tv-tuner-na-kabelu-hercules-smart-tv-usb2
Hardware Článek TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2 | Kapitola 4

Mike

Mike

29. 11. 2004 00:00 19

Seznam kapitol

1. Přístroj 2. Hardware 3. Instalace a software 4. Alternativní software, Závěr

Hercules byl dříve znám především jako výrobce značkových grafických karet s čipy ATi. Tyto karty skončily v okamžiku, kdy se firma ATi dostala na výsluní a rozhodla se, že všem (a tedy i dříve exkluzivnímu Herculesu) začne měřit stejným metrem (jednalo se o ceny a dodávky čipů). Tehdy se vedlejší obor Herculesu, multimedia a zvuk, stal jeho stěžejní činnosti. Jedním ze zástupců této kategorie je i externí TV tuner pro rozhraní USB 2.0 s názvem Smart TV USB2.

Reklama

K ovládání karty je možné použít i jiný software. Ovladače jsou totiž standardní WDM, které se v DirectShow hlásí pod těmito filtry:

  • USB 2820 Video
  • USB 2820 TVTuner
  • USB 2820 TVAudio
  • USB 2820 Crossbar

Video filtr pro zachytávání má pouze jeden capture výstup, takže problém mohou mít aplikace, které vyžadují preview pin. Zkoušel jsem AMCap, iuVCR a ATV2000, všechny fungují bez problémů. Kvalita obrazu je dokonce lepší než v PowerVCR, protože v nich lze zvolit náhled až do rozlišení 720x576, takže je obraz ostřejší. V ATV2000 lze zapnout i deinterlace filtr. Našel jsem ale jednu chybu v ovladačích, která se ale možná bude projevovat jen na kartách Matrox. Při nastaveném rozlišení na 720x576 a připojení výstupu přímo na video renderer nebo overlay mixer povolí ovladače zobrazení v rozlišení 736x576 (které je dělitelné 32, což právě Matrox vyžaduje) a ořezem na 720x576, dále se ale chovají stejně jako při normálním rozlišení 720x576. Dojde tak k posunutí obrazu na každé řádce o těch zbylých 16 bodů a obraz je nepoužitelný. Pokud zapojíte mezi ještě nějaký filtr (např. DivXG400), tak tento problém není. Projevuje se to právě ve výše popsaných programech, pokud nějaký filtr nevložíte (nebo se nevloží sám automaticky, což např. DivXG400 dělá).

Závěr

Hercules si nedělal s vývojem tohoto zařízení příliš velké starosti. Jednoduše aplikoval základní katalogové zapojení příslušných čipů, spojil vše do jednoduchého, ale funkčního celku a přidal k tomu již hotový software od třetího výrobce. Vyhnul se tak problémům s chybami, které sužují konkurenci, jež se vydala svou vlastní cestou.

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

Zařízení ničím výjimečným nevynikne, zvuk vedený do zvukové karty je dnes již také přežitek, software je občas trochu neohrabaný, ale vzhledem k určení pro domácí použití bez větších nároků určitě postačující. Příjemné je napájení po USB (500mA) - odpadá tak případný externí zdroj, což je výhodou zejména pro notebooky.

Poznámka: Smart TV USB2 můžete využít i k digitalizaci signálu z videa nebo analogové kamery. My sami jsme využívali screenshoty TV výstupu testovaných přehrávačů DVD a multimediálních center (foceni TV je docela problém).

Pokud tedy chcete vybavit svůj počítač či notebook externím tunerem kvůli sledování a nahrávání TV, přičemž neplánujete se blíže věnovat střihu, tak si s čistým svědomím klidně Smart TV USB2 pořiďte. Pokud požadujete stereo, je k dispozici i stereo verze. Funkční je i alternativní software, což bude určitě vyhovovat především zasvěcenějším uživatelům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama