Úvaha: Kam všechen ten elektrošrot jednou dáme?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Kam všechen ten elektrošrot jednou dáme?

Úvaha: Kam všechen ten elektrošrot jednou dáme? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 7. 2012 03:00 56

Seznam kapitol

1. Tenkrát na východě 2. Všechno zužitkujeme 3. Řízený produktový cyklus 4. Ve jménu ekologie! 5. Co být šetrnější? 6. Teorie udržitelnosti

Pokud jde o technologie, jsem svého druhu fetišista. Nemůžu si pomoci, musím vyzkoušet každý zajímavý gadget, který objevím! Zvláštní rozechvění cítím při pohledu na stále větší televize. Tuhle telestěnu za tak malé peníze musíme mít! Jenže tím vzniká otázka: kam se všemi těmi starými věcmi, které už nechceme?

Reklama

To, co opravdu potřebujeme na to, abychom se neutopili v hoře elektroodpadu, který se bude zčásti likvidovat tak, že se vyveze do nějaké země třetího světa a tam se zahrabe, je vývoj recyklačních technologií, které by dovolily těžit vzácné kovy a další cenné materiály ve stopových množstvích. A také strategii, která bude řídit tok podobného zboží a bude pokrývat ty okamžiky, kdy už usoudíte, že to nejde dál používat a ani prodat. Musí to být systematické, ne jen „daňové výstřely do tmy“, jako máme dnes.

Úvaha: Kam všechen ten elektrošrot jednou dáme?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyhazujeme spoustu věcí, které jsou báječně praktické a použitelné. Z hlediska obyvatel rozvojových zemí jsme v tomhle směru opravdu hodně divní. A výrobci dokonce proti znovupoužitelnosti brojí: koupil jsem si tuhle iontový nápoj, který se chlubil, že hydratuje lépe, než voda. Rovněž taky upozorňoval na to, že nádoba není určena k opětovnému plnění. Teprve v tu chvíli jsem se zamyslel a uvědomil si, že konstrukce lahve a jejího zavíratelného pítka naopak je ideální pro opětovné plnění a nějakou dobu ji používal, než jsem v ní nechal nedopatřením vodu zplesnivět. Víčko bylo řešené dobře, i pítko, vlastně to byla sportovní lahev, kterou si můžete koupit samostatně. Proč ale platit 50-100 Kč za lahev, když ji máte k pití přibalenou zdarma?

Úvaha: Kam všechen ten elektrošrot jednou dáme?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nevyhodit a používat ji je jistě ekologičtější, než vyhodit do tříděného opadu, což je zase ekologičtější, než ji odhodit do normálního koše a to je všechno lepší, než ji hodit do křoví, jak někteří experti dělají. Totéž jsem objevil u McDonalds: ke snídaňovému jogurtu vyfasujete báječnou plastovou lžičku. Proč ji vyhodit? Já si je nechávám a mám tak bezvadné lžičky na kafe s medem. Plast na rozdíl od kovu med neničí – a to nemluvím o hliníkových lžičkách, které prý mohou částečně i za Alzheimera, rozhodně mi ale při kontaktu s amalgámovou plombou pálí elektrický impuls až do mozku. Plastová lžička je inertní, v horkém kafi se vám nerozpálí a hlavně – ke snídani ji dostanete zadarmo. Proč ji vyhazovat?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama