tv-tuner-na-kabelu-hercules-smart-tv-usb2
Hardware Článek TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2 | Kapitola 3

Mike

Mike

29. 11. 2004 00:00 19

Seznam kapitol

1. Přístroj 2. Hardware 3. Instalace a software 4. Alternativní software, Závěr

Hercules byl dříve znám především jako výrobce značkových grafických karet s čipy ATi. Tyto karty skončily v okamžiku, kdy se firma ATi dostala na výsluní a rozhodla se, že všem (a tedy i dříve exkluzivnímu Herculesu) začne měřit stejným metrem (jednalo se o ceny a dodávky čipů). Tehdy se vedlejší obor Herculesu, multimedia a zvuk, stal jeho stěžejní činnosti. Jedním ze zástupců této kategorie je i externí TV tuner pro rozhraní USB 2.0 s názvem Smart TV USB2.

Reklama

Po připojení k počítači nám Windows nabídnou instalaci ovladačů. Po vložení CD se bez problému nainstalují a do Device manageru se přidá do kategorie Imaging devices položka Hercules Smart TV USB2. Výrobce se nezabýval vývojem vlastního software a použil známý PowerVCR II Standard od Cyberlink. Pro rozlišení od konkurence k němu ale dodává svůj vlastní skin.

Program je rozdělen do tří oken - Video display, PowerVCR II Panel a Master panel. Posledně jmenovaný obsahuje šest tlačítek pro přepínání módu programu. Od shora jsou to:

  • Live/Digital Recorder - normální mód pro sledování TV a nahrávání
  • Instant TV Replay - klasický timeshifting, pořad se nahrává na disk a zároveň přehrává, lze přehrávání zastavit i posouvat
  • PowerDVD - přehrávač DVD
  • File Player - přehrávač video souborů
  • Recording Sheduler - plánovač nahrávání
  • Video Trimmer - jednoduchý nástroj pro střih a spojování MPEG souborů

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz
TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechna tři okna se chovají jako samostatné aplikace, mají tedy svojí ikonu ve spodním panelu Windows. To je také první nepříjemností při používání programu. Pokud je totiž schován pod jiná okna, tak k jeho zobrazení potřebujete klepnout na všechny ikonky. Není možné některá okna nepoužívat, lze je maximálně minimalizovat. Velikost okna s videem lze měnit ve dvou velikostech tlačítkem, nebo uchopit za pravý spodní roh. Okraj okna jinde uchopit nelze, navíc nelze zvolit stálý poměr stran (např. 4:3). Po vyvolání nastavení a jeho zavření (i pomocí Cancel) se vždy nastaví základní velikost, takže Vaše pracně nastavené okno je ztraceno...

Podívejme se na nastavení programu. Jako první nám program nabídne nastavení televizních stanic. Prohledávat lze podle přednastavených kanálů pro jednotlivé země nebo pro všechny kanály. Lze vybrat kanály pro kabelovku nebo vzduch. Vše proběhlo bez problémů a program našel všech 16 stanic. Každé stanici lze přiřadit jméno a pořadí v seznamu "Presets". Mezi stanicemi lze pak přepínat buď pomocí tohoto seznamu nebo pomocí čísla kanálu.

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

První záložka obsahuje volbu ovladače pro zachytávání. Lze použít jakýkoliv WDM ovladač (díky tomu, že jde o univerzální program), náš ovladač má název USB 2820 Video. Dále lze nastavit video systém pro tuner a externí vstupy zvlášť, ovladač zvukové karty a příslušné zvukové vstupy a výstupy.

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhé záložce je je nastavení jasu, kontrastu a barev...

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí záložka umožňuje vybrat a případně nastavit nebo vytvořit nové profily pro nahrávání. Zachytávat lze do DV pomocí enkoderu z DirectShow od Microsoftu nebo do MPEG. AVI, WMV ani jiné kontejnery nejsou podporovány. Upravit lze pouze MPEG profily, lze zvolit jen formát MPEG-1 nebo MPEG-2, velikost obrazu, bitrate (do 10000kb/s) a strukturu GOP. VBR enkódování není podporováno. Dále je zde možnost omezit čas nahrávání nebo zapnout filtry pro odstranění šumu. V předposlední záložce lze nastavit zachytávání snímků do schránky, na pozadí plochy nebo do souboru, který se autoindexuje, v poslední pak adresář pro uložení souboru pro timeshifting a minimální a maximální dobu buferu (10-100 minut).

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

Plánovač umožňuje vložit libovolný počet úloh. Jejich provádění kontroluje PowerVCR II Agent, který sám spustí PowerVCR o nastavený čas před začátkem nahrávání (nazývají to Wake Up System, až si člověk myslí, že dokáže probudit počítač v nastavenou dobu, což samozřejmě není pravda).

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

Video je v okně zobrazováno pouze v rozlišení 640x480. Vychází to z NTSC, zřejmě autoři zapomněli, že existuje i zbytek světa, kde se používají jiné systémy. Také zachytávání snímků je v tomto rozlišení. Obraz je zbaven prokládání, takže na monitoru není zřejmé typické rozřádkování obrazu. Zatížení procesoru je asi 30% na Athlonu XP 2800+. Při nahrávání se zobrazuje video v nastaveném rozlišení pro zachytávání. Na panelu jsou kromě času, jména souboru a profilu i informace o velikosti zachyceného souboru a zbylém místu na disku.

Nahrávání do MPEGu je na softwarový enkodér poměrně kvalitní, ale nahrává pouze prokládaně po deinterlace. Dosahuje těchto průměrných hodnot kvantizace při zapnutém filtru Intelligent noise removal:

  • MPEG-1 VCD 352x288 1152 - průměrně 5,65/maximálně 7,36
  • MPEG-2 720x576 4000kb/s - 4,92/6,27
  • MPEG-2 720x576 6000kb/s - 2,54/4,49
  • MPEG-2 720x576 8000kb/s - 2,34/3,27
  • MPEG-2 720x576 10000kb/s - 1,71/2,38

Kvantizace - míra redukce bitů při diskrétní kosínové transformaci používající se při kompresi videa (MPEG). Každý makroblok 8x8 je převeden pomocí DCT a je oříznut o příslušný počet bitů - kvantizační měřítko. Lze ho považovat za jeden z ukazatelů kvality videa, který říká míru koskatění, možný rozsah je 1 až 64, kde 1 je nejlepší.

Tyto hodnoty jsou pouze orientační a samozřejmě kolísají podle typu videa. Jsou velice nízké, což je jeden z ukazatelů poměrně slušné kvality. Je toho dosaženo především díky filtru pro odstranění šumu. I bitrate 4000kb/s je použitelný, i když se již na něm projevují typické artefakty komprese - koskatění, které je ale stále použitelné (o řád lepší než kvalita vysílání hudební stanice Óčko). Při 6000kb/s je zhoršení kvality z normální vzdálenosti nepozorovatelné. V záznamu je ale znát vyhlazení obrazu a snížení ostrosti. S vypnutým filtrem pak dosahuje takovýchto hodnot:

  • MPEG-1 VCD 352x288 1152 - průměrně 10,53/maximálně 12,48
  • MPEG-2 720x576 4000kb/s - 6,64/8,35
  • MPEG-2 720x576 6000kb/s - 4,64/5,39
  • MPEG-2 720x576 8000kb/s - 3,61/4,68
  • MPEG-2 720x576 10000kb/s - 2,31/2,93

Došlo ke zhoršení odpovídající bitratu o 2000kb/s. Ostrost je ale dobrá a při vyšším bitrate je kvalita výborná.

Přehrávač souborů nabízí sice přehrávání pouze WMV formátu (proč zrovna tento?), ale pokud si necháte vypsat všechny soubory vepsáním *.* místo názvu souboru, tak přehraje všechny soubory přehratelné přes DirectShow, tedy včetně AVI.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama