thermaltake-swing-hodne-muziky-za-malo-penez
Skříně, zdroje, chladiče Článek Thermaltake Swing: Hodně muziky za málo peněz

Thermaltake Swing: Hodně muziky za málo peněz | Kapitola 6

Bronislav Kujál

Bronislav Kujál

4. 11. 2005 00:59 31

Seznam kapitol

1. Thermaltake Swing 2. Popis 3. Vnitřní uspořádání 4. Systém chlazení a kabeláž 5. Instalace 6. Zkušenosti

Thermaltake je rozhodně jednou z významných společností zabývající se výrobou a distribucí počítačových skříní, chladičů, zdrojů a dalších doplňků. Jak je již zvykem, Thermaltake nás neustále zahrnuje něčím novým a jejich pestrá nabídka se neustále a pravidelně rozrůstá. Jednou z několika posledních novinek je i počítačová skříň Thermaltake Swing, se kterou má tato společnost plán oslovit většinu uživatelů jak cenou, tak kvalitou. Co všechno nám tato novinka nabízí, se dočtete v recenzi.

Reklama

Po ukončení instalace nezbývá než kompletně otestovat účinnost chlazení skříně. Do skříně Thermaltake Swing jsem namontoval stejnou sestavu, používanou pro testování skříní: 

 

Hardware

Procesor  AMD Athlon 64 3500+ (2,2GHz, NewCastle)
Paměť  2 x 512MB Kingston HyperX DDR400
Základní deskaAbit AN8Ultra
Grafická kartaGIGABYTE ATI RADEON X800XL silent GB 256MB GDR3
Mechaniky3.5" Alps Floppy, DVD RW LG GSA-4163B
HDD2x WD Raptor 36,7GB SATA RAID 0
1x SEAGATE 200 GB BARRACUDA SATA
Audio

Creative Audigy 2 Platinum EX

PSU

Thermaltake PurePower TWV500W

Operační systém

Windows XP Professional SP2

Po zapnutí PC se rozsvítí pouze diody na čele signalizující zapnuté PC a aktivitu disku. Průhledové okno bočnice umožňuje efektní prostor pro osvětlení vnitřku skříně, to jde jednoduše vyřešit buď svítícím větráčkem a nebo studenou katodou. Součástí testovací sestavy byl MB Abit AN8Ultra na kterém je umístěno několik červených diod, proto je na fotografiích vnitřek skříně osvětlený.

Thermaltake Swing: Hodně muziky za málo peněz
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Během testu byla hlučnost zadního větráčku nepostřehnutelná a odpovídala hlučnosti uvedené výrobcem. Větráček patří mezi špičku mezi 12cm větráčky a jeho hlučnost 17 dBA lze ještě snížit běžným snížením napětí pomocí potenciometru, ovšem za cenu snížení výkonu. V tomto případě to bylo zcela zbytečné, protože výše hlučnosti byla hluboko pod úrovní hlučnosti větráčku boxovaného chladiče a zdroje. Proto na adresu větráčků mám pouze jednu výtku a to za absenci předního větráčku.

Thermaltake Swing: Hodně muziky za málo peněz
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Účinnost chlazení skříně Swing jsem testoval čtyřmi režimy měření. První režim zahrnoval měření teplot ve skříni se zavřenou bočnicí a zapnutým zadním větráčkem. Druhý režim zahrnoval měření teplot s odstraněnou bočnicí a zapnutým zadním větráčkem. Třetí režim posloužil, jako porovnání účinnosti chlazení a zahrnoval měření teploty se zavřenou bočnicí a s vypnutým větráčkem. Pro poslední měření jsem dodal chybějící přední větráček a měření proběhlo se zavřenou bočnicí a zapnutým zadním větráčkem   V těchto režimech byla měřena teplota procesoru, pevného disku, chipsetu, mosfetu MB, grafické karty a to za klidu a při zátěžových testech 3DMark05, CPU Burn a defragmentaci disku. Pro měření jsem použil programy ABIT uGuru (ABIT EQ) a SpeedFan. Dosažené teploty si můžete porovnat v tabulce. Uvedené hodnoty jsou ve stupních Celsia.

První měření mělo ukázat účinnost chlazení skříně pouze s jedním větráčkem, který se skříní koupíte. Měření ukázalo velmi průměrné teploty a dost zvýšené u HDD při jeho zatížení. Grafická karta s dosaženými teplotami na tom nebyla také nejlépe. Teploty jen dokazují nutnost cirkulace vzduchu ve skříni. Bohužel ani dva větráčky odsávající vzduch ze skříně nenahradí jeden, který vzduch do skříně nasává.

TeplotaBez zátěže3DMark05CPU BurnDefragmentace
HDD44474847
CPU28434732
Chipset33343532
Mosfety36434435
GPU59846159

Druhé měření má jako vždy zjistit, zda okolní teplota nějakým způsobem pomůže k dosažení lepších výsledků. Odstranění bočnice mělo za úkol prokázat, zda má chlazení ještě nějaké rezervy.

 Výsledkem tohoto měření jsou až 10°C rozdíly v dosažených teplotách a otevřená bočnice má hlavní přínos pro CPU a grafickou kartu. Tento test bohužel opět dokazuje, že to s cirkulací nasávaného chladného vzduchu není nejlepší a systém chlazení pouze s účastí jednoho větráčku má rezervy.

TeplotaBez zátěže3DMark05CPU BurnDefragmentace
HDD40424550
CPU25324229
Chipset33323331
Mosfety36394135
GPU59795957

Třetí měření má dokázat účinnost systému chlazení skříně tak, že se vypnou všechny větráčky a celá sestava bude chlazená jen za pomoci chladiče CPU a PSU.  Bez použití větráčků jsou dosažené teploty výrazně horší. V podstatě veškerý hardware vykazoval zvýšené teploty. Nejvíce trpěly pevné disky a samozřejmě grafická karta s pasivním chladičem a rozdíly teplot byly výrazné. Po tomto měření by mělo být jasné, že provozovat skříň bez jakékoliv cirkulace vzduchu, zbytečně zvyšuje teploty hardwaru a tím i riziko předčasného poškození některého dílu.

TeplotaBez zátěže3DMark05CPU BurnDefragmentace
HDD50525254
CPU30464839
Chipset33353535
Mosfety37444542
GPU60896763
Thermaltake Swing: Hodně muziky za málo peněz
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední měření bylo v podstatě nejdůležitější, protože proběhlo i s předním větráčkem, který jsem doplnil. Jednalo se o 12cm větráček model Scythe s pořádným výkonem 62CFM při 1600ot./min. Výsledky byly velice dobré a jenom dokazují, jak výrazně se podílí cirkulace vzduchu na všechny díly PC. Po posledním měření je jasné, že prázdným předním rámečkem na větráček Thermaltake naznačuje, že tu něco důležitého chybí.

TeplotaBez zátěže3DMark05CPU BurnDefragmentace
HDD37373841
CPU28434331
Chipset33353332
Mosfety36434137
GPU54845555

Závěr

Dosažené teploty se skříní Swing jsou velmi dobré, v případě že použijete oba 12cm větráčky. Přední větráček umístěný před HDD košem má velký vliv na chlazení disků a to v případě, že ho zaplníte celý.  S jedním dodaným je chlazení nedostačující a je lepší ho přesunout dopředu a odsání nechat pouze na větráčku zdroje. Na druhou stranu je tato skříň asi nejlevnější v nabídce Thermaltake a dokoupení dalšího větráčku není dnes nijak finančně náročná záležitost. Rezonování a nějaké vibrace jsou pro Swing zcela cizí a přesto, že se jedná o levnější provedení, kvalita tím nikde netrpí. V ČR skříň Thermaltake Swing pořídíte za zajímavou cenu 2027,- s DPH a to za model s průhledovým oknem v bočnici. Vzhledem k tomu jakou kvalitu zpracování nabízí, jde o velice zajímavou nabídku. Pokud jste schopní tolerovat poněkud lacinější vzhled čela a patříte mezi zájemce o kvalitní skříň za rozumnou cenu, můžu Vám Swing jenom doporučit .  

Thermaltake Swing
výhodynevýhody
nižší váhalesklé plastové čelo
zajímavá cenachybějící větráček
kvalitní zpracování 
efektivnost chlazení (se dvěma větráčky) 
kompaktní rozměry 

Za zapůjčení skříně ThermalTake děkujeme  JSC-Computers , kde můžete všechny varianty zakoupit.

Thermaltake Swing: Hodně muziky za málo peněz
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama