Utahují šrouby, buďte v klidu a myslete si, že se nic neděje!
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Utahují šrouby, buďte v klidu a myslete si, že se nic neděje!

Utahují šrouby, buďte v klidu a myslete si, že se nic neděje! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 3. 2019 03:00 91

Seznam kapitol

1. Vypněte to! 2. Takže vy říkáte, že... 3. Proti hejtům 4. Podpásovky 5. Bez kanálu za komentáře 6. Prokleté knihy

Když sociální sítě začaly s tažením za „příjemné a bezpečné prostředí pro všechny“, dozvěděli se ti, kteří to kritizovali, že „jsou to soukromé společnosti a když se vám jejich politika nelíbí, máte si založit vlastní web“. A víte co? Policie teď dostala pravomoc vypnout jakýkoliv web. Na devadesát dní, a to jen na základě uvážení příslušníka. Jako fakt.

Reklama

A zde se dostáváme k jádru problému. Pokud je hate speech ideologický pojem, kdo ho může hodnotit? A kde berou technologické společnosti představu, že to jsou ony, které mají tyhle věci hodnotit? Částečně to na ně svalují politici, protože jejich politický problém se stává problémem oněch společností. A protože jsou velké, nikam neutečou a lze je pokutovat, což je super, protože pokuta pro velkou společnost je formou daně. A to je zvlášť super u společností, od kterých se politikům nedaří vybírat velké daně.

Z hlediska spotřebitele mi to přijde děsivé. Apple by se měl starat o to, aby jich přístroje byly cenově dostupné, aby se nemusela záda telefonu vyměňovat s celým telefonem a aby jim to běželo. To od nich chci. To, co po nich nechci, je zkoumání, jaký obsah považují za vhodný anebo za nevhodný. Na kanálu Joe Rogena najdeme nejen komentář k proslovu Tima Cooka, ale i vyjádření diváků. Osobně mě pobavily komentáře „Apple poučující o etice je jako Bill Clinton poučující o monogamii“ a „Amerika je místo, kde se korporace přetvařují, že je zajímají sociální témata, aby (v zemích třetího světa levně vyráběný) šmejd prodávali lidem, kteří se přetvařují, že nesnáší kapitalismus“.

Celý proslov Tima Cooka je zde. Poslechněte si to sami. Já sice řadu bodů jeho úvah chápu, ale stále vidím hodně rozdílů mezi Alexem Jonesem a Adolfem Hitlerem a také vidím značné rozdíly mezi plánem na vyhlazení Židů a plánem na prodej předražených potravinových doplňků pro lidi s vlastním bunkrem a paranoidními sklony.

Proslov je to zajímavý, zvláště když uvážíme, jakou roli má technologie v naší společnosti. Zneužití technologií totalitou se už stalo – štítkové stroje IBM byly nacisty použity v rámci holocaustu. Netvrdím, že se IBM podílela na holocaustu, je totiž docela dobře možné, že si v té době nikdo nedovedl vůbec představit, k čemu se to dá použít. Holocaust by se jistě odehrál i bez nich, stalinisté dokázali svoje čistky taky dělat jenom s psacím strojem, tužkou a papírem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama