Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 10. 2012 03:00 73

Seznam kapitol

1. x86 vs. ARM 2. Výkon už není významný 3. Historické chyby 4. Intel a jeho náskok
5. Windows i pro ARM 6. Krach AMD? Nic by se nestalo 7. Suma sumárum

Problémy druhého největšího výrobce x86 procesorů jsou horkým tématem, ovšem v širším kontextu to nemusí být až taková katastrofa, jak to možná na první pohled vypadá. Podobné situace už tady byly dříve a jistě tu budou i v budoucnu. Nemyslím si, že by případný krach AMD měl na další vývoj IT nějaký zásadní vliv.

Reklama

I když se laskavému čtenáři může zdát, že je významné analyzovat výkony moderních procesorů, je to z praktického hlediska masovému zákazníkovi zcela jedno. Kterýkoliv dnes prodávaný procesor bude masovému zákazníkovi stačit. Srovnání je nicméně významné proto, že dává najevo, který procesor je „špičkový“ (a je snadno obhajitelná jeho vyšší cena) a který je v závěsu a musí bojovat nižší cenou. Žádný objektivní tlak na sílu stolních CPU dnes neexistuje, hry se vyvíjí multiplatformně i na konzole, jejichž výkon je dnes vedle moderních PC někde na úrovni koloběžky a i výrobce jediného našeho monopolního operačního systému (Microsoft má 93% podíl na PC trhu!) vytvořil Windows 8 tak, že tento systém nevyžaduje větší zdroje, než předchozí Windows. I když se může zdát, že rozdíl ve výkonu 20-30% je něco, co obhajuje vyšší či nižší cenu procesorů, ve skutečnosti je to drtivé většině uživatelů jedno. Je zajímá hlavně cena celého počítače, protože si ho stejně kupují v podobě notebooku.

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

To, co ohrožuje AMD i Intel, je změna charakteru trhu, jednak expanze smartphonů, do kterých se pokouší zatím nepříliš úspěšně proniknout, s tím svázaná expanze tabletů, které dnes de facto „patří“ architekturám ARM vyráběných různými výrobci a upravovaným podle požadavků výrobce zařízení a nakonec prozatím neúspěšná expanze mezi ostatní chytrá zařízení. Úplně stejný problém má i Microsoft: Kombinace smartphonů, tabletů a cloudových služeb pro ně musí být naprosto děsivá. Proto taková snaha proniknout mezi tablety a dokonce nacpat tabletové ovládací rozhraní i na desktop, zřejmě aby si lidi zvykli. Šéf Salesforce Benioff dokonce prohlásil, že Windows 8 znamenají začátek konce Microsoftu, protože bude v novém světě „irelevantní“.

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud bude mít Microsoft problém s tím, že se kvůli mobilním platformám stává irelevantní, bude mít stejný problém i Intel a AMD. Intel má lepší šance zachytit se v tomto segmentu, protože má více zkušeností s úspornými procesory, nicméně jim ujel vlak a tam dominují ARM architektury, což je pro ně nepochybně velký problém. AMD si podle mě zvolilo už v době akvizice ATI poněkud jinou strategii, která souvisí s tím, že byli tradičně etablovanější spíš v levnějším segmentu: Rozhodli se provést fúzi CPU a GPU, což dává perfektní smysl u velmi integrovaných řešení, přehrávačů médií, laptopů atd. To je jejich velká hra, do které se před lety pustili, ale dnes už je jasné, že to nevyšlo tak, jak předpokládali.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama