Utopické město Elona Muska. Krach SVB stále hýbe trhem #TYDEN ~ 20. března
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Utopické město Elona Muska. Krach SVB stále hýbe trhem #TYDEN ~ 20. března

Utopické město Elona Muska. Krach SVB stále hýbe trhem #TYDEN ~ 20. března | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

20. 3. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

YouTube TV zdražuje. GPT-4 dorazila v úterý. Baidu představilo AI chatbot. Amazon končí s novinami a magazíny. TikTok se blíží ke konci. Gowalla je zpět.

Reklama

Sociální sítě

Meta přestala influencerům platit za Reels v programu dostupném pro Facebook celosvětově, pro Instagram pouze v USA. Důvod známý není. (Gizmodo)

500 tisíc dolarů ročně za přístup k API Twitteru a dostanete se k 0,3 % tweetů. Jasný konec pro jakékoliv snahy analyzovat dění na Twitteru. (Wired)

  • Nový plán API společnosti Twitter stojí až 2,5 milionu dolarů ročně (Mashable)

Pamatujete na Gowallu? Tak je nově tak trochu zpět. V App Store. Před mnoha lety skvělá konkurence pro FourSquare (dnešní Swarm), poté koupena Facebook a okamžitě zrušena. Nyní se vrací v trochu jiné podobě, ale stále coby geolokační sociální síť. Viz i www.gowalla.com

V Kanadě se schyluje ke stejné katastrofě jako v Česku. Tamní média přijdou o Facebook a důvod je stejný. Pomatený zákon. (Reuters)

Byl to původně tak trochu vtip, ale stalo se to realitou. LinkedIn plánuje AI, která uživatelům bude psát příspěvky. Hrdě to oznámili jako „Odhalení znalostí starých téměř 10 miliard let, které vám pomohou řešit každodenní pracovní problémy“ (The Verge)

Vývoj s Twitterem připomíná dění s LiveJournal či Tumblr. Noví vlastník co nerozumí komunitě, píše Gita Jackson ne The Verge. Exkurze do minulosti, kterou jste možná nezažili, ale která je poučná. (The Verge)

Účet Donalda Trump na YouTube je zpět a bývalý prezident opět může nahrávat obsah. Podle YouTube pominulo riziko násilí v reálném světě a Trump by měl mít stejné šance u voličů jako ostatní hlavní národní kandidáty. Obnovený Trump má 2,64 milionu sledujících.

Placené ověření účtů Facebook a Instagramu spuštěno v USA. Udržení „ověřeno“ vás vyjde na 11,99 dolarů (přes web) nebo 14,99 dolarů (přes mobil, protože odvody Apple a Google). Musí vám být víc než 18 let, musíte dodat fotku občanky, mít aktivní dvoufaktor a být na účtu aktivní. Ověření znemožní změnu jména profilu, vašeho jména, data narozeni i fotografie. (The Verge)

Twitter nově ukazuje u tweetů i kolikrát byl uložen do oblíbených 🔀 v klasické změně, kterou nikdo nežádal a která nemá žádný význam. Ale Musk má další číslo, na které si může stěžovat. (Mashable)

Twitter dal shadowban 19 firemním účtů TikToku, třem Snapu a dvěma od Instagramu. Shadowban má dokonce i vládní HHS.gov.

Twitter zkoumal možnost získání licenčních práv na hudbu od tří velkých vydavatelství, ale po převzetí Elonem Muskem se jednání zastavila a byla přerušena kvůli nákladům. Rozsáhlá hudební knihovna volně k použití je přitom běžnou a žádanou součástí na Instagramu, TikToku či Facebooku. (New York Times)


Startupy a ekonomika

Kalifornské regulační orgány zavírají SVB a jmenují FDIC správcem, aby ochránily pojištěné vklady.  SVB skončila 2022 s aktivy ~209 miliard dolarů a vklady 175,4 miliardy dolarů. (CNBC)

  • Bližší pohled na krach Silicon Valley Bank, 16. největší americké banky, jejíž nerealizované ztráty se z 0 dolarů v červnu 2021 vyšplhaly na 16 miliard dolarů v září 2022. (Net Interest)
  • Banka Silicon Valley se jako „banka startupů“ zhroutila kvůli vystavení úrokovému riziku, nedostatečné diverzitě mezi vkladateli a stádní mentalitě virtuálních investorů. (Bloomberg)
  • Krach Silicon Valley Bank spustil hru na obviňování v technologickém průmyslu (New York Times)
  • Krach SVB, která měla pobočky ve Velké Británii, Kanadě, Číně, Německu, Indii, Izraeli a dalších zemích, by mohl zničit startupy po celém světě. (Bloomberg)
  • Více než záchranu potřebuje SVB bílého rytíře, někoho, kdo by mohl přijít a převzít banku, která byla srdcem americké inovační ekonomiky. (Om Malik)
  • Kritici tvrdí, že technické nedostatky SVB byly problémem dlouho před výběrem banky, který vedl k jejímu zániku. (CNBC)
  • Americké ministerstvo financí, Federální rezervní systém a FDIC tvrdí, že všichni vkladatelé banky Silicon Valley Bank budou „plně“ chráněni a jejich peníze budou k dispozici 13. března. (Ministerstvo financí USA)
  • HSBC kupuje britskou pobočku Silicon Valley Bank za 1 libru s odkazem na „strategický smysl pro naše podnikání“; k 10. březnu měla SVB UK ~5,5 miliardy liber v úvěrech a ~6,7 miliardy liber ve vkladech. (Reuters)

Stratechery: Konec Silicon Valley (Bank). Jako vždy dobré čtení (Stratechery)

Po selhání SVB regulátoři uzavírají krypto přátelskou banku Signature Bank (TechCrunch)

  • Bank of America prý koupí Signature Bank (Reuters)
  • Agentura Moody's snížila rating banky Signature Bank na úroveň „junk“, šest amerických bank se nachází v režimu přezkumu (Reuters)

KPMG dala SVB a Signature Bank několik týdnů před krachem čisté vysvědčení. Co KPMG věděla o finanční situaci obou bank a co jí uniklo, bude pravděpodobně předmětem kontroly ze strany regulačních orgánů a žalob. (WSJ)

Meta plánuje zbavit se společnosti Kustomer, kterou údajně získala za ~1 miliardu dolarů. Příjmy startupu se od roku 2022 vyrovnaly a zároveň prodělal ~200 milionů dolarů. (WSJ)

Televizní skupina Prima ovládla obchod s online reklamou Impression Media. Dobrá zpráva?  Těžko říct, ale další koncentrace sil na českém reklamním trhu nemusí být přínosem. (Médiář)

Problém u Apple. Od druhé poloviny 2022 odešel zhruba tucet vysoce postavených manažerů. Většina z nich nesla titul viceprezidenta, což je úroveň těsně pod úrovní senior viceprezidenta, který podléhá generálnímu řediteli Timu Cookovi. (The Economic Times)

Další kolo propouštění u Meta. Vlastník Facebooku propustí 10 000 zaměstnanců. V listopadu to bylo 11 000 lidí. Navíc neplánuje obsadit 5 000 pozic. (BBC)

Karat kupuje technologii adaptivního hodnocení od společnosti Triplebyte (Karat)

T-Mobile kupuje Mint Mobile za 1,35 miliardy dolarů. Americký T-Mobile samozřejmě, druhý největší mobilní operátor v USA. (Gizmodo, T-Mobile)

SVB Financial podává žádost o bankrotovou ochranu, uvádí, že má likviditu ve výši 2,2 miliardy dolarů (Tech Crunch)


E-knihy a podcasty

Amazon končí s novinami a magazíny. V září Kindle Newsstand skončí zcela. (Good Reader)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama