Úvaha: Jak vybudovat multimiliardový konglomerát
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Jak vybudovat multimiliardový konglomerát

Úvaha: Jak vybudovat multimiliardový konglomerát | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 10. 2011 03:00 19

Seznam kapitol

1. Lekce HR příručky 2. Lekce bláznovství 3. Lekce pravého manažera 4. Lekce procesu delegace 5. Lekce vlnění peněz
6. Lekce paranoii 7. Lekce harmonie 8. Lekce plného nasazení 9. Žijte a...

Když jsem sepisoval poslední úvahu o Stevu Jobsovi, našel jsem na Business Insideru zajímavý článek „Třináct tipů, jak vybudovat multimiliardový konglomerát“. Obsahoval názory Richarda Bransona, velice cool a úžasného podnikatele, které se řídí převážně selským rozumem. To znamená, že všechny bezvadně fungují.

Reklama
Úvaha: Jak vybudovat multimiliardový konglomerát
i Zdroj: PCTuning.cz

Pořádek a systém je náročný – a čím víc věcí simultánně děláte, tím je to náročnější. Ano, můžete delegovat spoustu práce, spoustu věcí vám zařídí sekretářka, péči o dům můžete přenechat správci, ale nakonec stejně zbude strašná spousta věcí, které musíte zařídit. Existuje velká spousta technik, které se používají na klasifikaci a řešení problémů – osobně se mi líbí „Getting Things Done“, kde klasifikujete úkoly podle času, místa a urgentnosti, ale v praxi je velmi náročné udržovat ve věcech pořádek.

Dobře zvolený systém vám strašně zjednoduší práci, protože si „pamatuje věci za vás“ a dovoluje vám soustředit se na kreativnější aspekty práce. Moderní programy to ještě zjednodušují, protože si můžete dát úkoly do mobilu, které jsou prioritizovány nejenom časově, ale nově i podle lokace, takže když se přiblížíte k určitému místu, připomenou vám, že máte udělat to a to. Je to famózní a velice praktické.

Tak jako tak, ať už používáte tužku a papír a nebo smartphone, je dobré si úkoly zapisovat. Když to nebudete dělat, na spoustu důležitých věcí zapomenete. Betonově. A pak to samozřejmě znamená, že každý den si seznamy projdete, pročistíte a upravíte. Bez toho to taky fungovat nebude.

Úvaha: Jak vybudovat multimiliardový konglomerát
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco takymanažeři hlásají výhody nekonečné přesčasové práce, která vám dovoluje chránit se před rodinou, Branson jednoznačně hlásá opak. „Nikdy jsem neváhal pracovat z domova. Bydlel jsem na hausbótu, děcka se batolila kolem a nebylo neobvyklé, že zatímco jsem se s někým bavil o obchodech, měnil jsem plínu.“ Integrace mezi prací a rodinou je důležitá, ani jedno by nemělo fungovat jako útočiště před tím druhým a rodina by měla chápat význam práce stejně, jako by pracovníci měli chápat význam rodiny. Dnes, kdy manažerská práce vytváří téměř neprostupnou bariéru mezi prací a rodinou, takže se s dětmi a partnerem skoro vůbec nebavíte, je to docela přelomový přístup, co říkáte? Podle Bransona dnes, v dobách pokročilých komunikací, naprosto není důvod, proč by to fungovat nemohlo.

Úvaha: Jak vybudovat multimiliardový konglomerát
i Zdroj: PCTuning.cz

Plusy to může přinést nejen vaší motivaci, ale i rodině. Pro vaše potomky není nic lepšího, než vás sledovat při práci. V bojových uměních je dokonce určitý typ tréninku, šjugó, kdy žák se svým učitelem bydlí, žije, dělá normální práce a sleduje ho jak při tréninku, tak mimo něj. Cílem je pochopit život a styl uvažování učitele jako celek. A co jiného je, když své děti berete do práce a necháte je sledovat, co vlastně děláte? Možná to zní divně, ale pro potomky je něco takového velice stimulující, rozhodně je to lepší, než je odložit ve školce, kde se jim dospělí moc nevěnují (maximálně tak infantilními aktivitami). Celé generace bylo normální, že děti sledovaly rodiče při práci, pomáhaly s jednoduchými úkoly, a to už jim dávalo první „o něco těžší úkoly, než zrovna zvládnou“. Mít děti kolem, když pracujete, je normální!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama