Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 10. 2012 03:00 73

Seznam kapitol

1. x86 vs. ARM 2. Výkon už není významný 3. Historické chyby 4. Intel a jeho náskok
5. Windows i pro ARM 6. Krach AMD? Nic by se nestalo 7. Suma sumárum

Problémy druhého největšího výrobce x86 procesorů jsou horkým tématem, ovšem v širším kontextu to nemusí být až taková katastrofa, jak to možná na první pohled vypadá. Podobné situace už tady byly dříve a jistě tu budou i v budoucnu. Nemyslím si, že by případný krach AMD měl na další vývoj IT nějaký zásadní vliv.

Reklama

Přes všechnu skepsi se zdá, že AMD přece jenom má „plán B“ – jednak se zdá, že budou dělat procesory pro další generaci Xboxu a zřejmě i čipy pro další konzole. Také se zdá, že jsou připraveni vyrábět procesory s ARM architekturou a prosadit se v segmentu tabletů a dalších zařízení, ať už je Microsoft podporuje a nebo ne. 

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Zcela nesouhlasím s katastrofickým scénářem toho, co by se stalo, kdyby AMD skončilo. AMD by nebylo prvním výrobcem x86 kompatibilních procesorů, kterému se něco takového stalo. Pád AMD by neznamenal nic pro prodejce hardware – prostě by prodávali jiné věci, které zrovna frčí. Neznamenal by nic pro OEM výrobce, protože ti by se mohli rozhodnout mezi systémy s ARMy a nebo Intelem a taky by to neznamenalo nic pro výrobce waferů, prostě by se vyráběly jiné čipy. S tím, jak AMD míří do nejlevnějšího segmentu integrovaných řešení, následuje stejnou cestu, jako Cyrix, VIA a další. To není nic nového a na jejich absenci jsme si zvykli. Daleko zajímavější by to bylo v případě, kdyby kontrakce PC trhu nakonec vedla ke konci x86 kompatibilních procesorů obecně a kolapsu Intelu. Nicméně zánik x86 architektury se prorokuje někdy od roku 1981 a všechny zprávy o blížícím se konci této některými kritiky opovrhované architektury se ukázaly jako značně přehnané.

Úvaha: AMD krachlo a nestalo se nic. Pohled Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

To nejlepší, co by osiřelý Intel mohl dělat na zmenšujícím se PC trhu, je nedělat žádné změny v cenové politice a produktovém cyklu. V současnosti už jim patří stejně drtivá většina trhu se serverovými a výkonnými procesory, takže by nanejvýš získali příležitost obsadit i segment s levnými procesory. U zmenšujícího se trhu nemá obecně smysl zlevňovat, cena CPU je jenom zlomkem ceny systému a snížení ceny pouze sníží marže výrobce procesoru. Zvýšení cen CPU, které by tlačilo na navýšení ceny systému, by mělo jenom vytěsňující efekt, Intel by si pouze rychleji demoloval existující trh. Pokud se Intelu nepodaří expandovat do nových segmentů, je v jeho nejlepším zájmu si PC trh udržovat, pečovat o něj a vnutit mu upgradovací cyklus, protože upgrady = prodeje. Naprosto není v jeho zájmu „zpomalit vývoj“, protože u stagnujícího trhu zpomalený vývoj opět znamená kontrakci trhu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama