Toshiba Qosmio G50 - velké 18" kino do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Toshiba Qosmio G50 - velké 18" kino do obýváku

Toshiba Qosmio G50 - velké 18" kino do obýváku | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 7. 2009 02:00 17

Seznam kapitol

1. Toshiba Qosmio G50 - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Před pár dny jsme vám přinesli test velkého Asusu G71V ze série Republic of Gamers. Dnes se podíváme na "notebook" ještě o palec větší. Do redakce se nám dostala Toshiba Qosmio G50, zástupce 18,4" multimediální řady notebooků určených do obývacích pokojů.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Kvalita reproduktorů notebooku splnila moje očekávání od velkého 18,4" multimediálního stroje. Kombinace dvou reproduktorů a (na notebookové poměry) slušného subwooferu zespodu hraje opravdu hezky a rockové či metalové songy se slušnými basy zní více než poslouchatelně. Špatné nejsou ani výšky, ale u těch už drobné výhrady mám. Nicméně na večerní HD film v posteli reproduktory bohatě postačí, do obýváku bude pochopitelně potřeba něco lepšího.

Chlazení - provedení

 -pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-

Ačkoliv je notebook osazen ne až tak výkonným hardwarem, rozhodli se lidé v Toshibě chlazení rozdělit na dva samostatné okruhy se dvěmi ventilátory. Jeden proto chladí procesor a čipset, druhý pak grafickou kartu. V obou případech se horký vzduch odvádí zadní hranou, ostatní komponenty jsou nechlazené.

V klidu

V zátěži

Procesor 37 °C 42 °C
Grafická karta 60 °C 68 °C
Pevný disk 40 °C 42 °C

Teploty v klidu a zátěži se docela překvapivě mění jen minimálně a drží se u přijatelných hodnot. To je jedna z výhod rozděleného chlazení u běžných komponent. Ani šasi se v zátěži nikde nezahřívá, což je další plus.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Při nenáročné kancelářské práci jedou oba ventilátory na nízké otáčky, takže je celý stroj poměrně tichý. Přes den jej většinou vůbec neuslyšíte, večer jen velmi mírně.

Hraní počítačových her

Ve 3D oba ventilátory bohužel přidávají na otáčkách a s hlučností je to horší. Kombinace dvou okruhů pro dvoujádrový procesor/mainstremovou grafickou kartu nicméně funguje slušně, takže ani s hlučností ve 3D to není tak strašné, jak se možná obáváte. Večer sice větrák zcela jistě uslyšíte, nejde však o žádné výrazné a rušivé "funění".

Záruka

Základní záruční dobu dává Toshiba na své notebooky dva roky s tím, že je možnost dokoupení rozšířené záruky až na čtyři roky. V základu dostanete záruku typu carry-in, kdy notebook odesíláte do servisního střediska, které má 30 dní na opravu po níž vám notebook zase pošlou, přičemž dopravu tam i zpět hradí středisko.

Toshiba ale nabízí i možnost dokoupení rozšířené záruky, kdy nahlásíte poruchu a do druhého dne je u vás technik a závadu opraví přímo na místě (nebo vám dá nový notebook). Tuto záruku je možné uplatnit jen v ČR nebo za další příplatek platí i mezinárodně, což je vhodné, pokud jste často na dlouhodobých pobytech v zahraničí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama