Utopické město Elona Muska. Krach SVB stále hýbe trhem #TYDEN ~ 20. března
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Utopické město Elona Muska. Krach SVB stále hýbe trhem #TYDEN ~ 20. března

Utopické město Elona Muska. Krach SVB stále hýbe trhem #TYDEN ~ 20. března | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

20. 3. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

YouTube TV zdražuje. GPT-4 dorazila v úterý. Baidu představilo AI chatbot. Amazon končí s novinami a magazíny. TikTok se blíží ke konci. Gowalla je zpět.

Reklama

Hardware

Nový Homepod bude mít sedmipalcový displej a dorazit by měl na počátku 2024. (9to5Mac)

Brazílie zabavuje zásilky Flipper Zero, aby zabránila použití v trestné činnosti. Pomůcka už je prý pro kriminální aktivity používána. Brazílie navíc pro podobná zařízení vyžaduje certifikaci, kterou Flipper Zero nemá. (Bleeping Computer)

Podivná móda prťavých klávesnic: Proč nám berou ergonomii? Michal Rybka má pravdu. Je to záhada (PC Tuning)

The Apex Storage X21. Karta PCIe 4.0 zvládne 21 disků SSD M.2: Až 168 TB, 31 GB/s (Tom’s Hardware)

Cena 7palcového kapesního notebooku MNT Reform Pocket začíná na 899 dolarech a začne se dodávat v říjnu. Je open source a tech sedm palců znamená, že fakt miniaturní. (Ars Technica)

MNT Reform Pocket
i Zdroj: PCTuning.cz
MNT Reform Pocket

Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce (PCTuning)


Umělá inteligence

ChatGPT „vymyslela“ hru, která již existuje. Dokonce včetně kódu, který si můžete vyzkoušet na sumplete.com. (Digital Trends)

Vedle hry ChatGPT dokázala vytvořit základ kódu pro polymorfické malware, a to i přes blok, který to znemožňuje. Stačí ho obejít obvyklými postupy. (CyberArk)

Grammarly doplňuje ChatGPT podobné AIU pro vytvářet text ve vašem stylu psaní, osnovy, odpovědi na e-maily, přepis text do jiné tonality či na jinou délku. Beta bude dostupná všem uživatelům od dubna (9to5Google)

Tento týden by měla dorazit GPT-4. Novinkou bude multimodalita, tedy například včetně videa. (Heise Online)

Microsoft právě propustil jeden ze svých důležitých týmů pro umělou inteligenci. Ttým pro etiku a společnost je fuč. (Platformer)

GPT-4 dorazila v úterý s řadou vylepšení. Včetně obrázkového vstupu. Ale také s menší ochotou se nechat přesvědčit k odpovědím na „zakázaný“ obsah. Halucinovat ale stále může. Dostupná je prozatím pouze pro platící uživatele. (Mashable)

Alphabet financuje další technologickou společnost v oblasti AI v naději, že se vrátí do závodu o chatboty s umělou inteligencí. Společnost Anthropic vydala vlastního konkurenta ChatGPT – Claude. (Cybernews)

ChatGPT se může stát kopilotem bezpečnostního experta stejně tak jako nástrojem těch, co chtějí škodit a útočit. (Venture Beat)

Baidu představilo AI chatbot jménem Ernie. Akcie spadly o deset procent. Šéf Baidu Robin Li stál u obrazovky chatu a pokládal otázky, které byly předtím zadány do chatbota. Přiznal, že společnost předvádí pouze ukázku technologie, kterou připravila již dříve. (Ars Technica)

Všimli jste si mlčení Apple k ChatGPT? Taký prý pracují na „podobné“ AI. Ale naráží přitom na zásadní problém, špatně a zastarale navrženou Siri. K tomu lze dodat jen to, že Apple opět ujíždí vlak. (MacRumors)

  • Proč se Siri od Applu nic nenaučila (Apple 3.0)
  • Jak Siri, Alexa a Google Assistant prohrály závod s umělou inteligencí (New York Times)

Software

Chrome Cleanup Tool končí. Od Chrome 111 začne mizet. Pomůcka od roku 2015 sloužila k odstraňování nechtěného software a Google uvedl, že za celou dobu došlo k 80 milionů vyčištění. (Google)

Outlook for Mac je nově dostupný zdarma. Bez předplatného Microsoft 365. Požadavek na synchronizaci neMicrosoft účtů do Microsoft cloudů naštěstí můžete přeskočit. (Microsoft, Mac Stories)

Google do produktů Workspace doplní AI generující texty i obrázky. (The Verge)

Microsoft Edge Copilot přináší do prohlížeče tvorbu obsahu pomocí umělé inteligence. Od Edge 111 najdete v postranním sloupci tři nové funkce (PC World)

Microsoft 365 získá kupičku novinek založených na, jak jinak, AI. Postará se o ně Microsoft365 Copilot – ve Wordu bude například umět upravovat text, dělat souhrny, vytvářet text. V PowerPointu vytvářet celé prezentace doplnění „hlasového ovládání“ (Tech Crunch)

TypeScript 5.0 je venku. Jazyk navazuje na JavaScript a přidává syntaxi typů, které lze použít pro typovou kontrolu. (Microsoft)


Mobilní aplikace

WidgetSmith dosáhl 100 milionů stažení. A přitom jde jen o widgety (Mac Stories, David Smith)

Google zastavil prodej nejnovější verze brýlí Glass. Opět, nutno dodat. Produkt se v uplynulých deseti letech nedokázal prosadit a vyvolal obavy o ochranu soukromí. (WSJ)

Stahování nejlepších kryptografických aplikací po pádu SVB vzrostlo o více než 15 %. Vlastně dost komická představa, že peníze ochrání „uložení“ do krypta. (Tech Crunch)

Bitcoin během sedmi dnů vzrostl o 14 %, protože americký bankovní systém je rozkolísaný (Tech Crunch)

Starlink nyní nabízí možnost globálního roamingu pro zákazníky cestující do míst, kde je připojení nespolehlivé nebo zcela nedostupné. (Starlink)


Hry

Hry zdarma od Epic Games budoi pokračovat i v tomto roce. Zajímavé čtení o tom kolik to vlastně stojí, proč to Epic dělají a tak podobně. (The Verge)

Blanc. Adventura pro Nintendo Switch

Nespokojená proruská komunita online hráčů hacknula ukrajinskou GSC Game World (Stalker 2), ukradla 30 GB materiálů a obvinila společnost z očividných protiruských nálad. (Cybernews)

Vývojáři her pracují kratší dobu. Změny ekonomických podmínek vývoj nezpomalily. Studia spouštějí více her určených pouze pro mobilní zařízení. Unity odhalila překvapivé výsledky o herních vývojářích z analýzy dat za rok 2023 (Games Beat)

Epic rozdává tahovku ze světa Warhammer 40,000. Příští týden si zahrajeme šachy (Hrej.cz)

FTC 14. března vyměřila společnosti Epic Games pokutu ve výši 245 milionů dolarů za to, že podvedla uživatele, aby prováděli nechtěné nákupy ve hře Fortnite, a zakázala společnosti Epic používat mechanismy dark-patterns (NME)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama