Úvod do zvuku – první díl megatestu karet Asus Xonar
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvod do zvuku – první díl megatestu karet Asus Xonar

Úvod do zvuku – první díl megatestu karet Asus Xonar | Kapitola 2

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

22. 3. 2011 03:00 43

Seznam kapitol

1. Představení devíti testovaných modelů 2. Testovací sestava a metodika 3. Doplňující informace k RMAA testům 4. Asus Xonar Xense 5. – testy Xonaru Xense I. 6. – testy Xonaru Xense II. 7. Asus Xonar DG 8. – testy Xonaru DG I.
9. – testy Xonaru DG II. 10. Asus Xonar Essence ST 11. – testy Xonaru Essence ST I. 12. – testy Xonaru Essence ST II. 13. Asus Xonar – Op-amp upgrade kit 14. Asus Xonar DX 15. – testy Xonaru DX I. 16. – testy Xonaru DX II.

Zvukové karty ASUS Xonar již zaujaly v oblasti ozvučení své pevné místo a to právem, jelikož jsou prostě dobré. Uživatelé to vědí, mají je rádi, a tak jsme se podívali podrobně rovnou na všechny jejich modely. Celkem devět karet tvoří současnou nabídku interních zvukovek ASUS, přičemž některé jsou v PCI a jiné v modernějším PCI-E provedení.

Reklama
Úvod do zvuku – první díl megatestu karet Asus Xonar
i Zdroj: PCTuning.cz

Veškerý hardware testovací sestavy je v továrním nastavení, čili bez přetaktování (vlastně až na grafickou kartu z OC edice, která je malinko přetaktovaná už od výrobce). Jako primární operační systém sice nyní používám Windows 7 Ultimate v 64bitové verzi, jenže testovací software běží lépe pod XP, a tak jsem tuto rozsáhlou část testu prováděl pod XP SP3 32bit v čisté instalaci. Kvůli testu jsem také musel vyjmout dva z mých čtyř paměťových modulů, jelikož některé zvukovky pro PCI-E slot se nechtěly kvůli zobáčkům pro uchycení RAM vejít. Druhý slot PCI-E mám těsně u grafické karty. Při takovém umístění přebíraly EMI štíty některých Xonarů žár z grafické karty, tudíž se velmi zahřívaly a to jim rozhodně nesvědčí. Na tohle bych doporučoval dávat pozor a pokud máte výkonnější, respektive žhavější grafickou kartu, dejte od ní zvukovku co nejdál. 

Analogový loopback byl uskutečněn propojením výstupů Xonarů do linkového vstupu mé E-MU 1212m pomocí kvalitních měděných kabelů se zlacenými konektory. K testovací sestavě ještě dodám, že rozhodně nejde primárně o herní stroj, Je to DAW systém, který jsem si mnoho let designoval pro co nejlepší práci se zvukovými programy na více monitorech.

Abych vytvořil průměrně podmínky, pro něž jsou testované zvukové karty určeny, zapůjčil jsem si reproduktory Logitech Z-5500, s nimiž jsem již dříve měl tu čest. Vyžádal jsem si speciálně tento set, protože alespoň podporuje DTS a Dolby Digital a tudíž disponuje optickým i koaxiálním digitálním vstupem. Dobré také je, že se na displeji ovládacího panelu indikuje, jakými normami připojená zvukovka disponuje, což je pro kontrolu celkem fajn. Tento Logitech set sloužil jen jako pomůcka pro mou osobní kontrolu funkčnosti karet a některých jejich režimů.

Úvod do zvuku – první díl megatestu karet Asus Xonar
i Zdroj: PCTuning.cz

Kde to bylo možné, zkoušel jsem poslech i přes sluchátka, konkrétně Sennheiser PCM 350, jež jsou součástí balení Xonar Xense. Lépe dimenzovaným sluchátkovým zesilovačem ale disponují jen tři karty v testu, a tak zejména u nich poslech přes sluchátka porovnám. U ostatních nemá poslech se sluchátky o vyšší impedanci valný smysl.

Testování jsem pojal tak, jako bych psal recenzi jen na jednu kartu, ačkoliv jsem v rámci úspory času musel pár detailů vypustit a zaměřit se hlavně na porozumění tomu, kam je ten který model určen, jaký dojem na mě nabídka Xonarů celkově dělá a z toho vyvodit závěry. Jinak se totiž lze v detailech karet vrtat do nekonečna a bohužel bych na test pak potřeboval zhruba 4 měsíce, což jsem rozhodně neměl. Testování mě dost bavilo, nicméně ke konci už se článek začal tak strašlivě rozrůstat, že jakékoliv změny v něm jsem dělal čím dál s větší nechutí, protože to bylo stále obtížnější.

Spoustu času jsem strávil s testy, vyměňováním karet, zapojováním kabeláže, nastavováním testovacích programů, reinstalací systému a s různými dalšími "drobnostmi". Pro analogový loopback jsem použil program RightMark Audio Analyzer 6.2.3. Digitální část a zatížení CPU u HDAV karet jsem testoval programy RightMark 3DSound 2.3 a PassMark SoundCheck 3.0.1002.

Úvod do zvuku – první díl megatestu karet Asus Xonar
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslechové testy jsem mohl provést jen ve velmi omezené míře, protože nejen, že jsou hodně subjektivní (pátrat v projevu zvukových karet je mnohem náročnější, než u reproduktorů), ale při takovémto množství PCI a PCI-E karet jsem neměl možnost přímého srovnání. Nemohl jsem zkrátka všechny karty naráz zapojit, naráz na nich pustit to samé a mezi všemi si bleskově přepínat. Musel jsem každou kartu testovat zvlášť a ačkoliv jsem zkoušel využít více mých volných slotů na desce, tak na devět karet to zkrátka nestačilo. Jeden systém by tohle pravděpodobně ani neutáhnul, nemluvě o konfliktech driverů, které by jistě nastaly. Omezím se tedy na občasné stručné poznámky ohledně toho, jak se mi zvuk z které karty líbil v mých referenčních nahrávkách. Nemáte čeho litovat, poslechové testy zvukových karet jsou – až na specifické případy – nesmyslná subjektivní magořina.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama