Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 10. 2012 03:00 73

Seznam kapitol

1. x86 vs. ARM 2. Výkon už není významný 3. Historické chyby 4. Intel a jeho náskok
5. Windows i pro ARM 6. Krach AMD? Nic by se nestalo 7. Suma sumárum

Problémy druhého největšího výrobce x86 procesorů jsou horkým tématem, ovšem v širším kontextu to nemusí být až taková katastrofa, jak to možná na první pohled vypadá. Podobné situace už tady byly dříve a jistě tu budou i v budoucnu. Nemyslím si, že by případný krach AMD měl na další vývoj IT nějaký zásadní vliv.

Reklama

Nechci nijak komentovat ani otázky schopnosti současného managementu AMD (nespokojení zaměstnanci s vidinou propouštění vám nikdy neřeknou nic pěkného) a ani platů (platy managementu se zásadně řeší ve chvíli, kdy se firmě nedaří a pak vždy vypadají nadsazeně). Osobně si myslím, že jde o otázky podružné, podstatné je, zda se management dokáže racionálně rozhodovat.

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: fanpop.com

Faktem rovněž zůstává, že málokdo ví, co má která firma rozpracované. Usuzovat z toho, co nyní víme o plánech AMD na to, co má AMD opravdu připravené, je poněkud nebezpečné. V minulosti všichni řešili problémy s Pentiem 4, pak ale překvapivě přišlo Centrino a Core procesory, na kterých Intel tiše pracoval už roky. Zatím můžeme říct, že Fusion architektura je prostě divná a že velká hra s nákupem ATI nedopadla dobře. Výsledkem sloučení CPU a GPU do jednoho balíčku je procesor, který na úsporný systém konzumuje moc energie, na rozdíl od systému se samostatnou grafikou ho nelze rozumně upgradovat a aby se něco prodalo, tak to AMD nabízí za nízkou cenu, což je skutečně divná strategie. Rovněž souhlasím s tím, že jediné, co v souvislosti s APU dává smysl, je vytvoření nějaké opravdu ultra úsporné verze, která skončí v noteboocích a tabletech, jenomže tam je na tom AMD stejně nedobře jako Intel.

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

V segmentu tabletů zatím ani jeden neuspěl a Microsoft jejich snažení moc nepomáhá. Kdyby Microsoft prosazoval svoje tablety výhradně na x86 architektuře, viděl bych jejich šance jako výrazně lepší. To, co se stane kolem Microsoftu a Windows RT, je mimochodem pro budoucnost PC segmentu daleko významnější, než to, co se děje AMD: Microsoft podporou ARMu v podstatě rozbil „Wintel“ partnerství. Tím, že si vyrábí vlastní tablet a znevýhodňuje OEM výrobce, rozbil partnerství i s nimi. A tím, že do jeho tabletů (minimálně těch s Windows RT) bude možné dostat aplikace pouze přes jeho Store, kde se mimochodem nesmí objevit aplikace výhradně pro dospělé, naštval výrobce softwaru. A jeho nové rozhraní pro desktopy ve Windows 8 nepochybně způsobí mezi uživateli paniku. To, co nám Microsoft uchystal, je podle mě dokonalá bouře, která rozhodne o osudu PC trhu daleko výraznějším způsobem, než jsou momentální potíže AMD. Microsoft doufá, že se mu podaří velkolepá expanze do mobilního segmentu, je ale možné, že jeho snaha „naštvat všechny myslící bytosti ve vesmíru“ (jak by řekl Douglas Adams) povede naopak k tomu, že se stane méně relevantním. A s ním i PC segment. A s ním i Intel a AMD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama