Tolik, tolik zbytečně vydané energie...!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Tolik, tolik zbytečně vydané energie...!

Tolik, tolik zbytečně vydané energie...! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 11. 2015 03:00 8

Seznam kapitol

1. Člověk hravý 2. Kostička ke kostičce, a je z toho fúzní reaktor 3. Když se matfyzáci nudí (nebo mají KOPR?) 4. Neoretro: moderní hračky pro starý hardware 5. Československé osmibity také stále živé 6. Proč?! Protože můžeme!

„Kdyby dal tolik inteligence a energie do výzkumu, už jsme mohli mít lék na rakovinu.“ Tak tohle je věta, kterou jsem slyšel hodně často, obvykle potom, co jsem někomu předvedl opravdu vychytanou konstrukci v Minecraftu, nový řadič pro SDXC disky, který se připojuje k ZX Spectru anebo podobnou vychytanou věc, jejíž praktická hodnota je fakticky nulová.

Reklama

Schopnost psát kód sama o sobě nezvyšuje pravděpodobnost soulože, nicméně jak ukázal příklad Billa Gatese či Markuse „Notcha“ Perssona, úspěšným geekům patří svět. Geekové možná sami nebudou tahat krokodýly za ocas, ale mohou vytvořit platformu, na které je možné sdílet video s taháním krokodýla za ocas a tuto platformu pak výhodně prodají. A mimochodem, těžko najdeme lepší příklad bohatšího geeka, než je právě Gates a těžko najdeme příklad geekovatější geekoviny, než je Minecraft.

Minecraft je pozoruhodná hra v mnoha směrech. Je přístupná pro začátečníky, kterým nabízí kreativní režim stavebnice anebo jednoduchou příběhovou linii. Pokročilejší hráči zjistí, že obsahuje opravdu mnoho zvláštností, jako jsou například far lands (velmi vzdálené oblasti terénu, které se generují výrazně odlišně), obsahové mody (jako je například mod s pokročilými zbraněmi včetně termojaderných a masivních termojaderných) anebo mody, které z hry dělají něco výrazně odlišného, jako je například ReactorCraft, ve kterém si můžete postavit funkční fúzní reaktor.

To není tak jednoduché, protože musíte správně sestavit magnetický torus, injektory deuteria a tritia, které procházejí procesem předehřívání a potom samozřejmě musíte odvést vznikající plazmu. Popravdě něco takového jsem viděl naposledy na obrázcích z knížky „Úvod do teorie plazmatu“. Jeden z diváků na YouTube reagoval na video se stavěním fúzního reaktoru komentářem „Naposledy, když jsem hrál Minecraft, jsem si z hlíny uplácal boudu. Co je, k***a, tohle?!“

V okamžiku, kdy začnete studovat extrémnější stavby, které nadšenci v Minecraftu postavili, prostě nebudete přestávat žasnout. Nemluvím tu o pracných, leč funkčně triviálních záležitostech, jako je model Enterprise 1:1, kompletní model Dánska anebo obligátní svět z Game of Thrones. To jsou věci, které víceméně čekáte, i když jde o díla občas obří. Na projektu Westeroscraft údajně pracuje až 125 nadšenců. To se, vzhledem k popularitě Game of Thrones a Minecraftu prostě nějak stát muselo. V průsečíku obou světů musí být statisíce fanoušků!

To, co mě opravdu dostalo, jsou neuvěřitelné výtvory lidí, kteří se v Minecraftu rozhodli postavit něco funkčního, například skutečně fungující minihry, které můžete ovládat. Anebo postavit zcela funkční a zcela programovatelný počítač. Anebo postavit zcela funkční Turingův stroj. Teoreticky bychom mohli pro simulovaný Turingův stroj napsat program simulující Minecraft, v němž by byl simulátor Turingova stroje atd. atd. což je taková minecraftception.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama