Těžkosti se sběrem PC aneb zůstane nám něco z historie PC?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Těžkosti se sběrem PC aneb zůstane nám něco z historie PC?

Těžkosti se sběrem PC aneb zůstane nám něco z historie PC? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 11. 2019 03:00 16

Seznam kapitol

1. PC a historie počítačů 2. Wintel 3. Kdo se směje naposled... 4. Když vám ostatní lezou do zelí 5. Historie ve sběru 6. Oběť úspěchu

Stará PC mizí beze stopy! Je to velký paradox, ale právě rozšířenost PC do značné míry způsobí, že se většina PC historie definitivně ztratí – a to je problém. Když jsem začal budovat sbírku historických počítačů, zcela vědomě jsem z ní vynechal PC. Důvod byl prostý – bylo jich příliš mnoho a byly to jednoduše moc velké a moc těžké stroje.

Reklama

Podstatné je, že se IBM pokoušelo bránit a zažalovala společnosti Eagle Computer, Corona Data Systems a Handwell Corporation, které jejich BIOS klonovaly. Columbia a Compaq na to šly ale jinak, přes tak zvaný clean room design, což znamená, že jejich inženýři věděli pouze chování počítače, znali jeho volání – a funkcionalitu si napsali od základu samy. IBM s tím ještě chvíli bojovalo, ale tohle už legální bylo, takže padla jejich poslední kontrola nad platformou.

Druhým závažným rozhodnutím IBM bylo to, že se vzdali kontroly nad softwarem a koupili od Microsoftu PC DOS. Původně IBM plánovalo použít CP/M od Digital Research, ostatně to byl standard u businessových osmibitů, jenomže Gary Killdal žádal podíl z každé kopie, zatímco Microsoft prostě prodal IBM jednorázově licenci za 430 000 dolarů. Microsoft ovšem DOS neměl, ale měli kontakt na Computer Seattle Products, kde jim za šest týdnů udělali klon CP/M pro x86. Skutečně, DOS se hodně podobá CP/M, dokonce kolem toho byly později tahanice, ale to není podstatné.

Podstatné bylo to, že Microsoft prodal operační systém IBM neexkluzívně, tedy s tím, že ho mohou prodávat komukoliv dalšímu. Jedni tvrdí, že s tím IBM souhlasilo proto, že se chtělo vyhnout antitrustové žalobě, další tvrdí, že IBM jednoduše nepochopilo, co dělá. Buď jak buď, IBM nemělo kontrolu nad operačním systémem a PC klony mohly radostně vznikat. A vznikaly – a to ze dvou důvodů: Za prvé, IBM nemělo kapacitu saturovat světový trh i při jejich cenách. A za druhé, jejich ceny byly tak vysoké, že se vyplatilo nabízet levnější klony i na trzích, kde IBM bylo.

IBM se pokoušela bránit formou série PS/2, nad kterou měla větší kontrolu, ale to zvládali jen nějakých pět let. Chtěli kontrolovat architekturu MCA a chtěli kontrolovat operační systém, proto si nechali vyvinout OS/2, ale překvapivě opět od Microsoftu. Microsoftu se ale nedařilo OS/2 dokončit, dodělali ho až v roce 1988, tedy rok po uvedení Windows 2.0. Jaká to náhoda!

Microsoft v té době skutečně nebyl žádná ovečka. Pamatuji se, že když nám přednášel Slavomil Hubálek o psychologii vrahů, řekl, že základní rozdíl mezi vrahy a normálními lidmi je v hodnotách a v motivaci. „Tak například když se jich zeptáte, zda je jejich vzorem spíše Bill Gates anebo Arnold Schwarzenegger, tak uvedou Schwarzeneggera.“ Na to jsem poznamenal, že každý normální člověk přece musí preferovat Schwarzeneggera před Gatesem – a protože to byla přednáška na FF UK, zasmáli se tomu jen dva lidé. Na MFF UK by se asi smála většina. Skutečně, za „browserových válek“ se počítačový národ díval na Gatese, asi jako se dnes díváme na Zuckerberga.

IBM se vzdala své dominance nad PC, aby ji odevzdala Microsoftu – ale zároveň vytvořila obrovský svět počítačů, kterých je jednoduše příliš mnoho. A protože jich vzniklo mnoho, považoval jsem je za „normální“, za něco běžného. Jedno svoje PC jsem recykloval, další jsem věnoval. Měl jsem zvukovku AdLib (1987), dokonce i původní SoundBlaster (1989), pak taky první 3dfx Voodoo Graphics tuším od Diamondu (1996) – všechno jsem někomu věnoval a oj, nyní to ve sbírce nemám. PC jsem považoval za nepodstatné, koneckonců to je pracovní nástroj!

A nejen já: Když Lenovo koupilo v roce 2004 PC divizi od IBM, tak zjistilo, že IBM nemá muzeum počítačů IBM a museli si pro to svoje kupovat stroje přes eBay. Je to zajímavé, ale spoustě lidí, kteří dělají historii, vlastně nepřijde, že dělají historii. Přitom původní IBM Model 5150 (1981) se 16KB RAM a připojením jen pro magič je dnes vlastně technickou raritou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama