test-zvukovych-karet-audiotrak-creative-a-m-audio
Hardware Článek Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio | Kapitola 5

Petr Válek

Petr Válek

8. 8. 2005 01:00 92

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Trocha teorie 3. Creative Audigy 2 Platinum Ex 4. AudioTrak Prodigy 7.1LT 5. M-Audio Revolution 7.1
6. Testovací sestava a herní testy 7. Testy v RightMark Audio Analyzeru 5.5 8. Subjektivní testy 9. Závěr

Kvalitní grafická karta, rychlý procesor a paměti, špičková základní deska... - to jsou komponenty na které se naše pozornost obrací nejčastěji. Jaký "sound" ale zní z našich integrovaných zvukovek nebo z PCI modelů tchajwanských výrobců už není pro většinu lidí tak podstatné. Není tomu ale tak pokaždé, jsou mezi námi i tací, kteří touží po lepším zvuku, než je ten "integrovaný". A právě především pro tyto uživatele je tady dnešní recenze: trojice lepších zvukových karet, Creative Audigy2 Platinum EX, M-Audio Revolution 7.1 a Audiotrak Prodigy 7.1 LT spolu doslova zahrají o prvenství.

Reklama

Dalším a posledním pánem na holení je Revolution 7.1, kterou má na svědomí společnost M-Audio. Nejde o žádného nováčka, firma se zabývá hlavně profesionální zvukovou aparaturou a doplňky. V některém z dalších článků bychom si mohli posvítit na špičkové reproduktory této společnosti, které spolehlivě způsobí bolení hlavy i těm nejlepším počinům společností Logitech či Creative.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotné balení nás překvapí hned na začátku, na krabici je pěkný přehled získaných ocenění a není jich málo. Další je hrdě hlásající info o 24-bit/192kHz reprodukci a 7.1 kanálech. Model je osazen novější verzí čipu VIA ENVY24 (ICE1724HT), který doplňuje kvalitní DAC převodník od AKM, model AK4355 (24-bit/196kHz). Informace o výrobku najdete zde.

M-Audio Revolution 7.1
Obsah baleníPCI karta Revolution
Kabelový header
CD - Samply, Zvuková banka, Tony Hawk Pro 3
CD-ROM s ovladači
Manuál
Specifikace 
Přehrávání - DAC24-bit - 7.1
(Digital to Audio)16; 22; 24; 32; 44.1; 48 a 96kHz
24-bit - Stereo (DVD Audio)
192kHz
Nahrávání - ADC24-bit
(Analog to Digital)16; 22; 24; 32; 44.1; 48 a 96kHz
Odstup signál/šum107dB - DVD Audio
ASIO ver. 2.0, response menší než 2ms
Playback&Record 16-bit/48kHz; 24-bit/96kHz
Další vlastnostiAC3/DTS
SRS
EAX
Vstupy a výstupy 
Mikrofonní vstup
Line in
Digitální 5.1 výstup
Koaxiální SPDIF out
7.1 výstup
Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní parametry jsou opět vynikající, více o nich ve specifikacích karty. K připojení reproduktorů a zdrojů signálu nebo digitálních zařízení využijete přímých vstupů na zvukové kartě. Ideálně to ilustruje obrázek výrobce a nebude snad nutné jednotlivé konektory popisovat. Vstupy jsou označeny symboly a barevně, samozřejmě nechybí jejich pozlacení.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro zvětšení

Karta na první pohled vypadá jako kdyby šlo o výrobek nějaké noname společnosti, signálové cesty jsou poněkud hrubší než běžně známe, podle všeho je to ale jen dobře. Kvalita zpracování rozhodně nepokulhává a patří opět jako v předchozím případě k těm lepším.

Instalace opět neschovávala nějaké nesnáze a po restartu jsme mohli nastavovat. Ovládání je velice jednoduché a intuitivní, velký panel Vám nedovolí šlápnout vedle jako v případě malého panelu u Prodigy.

Nastavení šavlí jednotlivých reproduktorů.
i Zdroj: PCTuning.cz
Nastavení šavlí jednotlivých reproduktorů.


Nastavení prostorového zvuku

Příjemnou specialitkou je možnost nastavení přesného typu reproduktorů, jež vlastníte v roletce, kterou vidíte dole. Najdete tam prakticky všechny u nás prodávané reproduktory firmy Creative, Logitech, dokonce Harman Kardon a další.

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz


 

Jak vidíte je u všech reproduktorů zámek, který se uvolní až tehdy, kdy zvukovka pozná, že jste připojili kompletní sadu reproduktorů. Pokud tedy připojíte 5.1 repro, uvolní se Vám pouze šestikanálové repro. Přesný typ reproduktorů přes analogové připojení zvuková karta nepozná.

Realtek AC97 ALC658

Posledně jmenovaný je pouze doplňkem, který jsme do testů přizvali proto,aby jste měli představu jak může takové měření dopadnout s kodekem dodávaným k  základní desce. Jde o ABIT AN8 Fatal1ty, kde je tento kodek integrován do přídavné karty, což částečně ovlivňuje jeho výsledky. Samozřejmě k lepšímu. Informace o tomto kodeku najdete zde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama