test-zvukovych-karet-audiotrak-creative-a-m-audio
Hardware Článek Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio | Kapitola 6

Petr Válek

Petr Válek

8. 8. 2005 01:00 92

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Trocha teorie 3. Creative Audigy 2 Platinum Ex 4. AudioTrak Prodigy 7.1LT 5. M-Audio Revolution 7.1
6. Testovací sestava a herní testy 7. Testy v RightMark Audio Analyzeru 5.5 8. Subjektivní testy 9. Závěr

Kvalitní grafická karta, rychlý procesor a paměti, špičková základní deska... - to jsou komponenty na které se naše pozornost obrací nejčastěji. Jaký "sound" ale zní z našich integrovaných zvukovek nebo z PCI modelů tchajwanských výrobců už není pro většinu lidí tak podstatné. Není tomu ale tak pokaždé, jsou mezi námi i tací, kteří touží po lepším zvuku, než je ten "integrovaný". A právě především pro tyto uživatele je tady dnešní recenze: trojice lepších zvukových karet, Creative Audigy2 Platinum EX, M-Audio Revolution 7.1 a Audiotrak Prodigy 7.1 LT spolu doslova zahrají o prvenství.

Reklama

Zvukové karty jsme po delším laborování a zvážení testovali následovně. Nejdříve jsme u každé s karet provedli měření ve dvou akčních hrách. První z nich Quake III Arena v nastavení Low, High a No sound. Pro test bylo zvoleno Demo002.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení grafiky hry Quake III Arena

Stejné měření bylo provedeno ve hře Unreal Tournament 2004 s patchem 3355. Testováno bylo opět v nastavení No Sound a 3D HW/EAX Audio, kdy byl použit testovací nástroj BenchemAll, mapa rankin s dvojicí botů v rozlišení 1024 s maximálními detaily. Samozřejmě jsme nemohli opomenout obligátní 3DMark03, kde byl proveden audio test s 24 hlasy.

Po otestování ve hrách jsme se vrhli na oblíbený RightMark Audio Analyzer verze 5.5. Ovladače pro zvukové karty byly použity ty, které výrobce standardně dodává. Pojďme se tedy podívat, jak si karty vedly v Quake III.

Všechna měření byla prováděna několikrát, ve většině případů 3 až 4 násobně. Do kompletních výsledků pak byl vybrán nejlepší výsledek. Obecně se ale naměřené výsledky lišily v řádu desetin procent.

Testovací sestava

 

Hardware

Procesor  AMD Athlon 64

3000

+ (1800MHz,

512kB

cache)
Paměť  2*512MB Corsair DDR400 CL2 (2, 2, 5)
Základní deska

Abit Fatal1ty AN8 (nForce4 Ultra)

Grafická kartaLeadtek GeForce 6600GT
OvladačeForceWare 77.72 WHQL
Zvuková karta

Audiotrak Prodigy 7.1 LT
Creative Audigy 2 Platinum Ex
M-Audio Revolution 7.1
Realtek ALC658

 

Software

Operační systém

Windows XP Professional SP2

Verze DirectX

Microsoft DX9.0c

Teoretické testy

3Dmark 03 patch 360

Herní testy

 Unreal Tournament 2004
Quake Arena III

Quake III Arena

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Očekával jsem, že v těchto testech bude vítězit Creative a jak sami vidíte je to tak. Na druhém místě se umístilo Prodigy 7.1 LT, ztráta na Audigy 2 je ale docela velká. Přibližně 17 FPS je ale cca 5%. Poslední Realtek ztrácí na Creative celých 26 FPS.

 
Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

V testu s minimální kvalitou zvuku se pořadí zamíchalo minimálně. Jediný Realtek si polepšil a vyměnil si pořadí s Revem, přičemž rozdíl je minimální. Creative zůstává zase v popředí. I starší hra jako je Quake III Arena dokáže zvukovým kartám pěkně zatopit. 384,6 FPS bez zvuku je v porovnání s přibližně 350 FPS v low nastavení u karty Creative skoro 10% rozdílem.

Unreal Tournament 2004, 3D HW/EAX

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve hře UT2004, kdy bylo využito dema Rankin s dvojicí botů se na prvním místě nezměnilo nic, Creative si drží svůj standard a zůstává stále první. Polepšilo si také Revo, přesto jsou rozdíly na posledních třech místech minimální. Přeci jen rozdíl v řádu 3-4 FPS je zanedbatelný.

3DMark03 Sound test

Samozřejmě jsme nemohli nechat bez povšimnutí oblíbený 3D bechmark, který obsahuje i sound test. Testovali jsme pouze v nastavení bez zvuku a se čtyřiadvaceti zvuky. Verdikt poroty, v tomto případě 3DMarku 03 vidíte dole.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

První místo není žádným překvapením, co však překvapivé je, je umístění do té doby ne příliš úspěšného Realteku. Prodigy mu však šlape na paty, jedině Revolution 7.1 se v tomto testu nepředvedlo docela úspěšně. Přeci jen pád z 63 FPS na 46 je dosti znatelný.

Zajímavostí testů 3D akcelerace ve hrách je to, že nedocházelo až tak k velkým pádům v konečném FPS oproti situace bez zvuku. To si vysvětluji pouze tak, že jsou dnes již počítače natolik výkonné, že se rozdíly částečně smazávají. Pokud bych testoval tyto zvukové karty na slabší sestavě, rozdíly by byly jistě patrnější.

Jednoznačným vítězem co se týče výkonu je Audigy2, která překonala ostatní soupeře o docela slušný kus. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama