test-zvukovych-karet-audiotrak-creative-a-m-audio
Hardware Článek Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio | Kapitola 4

Petr Válek

Petr Válek

8. 8. 2005 01:00 92

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Trocha teorie 3. Creative Audigy 2 Platinum Ex 4. AudioTrak Prodigy 7.1LT 5. M-Audio Revolution 7.1
6. Testovací sestava a herní testy 7. Testy v RightMark Audio Analyzeru 5.5 8. Subjektivní testy 9. Závěr

Kvalitní grafická karta, rychlý procesor a paměti, špičková základní deska... - to jsou komponenty na které se naše pozornost obrací nejčastěji. Jaký "sound" ale zní z našich integrovaných zvukovek nebo z PCI modelů tchajwanských výrobců už není pro většinu lidí tak podstatné. Není tomu ale tak pokaždé, jsou mezi námi i tací, kteří touží po lepším zvuku, než je ten "integrovaný". A právě především pro tyto uživatele je tady dnešní recenze: trojice lepších zvukových karet, Creative Audigy2 Platinum EX, M-Audio Revolution 7.1 a Audiotrak Prodigy 7.1 LT spolu doslova zahrají o prvenství.

Reklama

Druhou kartou v testu je výrobek firmy Audiotrak, model Prodigy 7.1LT. Jakmile jsem dostal krabici s kartou do ruky, byl jsem docela překvapen její velikostí. Očekával jsem přeci jen něco většího. Audiotrak nabízí i verzi Prodigy 7.1 (bez LT), která má větší plošný spoj a nějaké ty možností navíc, ovšem je také dražší.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Pěkné balení však po otevření skýtalo překvapení ještě větší. Jednoho drobečka, o kterém jsem si hned z počátku nemyslel nic dobrého. Opravdu jsem nepředpokládal, že by takto malá karta byla schopna ohromit svými výsledky. Hned poté co jsem se podíval na stránku výrobce, osazení čipem firmy VIA, špičkovým VIA ICE 1722/1724 (ENVY24GT/HT) mi vzalo veškeré předpojatosti. Ten doplňuje osmikanálový DAC (Digital to Audio Converter) Wolfson WM8870 (24-bit/192kHz). Stránku výrobce karty najdete zde.

Audiotrak Prodigy 7.1LT - Specifikace
Obsah baleníPCI karta Prodigy 
Kabelový header
CD-ROM s ovladači
Manuál
Specifikace 
Přehrávání - DAC24-bit - 7.1
(Digital to Audio)16; 22; 24; 32; 44.1; 48 a 96kHz
24-bit - Stereo (DVD Audio)
192kHz
Nahrávání - ADC24-bit
(Analog to Digital)16; 22; 24; 32; 44.1; 48 a 96kHz
Odstup signál/šum106dB - DVD Audio
ASIO ver. 2.0, response menší než 2ms
Playback&Record 16-bit/48kHz; 24-bit/96kHz
Další vlastnostiAC3/DTS
Qsound
EAX
Vstupy a výstupy 
Mikrofonní vstup
Line in
Optický SPDIF out
Koaxiální SPDIF out
7.1 výstup

Parametry použitého čipu jsou vynikající, stejně jako jej předchází velmi dobrá pověst. Rozlišení 24-bit/192kHz na výstupu a 24-bit/96kHz na vstupu jsou velice dobré. Navíc karta je tak malinká, že ji lze bez problémů použít i  v barebone systémech. V balení totiž najdete low-profile záslepku do PCI slotu.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

K připojení se využívá G9 konektoru a adaptéru, který na sobě nese všechny nutné konektory. Připojíte vše na co si jen vzpomenete, od MD přehrávače nebo Mp3 přehrávače, přes A/V receivery a jiné. Na bracketu najdete připojovací místa pro 5.1 repro (poslední pár je přímo v kartě), koaxiální digitální výstup a sluchátkový výstup.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Na kartě už zbývá popsat jen mikrofonní vstup a optiku. Konektory jsou všechny zlacené, dá se tedy předpokládat jejich dlouhá životnost.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro zvětšení

Sami si můžete zhruba představit, jak je asi karta velká ve srovnání s klasickou krytkou PCI slotu na fotografii. na kartě najdete kromě připojení optické mechaniky u konektorů drátky pro připojení externích panelů. Zespodu karty jsou navíc pěkně označeny, takže není se zapojením žádný problém. Dílenské zpracování je na vynikající úrovni, připájení součástek a kvalita plošného spoje rozhodně patří mezi špičku. Takovou parádu mnohdy nevidíme ani u renomovaných výrobců.

Následujícím krokem po instalaci karty do PC je instalace. Opět vše proběhlo podle plánu, po restartu se v systému objeví ProdigyLT 7.1 a je možno začít s instalací ovladačů. Je třeba upozornit, že pokud chcete naplno využít herního potenciálu zvukové karty, je nutno přepínat v případě touhy zapařit si sekundární zvukovku v nastavení zvuku. Obrázek níže Vám to osvětlí dokonale.

Hlavni ovládací panel
i Zdroj: PCTuning.cz
Hlavni ovládací panel

Panel nastavení je u této zvukové karty doveden k dokonalosti, nastavení jak 3D API a EAX, equalizéru je velice jednoduché a intuitivní. Špičkovou featurkou je virtuální funkce DirectWire, která umožňuje propojit jednotlivé vstupy. Bombastická věcička! Najednou můžete provozovat zařízení ASIO-WDM-GSIF. Jde o funkci, kterou se zatím může chlubit pouze firma Audiotrak a ESI.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud virtuální konektor propojíte správně, bude svítit zeleně, pokud špatně, očekávejte barvu červenou. V této záložce je patrné i nastavení frekvencí a bitových hloubek při nahrávání. Ovládání je provedeno na výbornou a všechno funguje jak má, jeho jedinou nevýhodou je to, že je trošku menší. Teď se ale s prckem na chvíli rozloučíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama