnější než Asus, a obě karty tak nabízí stejně lákavý poměr cena / výkon. Ten je sice v přímém porovnání s nejlevnější GTX 560 Ti o něco slabší, v tomto případě však jde o kartu Gainward s nepříliš povedeným chladičem, zatímco obě karty nabízí vynikající tiché chlazení, od kterých by se ostatní mohli učit. Opravdu nebudu přehánět s tvrzením, že zejména testovaná verze Gigabyte je jedna z nejtišších testovaných výkonných karet, které jsem kdy recenzoval (samozřejmě s výjimkou pasivních karet).

Test dvou GeForce GTX 560 — GTX 460 na steroidech
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkově jsem tak byl s oběma testovanými modely velmi spokojený a pokud vybíráte kartu v cenové hladině do pěti tisíc korun, doporučení si rozhodně zaslouží obě dvě. Pokud jste méně zkušený uživatel, klidně si kupte přímo testované verze TOP od Asusu či Super Overclock od Gigabyte, příplatek za vyšší frekvence je totiž poměrně příjemný. Pokud naopak upřednostňujete vlastní přetaktování, můžete ještě nějakou tu stokorunu ušetřit koupí verze s nižšími takty a následným „ručním OC“. I v tomto případě ale koukejte na chladič, tyto dva od Asus a Gigabyte jsou doopravdy skvosty. A za celkovou spokojenost s oběma testovanými modely bez větších chybiček si karty po zásluze odnáší bronzová ocenění.

Test dvou GeForce GTX 560 — GTX 460 na steroidech
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Bronze Award, květen 2011
Asus ENGTX 560 DirectCU II TOP
Gigabyte GV-N56GSO-1GI Super Overclock
"velmi tiché a výkonné karty s cenou do pěti tisíc s daní"

Test dvou GeForce GTX 560 — GTX 460 na steroidech
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Za zapůjčení obou testovaných karet děkujeme společnostem Asus a Gigabyte.

Za zapůjčení testovacího monitoru Dell U2711 děkujeme společnosti Dell.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama