tv-tuner-na-kabelu-hercules-smart-tv-usb2
Hardware Článek TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2 | Kapitola 2

Mike

Mike

29. 11. 2004 00:00 19

Seznam kapitol

1. Přístroj 2. Hardware 3. Instalace a software 4. Alternativní software, Závěr

Hercules byl dříve znám především jako výrobce značkových grafických karet s čipy ATi. Tyto karty skončily v okamžiku, kdy se firma ATi dostala na výsluní a rozhodla se, že všem (a tedy i dříve exkluzivnímu Herculesu) začne měřit stejným metrem (jednalo se o ceny a dodávky čipů). Tehdy se vedlejší obor Herculesu, multimedia a zvuk, stal jeho stěžejní činnosti. Jedním ze zástupců této kategorie je i externí TV tuner pro rozhraní USB 2.0 s názvem Smart TV USB2.

Reklama

Hercules se s návrhem desky příliš nepáral a vytvořil to nejjednodušší, co mohl. Všechny součástky jsou od Philipse. Tuner TCL2002-MB3 je osazen mixerem/syntetizerem TDA6503ATS, který je dvoukanálový, VHF rozsah běží až do 500MHz a UHF do 900MHz. Jako mezifrekvenční zesilovač, video a audio demodulátor je použit obvod TDA9801T, který podporuje všechny zvukové normy s frekvenční modulací. Není tedy žádný problém s B/G ani D/K normou, ale je pouze mono (Hercules ale dělá i stereo verzi s označením Smart TV USB2 stereo).

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

Digitalizaci video signálu zajišťuje hojně používaný obvod SAA7113H. Jde o přepínač vstupů, devítibitový převodník a multinormový dekodér (PAL, NTSC i SECAM), umožňuje i regulaci jasu, kontrastu a barev. Podporuje i zachycení dat ve VBI, to ale nepodporuje čip EM2820 od firmy EMPIA Technology, který zprostředkovává převod video dat na USB 2.0. Umí přenášet i audio data, která ale musí být zdigitalizována převodníkem, výrobce ale raději využil služeb zvukové karty. Video je již osmibitové a je jakýmsi způsobem komprimováno, ale kodek mi není známý, výrobce se zmiňuje pouze o "proprietary, high-quality compression, programmable compression rate". Tento obvod ještě provádí korekce obrazu, vylepšení ostrosti a změnu velikosti pro zachytávání, což reguluje datový tok. Celý systém je řízen jednočipovým mikrokontrolérem 87LPC762BD, který je kompatibilní s 80C51 s 2kB EPROM paměti. Stará se o řízení tuneru, převodníku i dekódování povelů dálkového ovladače.

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

TV tuner na kabelu - Hercules Smart TV USB2
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama