Test F1 2011 — oslnivý EGO engine opět v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Test F1 2011 — oslnivý EGO engine opět v akci

Test F1 2011 — oslnivý EGO engine opět v akci | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 10. 2011 03:00 35

Seznam kapitol

1. Evoluce v mezích zákona 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez vyhlazování 4. Výsledky GK s vyhlazováním 5. Vliv procesoru na hru 6. Vliv nastavení na hru I
7. Vliv nastavení na hru II 8. Vliv nastavení na hru III 9. Galerie in game screenshotů 10. Výběr recenzí herních magazínů 11. Závěr

Že Codemasters závodní hry opravdu umí, dokazuje každý jejich počin už několik let. Původní tempo vývoje jedné hry ročně navíc studio zdvojnásobilo a po arkádových rally závodech DiRT 3 nyní přichází titul na motivy aktuální sezóny závodů Formule 1. Po technologické stránce se sice téměř nic nezměnilo, přinejmenším nám to ale nevadí.

Reklama
Test F1 2011 — oslnivý EGO engine opět v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

„Nové“ formule jsou s trochou nadsázky jen aktualizovanou verzí F1 2010 a i v herních recenzích si recenzenti často stěžují, že změn by mohlo být více. To však rozhodně neznamená, že by F1 2011 byla špatnou hrou, o čemž svědčí i hodnocení serveru Metacritic, které aktuálně činí solidních 83. Na totéž co herní magazíny si musím postěžovat i já v hardwarovém rozboru. Nebýt totiž výrazně změněný HUD, nebylo by podle vizuální stránky vůbec patrné, hrajete-li aktuální či rok starý díl. Rozdíly v grafice jsou opravdu nepatrné a F1 2011 sice vypadá o něco lépe než starší F1 2010, rozdílů si však všimnou hlavně dlouhodobí hráči a i pravděpodobně až na druhý pohled.

Tato kritika však rozhodně neznamená, že by F1 2011 byla vizuálně podprůměrná hra, je tomu přesně naopak. Engine EGO je tahounem celého odvětví a jeho pomalý vývoj pouze svědčí o tom, že až do masového příchodu her pro nadcházející osmou generací konzolí se grafika nikam výrazněji nepohne.

Test F1 2011 — oslnivý EGO engine opět v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jasným pozitivem F1 2011 je výborná optimalizace, kterou Codemasters umí. Ačkoliv jde o jednu z nejlépe vypadajících závodních her současnosti, jsou hardwarové nároky nízké. Pro hraní bez vyhlazování hran na nejvyšší detaily bohatě postačí grafická karta na úrovni nVidia GeForce GTS 450 či AMD Radeon HD 6770, po zapnutí vyhlazování je pak lepší mít kartu výkonnější, ideálně na úrovni GeForce GTX 460 anebo Radeon HD 6850. I to jsou ale karty s cenou jen okolo tří a půl tisíc.

Podobně rozumné jsou také nároky na výkon procesoru. Pokud máte procesor Intel řad Core i3 / i5 anebo i7, poběží vám formule naprosto plynule a totéž platí i pro majitelé procesorů AMD Phenom II s více než třemi jádry. Pokud máte levnou dvoujádrovou verzi Phenom II X2, budete pravděpodobně s plynulostí trochu bojovat.

Test F1 2011 — oslnivý EGO engine opět v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Jestliže nemáte dostatečně výkonnou grafickou kartu, má hra množství položek s nastavením detailů. Z velkého počtu nastavení si vybere každý a důležité zejména je, že změny v drtivé většině případů opravdu fungují a framerate o něco naroste. Po úplném snížení detailů na minimum tak není problém framerate zněkolikanásobit. V případě mých měření jsem se dostal až na trojnásobek a s AMD Radeonem HD 6670 hra běžela okolo 75 snímků za sekundu.

Poděkování

Děkujeme partnerům Asus, Dell, Gigabyte, Intel a MSI, kteří zapůjčili další vybavení na testy.

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama